E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ανοιξαν οι κάλπες στη ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα της ονομασίας

«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;»

Ανοιξαν οι κάλπες στη ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα της ονομασίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/9/2018 | 10:33

Ανοιξαν οι κάλπες στην ΠΓΔΜ στο πλαίσιο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου στις Πρέσπες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Θεωρείται βέβαιο ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που θα προσέλθουν αύριο στις κάλπες θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, χωρίς ωστόσo αυτό να είναι να υποχρεωτικό, είναι να υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής, προκειμένου να μην υπάρξει αμφισβήτηση της έκφρασης της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων. Ειδικότερα για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το 50% των ψηφοφόρων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE το οποίo έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, υποστηρίζει ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, τότε αυτό πρέπει να ακυρωθεί. Καταγγέλλει δε, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προτίθεται να προβεί ακόμη και σε «νοθεία», προκειμένου να υπάρξει ποσοστό συμμετοχής άνω του 50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την μεριά της, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ξεκάθαρο και θα επιτρέψει ανεμπόδιστα τη συνέχιση της διαδικασίας, με την υιοθέτηση από τη Βουλή των αλλαγών του Συντάγματος της χώρας.

Όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ επικαλείται το στοιχείο ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και η εγκυρότητά του δεν συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής. Όλες δε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όσο και στελέχη της κυβέρνησής του σημείωναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από αυτούς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν και όχι από αυτούς που θα απέχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κλίμα ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα χαρακτηριζόταν ως υποτονικό, καθώς το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος γι΄αυτό δεν ήταν ιδιαίτερο .Όλοι ωστόσο περιμένουν να δουν ποια θα είναι η ανταπόκριση των ψηφοφόρων.

Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, δικαίωμα ψήφου έχουν 1.806.336 ψηφοφόροι. Οι κάλπες στους 80 δήμους της ΠΓΔΜ θα είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα (8 ώρα Ελλάδος) και η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από 12.000 εγχώριους και 500 διεθνείς παρατηρητές. Μια ένδειξη πιθανής χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες είναι οι βαριά ασθενείς και ανάπηροι που έχουν εγγραφεί προκειμένου να ψηφίσουν. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ (πρακτορείο ειδήσεων META), έχουν εγγραφεί 1.859, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις τοπικές εκλογές του 2017 ξεπερνούσε τους 5.400 ψηφοφόρους. Κατά πάγια τακτική, η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια εξέδωσε προειδοποίηση για τους υπαλλήλους της να αποφεύγουν την κεντρική πλατεία της πόλης αύριο, υπό τον φόβο πιθανών διαδηλώσεων κατά του δημοψηφίσματος.

Σε μία από τις τελευταίες –πριν από το δημοψήφισμα– δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπουγιάρ Οσμάνι (προερχόμενος από το αλβανικό κόμμα) εξέφρασε, μετά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, την ελπίδα ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε τροχιά Ε.Ε. «Η “Μακεδονία” γράφει ιστορία αυτές τις ημέρες. Αυτή είναι η στιγμή που περιμέναμε και για την οποία προετοιμαζόμασταν για καιρό, περιλαμβανομένων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επιτρέψτε μου να πω ότι τα καταφέραμε. Η “Μακεδονία” κινείται αμετάκλητα προς μια πλήρη συμμετοχή στην Ε.Ε. και δεν υπάρχει επιστροφή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οσμάνι. Ο κ. Χαν, από τη δική του πλευρά, ανέφερε ότι απομένουν να γίνουν ακόμα αρκετά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο εκτίμησε πως η διαδικασία του screening για την ΠΓΔΜ θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κωνσταντοπούλου για Τέμπη: Θα στηρίξουμε κάθε πρόταση διερεύνησης – Θα βγει η αλήθεια στο τέλος

Χτες

«Είμαι σίγουρη ότι θα φτάσουμε στο τέλος. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και κάθε ημέρα που περνά, ενισχύονται»

Ψαρόπουλος: Με ξένισε η παρέμβαση στα Τέμπη – Στα χώματα ίσως υπήρχαν χημικά που δεν έπρεπε να βρεθούν

Χτες

«Στα χώματα ίσως υπήρχαν χημικά που δεν έπρεπε να βρεθούν», σημειώνει ο δικηγόρος Αντώνης Ψαρόπουλος

Συναγερμός για την αρπαγή 4χρονης απο το κέντρο της Αθήνας

Χτες

Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Αμαλιάδα: Διπλή λοίμωξη η αιτία θανάτου του Παναγιωτάκη – «Θα ζητήσουμε επανεξέταση», λένε οι γονείς

Χτες

Γνωστή έγινε η αιτία θανάτου του Παναγιωτάκη, ενός από τα νεκρά βρέφη της υπόθεσης της Αμαλιάδας με το οποίο είχε συνδεθεί η Ειρήνη Μουρτζούκου.

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ανάθεμα την ώρα που παντρεύτηκα τον Δασκαλάκη»

Χτες

Ξέσπασε σε κλάματα περιγράφοντας τον θάνατο της Ίριδας

Απίθανο εξώφυλλο του Time: Ο Μασκ κάθεται στο γραφείο του Τραμπ, σαν άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ

Χτες

Στο εξώφυλλο του Time, απεικονίζεται ο δισεκατομμυριούχος στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ να κρατά ένα κύπελλο και ο τίτλος είναι «στην καρδιά της σύγκρουσης του Ελον Μάσκ με τον αμερικανικό κρατικό μηχανισμό»

Πιερία: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο στην 34χρονη που σκότωσε τον Κώστα Σιαμήτρα

Χτες

Με σκυμμένο το κεφάλι στα δικαστήρια Κατερίνης η 34χρονη που ομολόγησε ότι σκότωσε τον σύντροφο της στην Πιερία.

Δίωξη για ανθρωποκτονία με πρόθεση στην έγκυο δολοφόνο του 58χρονου στην Πιερία ‑ Αμίλητη στον εισαγγελέα

Χτες

Δείτε βίντεο από τη μεταφορά της στα δικαστήρια - Η 34χρονη προσπάθησε να κρυφτεί από τους δημοσιογράφους

Ξεσπά η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη: «10 χρόνια μετά δεν ξέρω τι έχουμε καταφέρει ως κοινωνία»

Χτες

10 χρόνια από τον τραγικό χαμό - Ένα σύμβολο ενάντια στο μπούλινγκ και μια θεατρική παράσταση - φόρος τιμής

Πέθανε στις φυλακές Κορυδαλλού ο Βασίλης Δημάκης

Χτες

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του - Ήταν καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για ληστείες

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.