E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΠΓΔΜ: Στο 91% το «ναι» στο δημοψήφισμα

Ο πρωθυπουργός της FYROM είπε ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας

ΠΓΔΜ: Στο 91% το «ναι» στο δημοψήφισμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/9/2018 | 21:43

Το «ΝΑΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών θριαμβεύει, όπως φαίνεται από τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ. Με καταμετρημένο πάνω από 60%, υπέρ της συμφωνίας ψήφισε το 91,7%, ενώ εναντίον της το 5,9%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένο ότι η συνολική συμμετοχή έφθασε τις 630.000 ψήφους, προκύπτει ότι το «Ναι», υπερψηφίστηκε περίπου από 573.000 πολίτες

Η αποχή, ωστόσο, ήταν ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης, αφού η προσέλευση άγγιξε το 35%, (κάπου 630.000 πολίτες μετείχαν), πολύ κάτω από το όριο του 50% + μία ψήφο που απαιτεί το Σύνταγμα για να είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκληρώση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, «διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα», είπε ο Ζάεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιμένει ο Ζάεφ

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο κ. Ζάεφ μετέφρασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σαν επιδοκιμασία της συμφωνίας για Βόρεια Μακεδονία, μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. «Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια» υποστήριξε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Αφού απέρριψε την φιλολογία ότι ένα δημοψήφισμα με συμμετοχή κάτω του 40% δεν είναι έγκυρο, ο κ. Ζάεφ διέψευσε και τις προσδοκίες όσων θεωρούσαν ότι η πολύ υψηλή θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αποδοκιμασία της πολιτικής του και κατά συνέπεια θα πρέπει να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας για να μπούμε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ» διαβεβαίωσε ο κ. Ζάεφ δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

Ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, συνέχισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν. Οι πολίτες που ψήφισαν ενέκριναν σε μεγάλο ποσοστό τη συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Ζάεφ και κάλεσε το VMRO και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να περάσουμε πλέον στην πολιτική δραστηριότητα στο κοινοβούλιο. Πρέπει το VMRO να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές διαφορετικά άλλος δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά η προσφυγή στις κάλπες».

Η πρώτη αντίδραση από την Αθήνα

Ήρθε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται: Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό.

Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα. Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών.

Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες. Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδομα παιδιού: Η ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης

Πολιτική Σήμερα

Μέχρι τις 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη με νεογέννητο βρέφος ‑ Δίωξη για εμπορία ανθρώπων

Πολιτική Σήμερα

Συναγερμός στις Αρχές της Θεσσαλονίκης

Τι είναι ο αποφρακτικός ειλεός με τον οποίο διαγνώστηκε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι‑Μητσοτάκη

Πολιτική Σήμερα

Πώς προκαλείται, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Λιοσίων: Παράσυρση ανήλικης με εγκατάλειψη – Σε σοβαρή κατάσταση το κορίτσι

Πολιτική Σήμερα

Σε σοβαρή κατάσταση εισήχθη στο ΚΑΤ μια ανήλικη

Αίσιο τέλος για τον 7χρονο Βαγγέλη στη Θεσσαλονίκη που τον άρπαξε ο πατέρας του

Πολιτική Σήμερα

Ο ανήλικος εντοπίστηκε από τις Αρχές και είναι καλά στην υγεία του

Πρώτες βουτιές για τους Αθηναίους

Πολιτική Σήμερα

Σε ποιες περιοχές της χώρας «άγγιξε» τους 30°C ο υδράργυρος

Πρωτομαγιά: Τι μέρα «πέφτει» φέτος ‑ Οι υπόλοιπες αργίες του 2026

Πολιτική Σήμερα

Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις μετά το Πάσχα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σημαντική αλλαγή ‑ Πότε ξεκινά

Πολιτική Σήμερα

Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού με τον έμπειρο προγνώστη να προειδοποιεί για αλλαγή μέσα στην εβδομάδα

Ξεσπά για την υπόθεση Λαζαρίδη η καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριό της

Πολιτική Σήμερα

Οι πληγές του παρελθόντος φαίνεται να μην έχουν επουλωθεί πλήρως για την 60χρονη σήμερα γυναίκα

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν νέο αντάρτικο στην Ευρώπη

Πολιτική Σήμερα

Τι ζητούν για τους κινητήρες βενζίνης και diesel

Μυστήριο με τον θάνατο 49χρονου στο Ηράκλειο

Πολιτική Σήμερα

Η τελευταία διαδρομή και τα ερωτήματα των αρχών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.