E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η εξήγηση για τον τεράστιο ιστό αράχνης στο Αιτωλικό

Τι λέει ο βιολόγος Φώτης Περγαντής

Η εξήγηση για τον τεράστιο ιστό αράχνης στο Αιτωλικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/9/2018 | 10:15

Ένα περίεργο θέαμα αντίκρισαν ντόπιοι και τουρίστες στο Αιτωλικό. Συγκεκριμένα στην ανατολική παραλία της λιμνοθάλασσας υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο από ιστούς που έφτιαξαν αράχνες που έχει καλύψει τα φυτά (φοίνικες, αρμυρίκια και ποώδη βλάστηση) σε μήκος τουλάχιστον 300 μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βιολόγος Φώτης Περγαντής, πρόεδρος το Φορέα Διαχείρισης της λιμνοθάλασσας εξηγεί το μυστήριο αλλά και εντυπωσιακό φαινόμενο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για βιολογική καταπολέμηση της σκνίπας.

Ο κ. Περγαντής υπογράμμισε πως το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των αραχνών ακολουθεί το φαινόμενο της υπερανάπτυξης των πληθυσμών της σκνίπας. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει αρκετά χρόνια να εμφανιστεί με αυτή την ένταση. Οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την ύπαρξη αφθονίας τροφής και αναπαράχθηκε σε πολλές γενιές η σκνίπα και ως φυσικό επακόλουθο ήρθε η εμφάνιση του πέπλου των αραχνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι μια αντίδραση του ίδιου του οικοσυστήματος» εξηγεί ο βιολόγος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται από την παρουσία του πέπλου. Με την πτώση της θερμοκρασίας, τη σταδιακή εξαφάνιση της σκνίπας και την έλευση των βροχών το πέπλο αυτό θα εξαφανιστεί.

Την εξήγηση για το φαινόμενο αυτό δίνει με ανακοίνωση του ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων . Αναφέρει πως ο υπερπληθυσμός της σκνίπας οδήγησε στις αράχνες.

Ειδικότερα όπως αναφέρει:
Πρόσφατα είμαστε μάρτυρες εμφάνισης υπερπληθυσμού της Σκνίπας (τοπική ονομασία «βουβό» ή και «κουφό»), είδος της οικογένειας με την επιστημονική ονομασία CHIRONOMIDAE που δεν έχει σχέση με τα κουνούπια, δεν έχει προβοσκίδα και δεν τσιμπά αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητική και να δημιουργεί ορισμένα προβλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αυγά του είδους αυτού εκκολάπτονται στο ανώτερο στρώμα του βυθού, οι προνύμφες δεν παραμένουν πολύ εντός του νερού, βγαίνουν στην επιφάνεια σχεδόν τέλεια έντομα και πετούν τριγύρω. Μέσα στις 2-3 το πολύ ημέρες ζωής τους αναπαράγονται αμέσως, αφήνοντας αυγά πάλι στο νερό. Όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές για πολύ καιρό, αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται διαρκώς και οι πληθυσμοί τους αυξάνονται υπέρμετρα. Μια τέτοια υπερανάπτυξη μπορεί να εμποδιστεί με χρήση ψεκασμών.

Εδώ υπογραμμίζουμε ότι:

Πρώτον οι ψεκασμοί είναι πιο αποτελεσματικοί εάν προηγούνται σχολαστικές δειγματοληψίες στις ακτές ώστε να προληφθεί η πρώτη εποχιακή γενιά της σκνίπας.
Επειδή οι ψεκασμοί θα γίνονται σε ιχθυοπαραγωγικό χώρο δεν πρέπει να γίνονται με τοξικά χημικά όπως το σκεύασμα DU DIM που είναι πολύ τοξικό για υδρόβιους οργανισμούς με μεγάλη διάρκεια παραμονής στο νερό, αλλά με βιολογικά σκευάσματα του Βάκκιλου της Θουριγίας, κάτι που έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τον Φορέα Διαχείρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις αράχνες
Το φαινόμενο της σκνίπας ακολουθήθηκε με φυσικό τρόπο από το φαινόμενο υπερανάπτυξης πληθυσμών αραχνών που έπλεξαν ιστούς σε κάθε δυνατή επιφάνεια κοντά στις περιοχές πτήσης των σκνιπών και τούτο προφανώς λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας τροφής για τις αράχνες. Το πιο πρόσφατο υπόβαθρο για τους ιστούς τους ήταν παρόχθια μικρά δέντρα και θάμνοι. Αυτό είχε ξανασυμβεί προ ετών υπό ανάλογες συνθήκες.

Αναμένεται ότι όταν θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα μειωθεί η αναπαραγωγή της σκνίπας θα εκλείψουν βαθμιαία και οι αράχνες και οι ιστοί τους θα ξεπλυθούν μετά από τις πρώτες δυνατές βροχές. Οι χρόνοι που θα γίνουν αυτά εξαρτώνται από τον καιρό.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Χτες

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Χτες

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Χτες

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Χτες

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.