E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Γνωστό αναλγητικό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων

Ευρέως χρησιμοποιούμενο

Γνωστό αναλγητικό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/9/2018 | 10:34

Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη αναλγητική ουσία φαίνεται πως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Diclofenac (δικλοφαινάκη), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο διεθνώς φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, γι' αυτό η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο και όχι για μακρύ χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε αυτό το συμπέρασμα-προειδοποίηση κατέληξε μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, που συνέκρινε το εν λόγω φάρμακο με την παρακεταμόλη και με άλλα παραδοσιακά αναλγητικά. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι το diclofenac δεν πρέπει να διατίθεται χωρίς συνταγογράφηση και στη συσκευασία του πρέπει πλέον να αναγράφεται προειδοποίηση για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει.

Η δικλοφαινάκη είναι φάρμακο που ανήκει στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των πόνων και των φλεγμονών σε πολλές χώρες του κόσμου (στην Ελλάδα διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία και είναι μη συνταγογραφούμενο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ώρχους της Δανίας, με επικεφαλής τον δρα Μόρτεν Σμιντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια άτομα, συγκρίνοντας όσους είχαν πάρει «ντικλοφενάκ» (μέση ηλικία 46 ετών) με όσους είχαν πάρει παρακεταμόλη, άλλα ΜΣΑΦ (ιμπουπροφέν, ναπροξέν) ή κανένα ΜΣΑΦ.

Διαπιστώθηκε αυξημένη συχνότητα σοβαρών καρδιαγγειακών περιστατικών μεταξύ όσων είχαν πάρει diclofenac επί ένα μήνα. Τα προβλήματα περιλάμβαναν εμφάνιση καρδιακής αρρυθμίας, καρδιακής ανεπάρκειας, ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος, πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας και γαστρεντερικής αιμορραγίας. Ο αυξημένος κίνδυνος υπάρχει και για τα δύο φύλα ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ ισχύει ακόμη και για χαμηλές δόσεις του φαρμάκου.

«Η θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής με ΜΣΑΦ μπορεί να έχει αξία για μερικούς ασθενείς, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους, παρά τις πιθανές παρενέργειες. Όμως, λαμβάνοντας υπόψη τους καρδιαγγειακούς και γαστρεντερικούς κινδύνους, υπάρχει μικρή δικαιολογία για να ξεκινά μια θεραπεία με diclofenac, προτού δοκιμασθούν άλλα παραδοσιακά ΜΣΑΦ», συμπέραναν οι ερευνητές.

Πάντως, παρόλο που ο σχετικός κίνδυνος -σε σχέση με άλλα φάρμακα- είναι αυξημένος, επεσήμαναν ότι ο απόλυτος κίνδυνος του diclofenac παραμένει χαμηλός για τους ασθενείς.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Να πάει στην πατρίδα της πρώτα»: Νέα επίθεση Βούλτεψη στην Κοβέσι

Σήμερα

Νέα πολιτική θύελλα μετά την επίθεση Βούλτεψη στην Κοβέσι

Ληστεία με μια νεκρή στη Σαλαμίνα ‑ Έφερε χτύπημα στο κεφάλι από μπουκάλι

Σήμερα

Συναγερμός στην Αστυνομία - Οι πρώτες πληροφορίες

Νικολά Σαρκοζί: Κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης «την ημέρα που μπήκε στη φυλακή»

Σήμερα

Στις 10 Νοεμβρίου φέρεται πως θα εξεταστεί το αίτημα αποφυλάκισης του Νικολά Σαρκοζί

Νέα ποινική δικογραφία στη Βουλή για τα Τέμπη – Περιλαμβάνει Μητσοτάκη, Καραμανλή και άλλους 17

Σήμερα

Nέα ποινική δικογραφία για τα Τέμπη, όπως ανακοίνωσε στην ολομέλεια ο προεδρεύων Γιάννης Μπούρας.

Η στιγμή που ροτβάιλερ επιτίθεται στον ιδιοκτήτη του στην Καλαμάτα

Σήμερα

Ο σκύλος τον έσερνε, τον δάγκωνε με μανία και τον τραυμάτισε σοβαρά

Πώς συνέβη η τραγωδία με τη 10χρονη στο σχολείο του Ασπρόπυργου

Σήμερα

«Δεν έκανε γυμναστική, περπατούσε και κατέρρευσε» λέει το υπουργείο Παιδείας

ΕΛΤΑ: Πώς θα εξυπηρετούνται ορεινές περιοχές και νησιά

Σήμερα

Τι αναφέρει η εταιρία μετά την απόφαση για το ξαφνικό λουκέτο σε 204 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα

Ασπρόπυργος: Κατέρρευσε 10χρονη στο προαύλιο δημοτικού σχολείου

Σήμερα

Το κορίτσι έκανε γυμναστική όταν κατέρρευσε - Μεταφέρθηκε στο Θριάσειο - Προηγήθηκε λιποθυμικό επεισόδιο

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε κατάστημα εστίασης στη Λεωφ. Νίκης

Σήμερα

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, έπειτα από κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.