E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα 7 χαρακτηριστικά του καιρού το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα

Ζεστές θάλασσες, βροχές και πολλοί κεραυνοί

Τα 7 χαρακτηριστικά του καιρού το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 3/9/2018 | 11:53

Από πολύ αυξημένα μελτέμια τον Αύγουστο (αλλά μειωμένα τον Ιούλιο), πιο ζεστές θάλασσες στο Αιγαίο από ό,τι στο Ιόνιο, απουσία περιόδων πολύ υψηλών θερμοκρασιών, βροχές σε ύψη ρεκόρ και πολύ έντονη δραστηριότητα κεραυνών χαρακτηριζόταν το φετινό καλοκαίρι, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υψηλότερη θερμοκρασία του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα σημειώθηκε στις 23 Ιουλίου στο Κρανίδι, όταν έφθασε στους 42,1 βαθμούς, ενώ η Αττική ποτέ δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς. 

Η περισσότερη βροχή μέσα μια μέρα στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού έπεσε στη Νάουσα στις 27 Αυγούστου, όταν η μέγιστη ημερήσια βροχή έφθασε τα 149 χιλιοστά.   

Η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσε στη δημοσιότητα μια εκτίμηση για τα επτά πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του καλοκαιριού του 2018 (τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου).       

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικότερα, το φετινό καλοκαίρι ξεχώρισε για τα εξής:   

Λίγα μελτέμια τον Ιούλιο, αλλά πολύ αυξημένα τον Αύγουστο   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντυπωσιακά χαμηλός ήταν ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους άνεμους στο Αιγαίο τον Ιούλιο, με μόνο οκτώ ημέρες, ο μικρότερος αριθμός ημερών κατά τα τελευταία δέκα χρόνια. Αντιθέτως ο φετινός Αύγουστος ήταν μήνας με μεγάλη συχνότητα ισχυρών βόρειων ανέμων (24 ημέρες μελτεμιών).   

Θερμότερες οι θάλασσες στο Αιγαίο   

Λόγω της απουσίας μελτεμιών τον Ιούλιο, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας στο Αιγαίο Πέλαγος ήταν υψηλότερη κατά 2,5°C από αυτή του Ιονίου Πελάγους, ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ισχυροί άνεμοι   

Οι ισχυρότεροι άνεμοι του καλοκαιριού σημειώθηκαν στις 23 Ιουλίου, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής.   

Οι ριπές των δυτικών ανέμων έφθασαν τα 123 χιλιόμετρα ανά ώρα στην Πάρνηθα (η μεγαλύτερη ριπή που σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2018 σε όλη την Ελλάδα) και ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα στον Ισθμό Κορίνθου, στο Καπαρέλι Βοιωτίας και στην Παξιμάδα Καρύστου. Σε αρκετούς σταθμούς της Αττικής οι ριπές του ανέμου την ημέρα αυτή ήσαν οι ισχυρότερες της τελευταίας οκταετίας.   

Απουσία περιόδων υψηλών θερμοκρασιών   

Το πρώτο σύντομο θερμό επεισόδιο συνέβη στο διήμερο 16-17 Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 17 Ιουλίου, όταν η θερμοκρασία έφθασε και ξεπέρασε τους 40 βαθμούς σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς (Αυλίδα Βοιωτίας και Θεολόγο Φθιώτιδας).   

Το δεύτερο και τελευταίο θερμό επεισόδιο του καλοκαιριού συνέβη λίγες ημέρες μετά, στο διήμερο 22-23 Ιουλίου, οπότε στις 23 Ιουλίου η μέγιστη θερμοκρασία στο Κρανίδι έφτασε στους 42,1 βαθμούς (αυτή ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία του καλοκαιριού σε όλη την Ελλάδα) και στη Μονεμβασιά στους 40,7 βαθμούς.   

H θερμοκρασία δεν έφτασε τους 40 βαθμούς στην Αττική   

Κατά το καλοκαίρι του 2018 η θερμοκρασία στην Αττική δεν ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κανέναν από τους σταθμούς του ΕΑΑ/meteo.gr, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά μετά το 2007, οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του δικτύου στην Αττική.   

Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Αττική το φετινό καλοκαίρι σημειώθηκε στη Ραφήνα, στις 23 Ιουλίου, φθάνοντας στους 39 βαθμούς, λόγω των θυελλωδών καταβατών ανέμων την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.   

Πολλές βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας   

Οι βροχές σε πολλές περιοχές έφτασαν σε ύψη ρεκόρ για καλοκαιρινή περίοδο. Ενδεικτικά τον Ιούνιο καταγράφηκαν 249 χιλιοστά μηνιαίου ύψους βροχής στη Ζαγορά Πηλίου, 198 χιλιοστά στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής και 122 χιλιοστά στην Πεντέλη.   

Τον Ιούλιο ξεχώρισαν τα 229 χιλιοστά βροχής στα Βριλήσια Αττικής, τα 170 χιλιοστά στη Ξάνθη και τα 112 χιλιοστά στις Σέρρες. Τον Αύγουστο αξιοσημείωτα ήσαν τα 176 χιλιοστά μηνιαίου ύψους βροχής στη Νάουσα, τα 100 χιλιοστά στη Σκόπελο, τα 98 στη Λαμία και τα 83 χιλιοστά στα Χανιά.   

Η μέγιστη ημερήσια βροχή του καλοκαιριού σημειώθηκε στη Νάουσα στις 27 Αυγούστου με 149 χιλιοστά βροχής.   

Πολύ έντονη κεραυνική δραστηριότητα   

Σύμφωνα με τις καταγραφές του συστήματος ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/meteo.gr, η κεραυνική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2018 ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 14 ετών, με 103.000 κεραυνούς στη χώρα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 25
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.