E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η επόμενη μέρα στην Αθήνα μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης

Η επόμενη μέρα στην Αθήνα μετά το δημοψήφισμα στα Σκόπια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/10/2018 | 09:07

Η αποχή σημάδεψε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, το αποτέλεσμα του οποίου έδειξε από τη μία συντριπτική υπερίσχυση του «ναι», αλλά σε κάθε περίπτωση φέρνει αβεβαιότητα για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεσμεύθηκε την Κυριακή ότι θα επιμείνει να επιδιώκει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ζητώντας ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, προκειμένου να διευθετηθεί η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, το 91,39% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του «ναι», της εφαρμογής δηλαδή της Συμφωνίας των Πρεσπών, που θα σημάνει την αλλαγή του ονόματος της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Ωστόσο σχεδόν τα δύο τρίτα του εκλογικού σώματος απείχαν, καταφέροντας βαρύ πλήγμα στην εκστρατεία του Ζάεφ. Το ακριβές ποσοστό της συμμετοχής δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, αλλά υπολογιζόταν νωρίτερα ότι ανήλθε στο 36,6%.

Στην ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι υπάρχει ένας προβληματισμός, ενώ ο Πάνος Καμμένος δηλώνει δικαιωμένος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν μάλιστα αποτύχει η κοινοβουλευτική διαδικασία στα Σκόπια, τότε ο κ. Ζάεφ είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εκλογές, γεγονός που φέρνει εξελίξεις μέσω καθυστερήσεων. Όσο καθυστερούν τα Σκόπια τόσο κερδίζει χρόνο η ελληνική κυβέρνηση καθώς δεν έρχεται στη Βουλή η συμφωνία που ενδεχομένως να φέρει νέες πολιτικές εξελίξεις.

Χθες επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ είχε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίδραση του Πάνου Καμμένου ήταν διαφορετική. Έσπευσε με ανάρτησή του να χαρακτηρίσει ουσιαστικώς άκυρο το δημοψήφισμα στα Σκόπια.

Στην ανάρτησή του, λίγα μόλις λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση του οριστικού ποσοστού συμμετοχής, ο υπουργός Άμυνας σημείωνε: «Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν. «Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά η οποία ανέφερε τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονας χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ακόμα μεγαλύτερο τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της Συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην κοινωνία της γείτονος, αλλά ούτε και στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δικαίων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκολάτα: Νέες αυξήσεις στις τιμές στα σούπερ μάρκετ

Πριν 9 ώρες

Η τιμή της σοκολάτας υγείας έχει φτάσει έως και 85% πάνω μέσα σε 2 μήνες

Παραλίγο παράσυρση μηχανής από τρένο: Δεν κατέβηκαν ποτέ οι μπάρες στη διάβαση ‑ Συνελήφθη ο φύλακας

Πριν 9 ώρες

Όλα όσα κατήγγειλε ο οδηγός της μηχανής που γλύτωσε τελευταία στιγμή από την παράσυρση καθώς δεν είχαν κατεβεί οι προστατευτικές μπάρες στη διάβαση του τρένου

Πανσέληνος Φεβρουαρίου: Απόψε το «Φεγγάρι του Χιονιού»

Πριν 9 ώρες

Τα περισσότερα ονόματα για τις πανσελήνους προέρχονται από τους ιθαγενείς της Αμερικής

Απάντηση Καρυστιανού στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου: «Ο σεβασμός κερδίζεται και αποδίδεται σε όσους ...»

Πριν 9 ώρες

Υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός παρέβη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών όταν ζήτησε τον ορισμό εφέτη ανακριτή για τα Τέμπη λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης

Σεισμικός «μαραθώνιος» ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη – Νέα δόνηση 5 Ρίχτερ τα ξημερώματα

Πριν 9 ώρες

Από την 1η Φεβρουαρίου ως σήμερα, έχουν καταγραφτεί στην περιοχή των Κυκλάδων πάνω από 1.100 σεισμοί

Καρέ – καρέ η σύλληψη διαρρηκτών από αστυνομικούς: Τους κατέγραφε κάμερα κλειστού κυκλώματος

Χτες

Οι κλέφτες επιχείρησαν να κρυφτούν, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν

Συνελήφθη στον Πειραιά αστυνομικός για βιασμό ανηλίκου

Χτες

Για την υπόθεση είχε κινηθεί η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του αστυνομικού

Η Καρυστιανού απαντά στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου: Θα προστατεύουμε τη Δημοκρατία εναντίον οποιουδήποτε την καταλύει, ο σεβασμός κερδίζεται

Χτες

«Πιστοί στη δικαίωση των ψυχών των παιδιών μας και αφοσιωμένοι στη συνταγματική μας υποχρέωση, θα προστατεύουμε τη Δημοκρατία εναντίον οποιουδήποτε λειτουργεί υποκριτικά και στην πράξη την καταλύει»

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Επενδύει σε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για αθλητικά βίντεο

Χτες

Μια σειρά από γνωστούς επενδυτές, ανάμεσά τους και ο αστέρας του NBA Γιάννης Αντετοκούνμπο συμμετείχαν στον γύρο χρηματοδότησης της ScorePlay

Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Έτοιμος να κόψει τα αρχ… του δήλωσε ο Αγουέρο

Χτες

Σίγουρος για την ομάδα του Γκουαρδιόλα ο Αργεντίνος

Σοκ με τον θάνατο 11χρονης στη Γαλλία: Βρέθηκε μαχαιρωμένη σε δάσος κοντά στο σχολείο της

Χτες

Η αστυνομία στη Γαλλία συνέλαβε έναν 23χρονο άνδρα που εθεάθη σε βίντεο ασφαλείας να περπατά πίσω από τη Louise

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.