E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το ούζο που έχει κατακτήσει το Ιράκ

Η ελληνική εταιρεία που κατέκτησε την Ιρακινή αγορά

Το ούζο που έχει κατακτήσει το Ιράκ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/8/2018 | 16:19

Χρόνια πριν, ο πόλεμος στο Ιράκ έσβησε από τον χάρτη την πλειονότητα των εργοστασίων που παρήγαν το δημοφιλές στους Ιρακινούς «αράκ», το αντίστοιχο της ελληνικής ρακής και του ούζου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν στη συγκυρία εκείνη, που η «Ποτοποιία - Οινοποιία Θράκης», με έδρα την Κομοτηνή, ξεκίνησε την αποστολή του ούζου της στην ιρακινή αγορά, πετυχαίνοντας έτσι να καταλαμβάνει σήμερα εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς, της τάξης του 85%, στη συγκεκριμένη χώρα, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βαϊος Κουδουμάκης.

«Μεταξύ άλλων παραγόντων, η επιτυχία της εταιρείας στο Ιράκ, είναι κυρίως θέμα timing. Κάναμε το άνοιγμα στην αγορά τη στιγμή που λόγω του πολέμου είχε καταστραφεί η πλειοψηφία των εργοστασίων που παρήγαγαν το αράκ, το αντίστοιχο ούζο που συνηθίζεται να πίνουν στο Ιράκ» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουδουμάκης. Έτσι, διανύοντας σήμερα περισσότερα από 2.400 χιλιόμετρα, τα ούζο «7» και «8» Θράκης, κατακλύζουν ολοένα και περισσότερο την ιρακινή αγορά, με τις πωλήσεις μάλιστα να αυξάνονται συνεχώς, τόνισε ο ίδιος, και πρόσθεσε ότι πέρυσι επετεύχθη αύξηση πωλήσεων κατά 10,5% έναντι του 2016.

Η «Ποτοποιία - Οινοποιία Θράκης», βασιζόμενη στις εξαγωγές της, όχι μόνο κατάφερε να μην έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, αλλά παρουσιάζει σταθερή ανοδική πορεία. Οι εξαγωγές της εταιρείας αντιπροσωπεύουν το 87,6% του όγκου παραγωγής της και έχει παρουσία σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ρωσία, Εσθονία, Βουλγαρία, πΓΔΜ, Κύπρο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ισραήλ και Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Κουδουμάκη είναι «η διεύρυνση του πελατολογίου μας στο εξωτερικό, η είσοδος στην τουριστική αγορά και η ανάπτυξη και παραγωγή νέων προϊόντων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας γενιάς».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουδουμάκης επισήμανε ότι η εταιρεία στοχεύει σε αύξηση των εξαγωγών σε χώρες με λιγότερη κατανάλωση, όπως Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία και πΓΔΜ και σε είσοδο στην τουριστική αγορά της Ελλάδας «όχι με απευθείας πώληση σε ξενοδοχεία, αλλά μέσω εμπορικών επιχειρήσεων που εξυπηρετούν τις μονάδες και ανάπτυξη προϊόντων με λιγότερη αλκοόλη». Κατά τον κ.Κουδουμάκη, η εταιρία επιχειρεί την ανάμειξη παραδοσιακών ποτών -ούζο, τσίπουρο, ποτό τύπου μπράντι- με φυσικά ελληνικά προϊόντα, όπως μέλι ή με διάφορα λικέρ». Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για να καθιερωθεί στην αγορά η ελληνική βότκα και το ελληνικό τζιν.

Στο μεταξύ, τη θέση του ότι η φοροδιαφυγή στο τσίπουρο «συνεχίζεται αμείωτη», διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της «Ποτοποιία - Οινοποιία Θράκης» και όπως σημείωσε «βάσει μελέτης του ΙΟΒΕ, 18 εκατ. λίτρα τσίπουρου διακινούνται παράνομα έναντι 5-7 εκατ. λίτρων επίσημα δηλωθέντων». Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κουδουμάκη, «μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα με τα παρανόμως εισαγόμενα αλκοολούχα ποτά από τις γειτονικές χώρες και παρά τις προσπάθειες των τελωνειακών υπαλλήλων και τις επιτυχίες τους, δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει καν βελτιωθεί και το λαθρεμπόριο συνεχίζεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον κ. Κουδουμάκη, η εταιρεία έχει υποβάλει αίτημα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020, ποσού ύψους 700.000 ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις και νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, προκειμένου μεταξύ άλλων «να πετύχουμε αύξηση παραγωγής τσίπουρου σε ποσοστό 15% περίπου», όπως διευκρίνισε.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ποτοποιίας - Οινοποιίας Θράκης» το 2017 είχε συνολικό όγκο παραγωγής 3.340 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, από 3.182 το 2016.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, το 2017 ο κύκλος εργασιών της έκλεισε στα 19,678 εκατ. ευρώ, από 10,134 εκατ. ευρώ το 2016 (+2,3%), με μικτά κέρδη 10,040 εκατ. ευρώ, από 9,59 εκατ. ευρώ (+5,03%) και κέρδη προ φόρων 1,218 εκατ. ευρώ, από 910 χιλιάδες ευρώ (+33,7), ενώ διανεμήθηκε μέρισμα 0,60 ευρώ/μετοχή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουδουμάκης επισήμανε «φέτος, αναμένουμε να κλείσουμε στα περσινά επίπεδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Ποτοποιία - Οινοποιία Θράκης» ιδρύθηκε το 1977 στην Κομοτηνή από την συγχώνευση 17 μικρότερων ποτοποιιών. Η επιχείρηση απασχολεί 75 άτομα και παρά την κρίση δεν έχει προβεί σε μειώσεις μισθών ή απολύσεις, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της Μακεδονίας και της Θράκης, λόγω της προμήθειας από τις περιοχές αυτές πρώτων υλών και υλικών.

Για την εξασφάλιση δε της άψογης λειτουργίας και ποιότητας, η εταιρεία έχει αναπτύξει και εφαρμόζει αυστηρά πιστοποιημένα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 22000 και IFS FOOD STANDARD. Επίσης, η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με ISO 9001:2005 για το χημικό εργαστήριο.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στο Παλαιό Φάληρο: Βίντεο που ίσως δείχνει το κοριτσάκι ζωντανό έχει στα χέρια του το Λιμενικό

Χτες

Ο εντοπισμός της γυναίκας που συνόδευε τρία παιδιά, το ένα σε καρότσι, αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για την έρευνα

«Κινδύνευσε η ζωή της, παραλίγο να χάσει το μάτι της»: Τι είπε ο δικηγόρος της Μουρτζούκου για την επίθεση στις φυλακές

Χτες

Οι δύο γυναίκες κρατούνται σε διαφορετικά κελιά στο τμήμα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Ρομποτικό χέρι μαγείρεψε πίτσα και δημιούργησε ελπίδες σε άτομα με κινητικά προβλήματα

Χτες

Tο ρομποτικό χέρι είναι εξοπλισμένο με προσαρμοστικές αρπάγες που μπορούν να χειριστούν αντικείμενα όλων των μεγεθών και υφών

Βρετανία: Έκλεισε ο εναέριος χώρος

Χτες

Καθηλωμένα τα αεροσκάφη

Στον αέρα προσωπικά δεδομένα γυναικών από εφαρμογή με πληροφορίες για τα «red flags» ανδρών

Χτες

Διέρρευσαν ονόματα και φωτογραφίες από την εφαρμογή Tea, που είναι μόνο για γυναίκες

Ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση ήπατος στον 15χρονο Δημήτρη

Χτες

Το χειρουργείο κράτησε περίπου 8,5 ώρες

Οι 12 παραλίες που χάνουν τη «Γαλάζια Σημαία» το 2025

Χτες

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, που επί το πλείστον, γίνονται απροειδοποίητα

Σοκ στον Αρη: Σε σοβαρή κατάσταση ο Κάρλες Πέρεθ μετά από επίθεση σκύλου

Χτες

Ο Ισπανός ποδοσφαιριστής που νοσηλεύεται με βαθύ σχίσμα στα γεννητικά όργανα.

Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Εξερράγη το ηφαίστειο Κλιουτσεφσκόι

Χτες

Στις ακτές των ΗΠΑ το τσουνάμι μετά τη Χαβάη και την Ιαπωνία

Νέο Φάληρο: Σφοδρή σύγκρουση οχημάτων ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ο οδηγός παραβίασε φωτεινό σηματοδότη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.