E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ρέγκλινγκ: Υπό στενή εποπτεία η Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα

«Με δάνεια διάσωσης ύψους 204 δισ. ευρώ, είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας» ανέφερε ο επικεφαλής του ESM

Ρέγκλινγκ: Υπό στενή εποπτεία η Ελλάδα και μετά το πρόγραμμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/8/2018 | 13:21

Υπό την στενή εποπτεία του ESM θα παραμείνει η Ελλάδα, ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μηχανισμός Σταθερότητας αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με δάνεια διάσωσης ύψους 204 δισ. ευρώ, είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας» ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, μιλώντας στο Spiegel.

«Λόγω των μακροχρόνιων προθεσμιών λήξης και των χαμηλών επιτοκίων, η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 12 δισ. ευρώ από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στον προϋπολογισμό της κάθε χρόνο. Επιπλέον, υπάρχει η ελάφρυνση του χρέους, η οποία έρχεται χωρίς περικοπές στο χρέος ή το κόστος για άλλους φορολογούμενους» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι μειώσεις μισθών και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ήταν μονόδρομος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι μισθοί και οι συντάξεις έπρεπε να μειωθούν κατά 30%. Ο αριθμός των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα έπρεπε επίσης να μειωθεί σημαντικά. Εύχομαι αυτή η προσαρμογή να είχε εκτιμηθεί περισσότερο στη Γερμανία» είπε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε:

«Αυτές οι περικοπές ήταν απαραίτητες για την αποκατάσταση υγιών δημόσιων οικονομικών και ανταγωνιστικότητας. Οι Έλληνες τις έχουν αποδεχθεί επειδή θέλουν να μείνουν στη ζώνη του ευρώ».

«Θα ήμουν αλαζόνας αν έλεγα ότι τα κάναμε όλα σωστά στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε εγχειρίδιο γι’ αυτή την κρίση, την χειρότερη από την Μεγάλη Ύφεση» δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, για παράδειγμα, στην οποία οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έπρεπε να παραιτηθούν από 100 δισ. ευρώ το 2012, θα έπρεπε να είχε έρθει νωρίτερα» είπε. «Αλλά, κατ ‘αρχήν, ενεργήσαμε σωστά: ακολουθώντας το παράδειγμα του ΔΝΤ, οι χώρες του ευρώ χορήγησαν δάνεια διάσωσης, τα οποία συνδέονταν με αυστηρές απαιτήσεις μεταρρύθμισης. Εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν, η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Οι άλλες χώρες του προγράμματος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Κύπρος, είναι ήδη επιτυχημένες. Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ο καλύτερος οικονομικός συντονισμός στην Ευρώπη, η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης και ο ESM έχουν κάνει τη νομισματική ένωση πιο ανθεκτική».

Όσον αφορά την αιτία της κρίσης στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι μετά την ένταξή στη ζώνη του ευρώ, οι μισθοί αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η παραγωγικότητα. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία της Ελλάδας έχασε την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με άλλες χώρες του ευρώ, είπε.

Επιπλέον, επισήμανε, «υπήρχε μια αδύναμη δημόσια διοίκηση με αργή νομική εφαρμογή, αργές δικαστικές αρχές και ένα υποβαθμισμένο κτηματολόγιο.Όταν έγινε φανερό το 2009 ότι η Αθήνα είχε «πειράξει» τα ελλείμματά της, η χώρα έχασε απότομα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις αγορές και έπρεπε να ζητήσει δάνεια διάσωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο ο κ. Ρέγκλινγκ κατέστησε σαφές ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει παρέλθει και το τέλος του προγράμματος ESM για την Ελλάδα στις 20 Αυγούστου είναι ο επίλογος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηράκλειο: Βρετανίδα τα έτσουξε στο αεροπλάνο και προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση

Σήμερα

Μια γυναίκα σε έξαλλη κατάσταση, χτύπησε αεροσυνοδό, άρχισε να βρίζει όλο τον κόσμο και τελικά συνελήφθη στο «Νίκος Καζαντζάκης»

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά η διάθεσή του ‑ Πού θα φτάσει η τιμή

Σήμερα

Κατά την τελευταία διετία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Συναγερμός για τις πτήσεις drones στη Γερμανία: «Αμεση κατάρριψη» ζητά ο Βαυαρός πρωθυπουργός

Σήμερα

Ο Βαυαρός Πρωθυπουργός ζήτησε την κατάρριψη των drones και την κυριαρχία στον εναέριο χώρο.

Ο Κώστας Μπάρκας κατήγγειλε τη Ραλλία Χρηστίδου για απειλή ξυλοδαρμού

Σήμερα

Έντονο επεισόδιο σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στη Ραλλία Χρηστίδου και τον Κώστα Μπάρκα

Ήταν η καλύτερή μου φίλη: Σπαράζει η μητέρα της 17χρονης Ελληνίδας που δολοφονήθηκε στο Νιού Τζέρσεϊ

Σήμερα

«Ξυπνάω κάθε πρωί και εύχομαι να είναι ένας εφιάλτης» δήλωσε μετά την κηδεία της κόρης της

Πάνος Ρούτσι: “Έχει χάσει 10 κιλά, αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές“ λένε οι γιατροί

Σήμερα

Ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Πάνου Ρούτσι εξέδωσε η ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί

Οι ερευνητές είναι πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση του μυστηρίου της Αμέλια Έρχαρτ

Σήμερα

Αεροφωτογραφίες μπορεί να αποτελέσουν το «κλειδί»

Αρνήθηκε την εισαγωγή στο Νοσοκομείο Νίκαιας ο Πάνος Ρούτσι: 19η μέρα σε απεργία πείνας

Σήμερα

Εξακολουθεί να πίνει μόνο νερό, χαμομήλι και ηλεκτρολύτες

Πάρος: Νεκρός 40χρονος Αφγανός με τραύματα από μαχαίρι

Σήμερα

Τον άτυχο άνδρα βρήκε ο εργοδότης του, ο οποίος ειδοποίησε άμεσα τις Αρχές

Times of Israel: Θετική η Χαμάς στο σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα ‑ Θα ζητήσει αλλαγές

Σήμερα

Αρθρο του BBC αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα αντιτίθεται στο σχέδιο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.