E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Διέρρευσαν τα απόρρητα πρακτικά των σκοπιανών για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Τι εκτιμούσαν για τον Τσίπρα

Διέρρευσαν τα απόρρητα πρακτικά των σκοπιανών για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/10/2018 | 11:40

Τα πρακτικά δυο συσκέψεων της πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια ρίχνουν φως στο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης μέχρι τη Συμφωνία των Πρεσπών.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυο συσκέψεις έγιναν στις 27 Ιανουαρίου (υπό τον Μάθιου Νίμιτς) και στις 19 Μαΐου 2018 και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», τα πρακτικά τους αποδεικνύουν ότι μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων είχε ήδη συμφωνηθεί.   Από τις εκτιμήσεις της ηγεσίας των Σκοπίων φαίνεται πως η Αθήνα ζητούσε αρχικά αμετάφραστη ονομασία ενώ είχε ήδη δεχθεί την ταυτότητα. Στο Σούνιο η ελληνική πλευρά έκανε παραχώρηση για τη γλώσσα και παρουσιάστηκε η ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Για τον Τσίπρα, οι Σκοπιανοί εκτιμούσαν τον Ιανουάριο ότι θέλει να κλείσει άμεσα το θέμα και να πάει σε εκλογές τον Μάιο ενώ αναγνώριζαν την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής για το πράσινο φως από την ελληνική πλευρά. Στις αρχές του έτους, η ηγεσία της ΠΓΔΜ εκτιμούσε πως η στάση της ΝΔ θα είναι «ενδεχομένως θετική» αλλά τον Ιούνιο οι Σκοπιανοί εμφανιζόταν βέβαιοι πως δεν θα περνούσε η συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.   

Και στις δύο συσκέψεις είναι προφανές το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και στον Πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ παρουσιάζεται ιδιαίτερα επίμονος για επικύρωση της συμφωνίας «το ταχύτερο δυνατό».   

Τέλος, προκύπτει ότι οι Αλβανοί ηγέτες της ΠΓΔΜ δεν είχαν πρόβλημα να παρακαμφθεί το δημοψήφισμα ενώ είχε γίνει αντιληπτός και ο κίνδυνος ρωσικής παρέμβασης με στόχο να μην επιτευχθεί συμφωνία.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πυροδότησε τεράστια έκρηξη για κατασκευαστικό έργο

Σήμερα

Μεγάλα σύννεφα καπνού και σκόνης εμφανίστηκαν στον ουρανό της Πιονγιανγκ

Το αιχμηρό σχόλιο του Ευαγγελάτου για το «μπάζωμα» στα Τέμπη με αφορμή τις έρευνες στον Τύρναβο: «Αυτός είναι ο σωστός τρόπος»

Σήμερα

Το «αιχμηρό» σχόλιο του Νίκου Ευαγγελάτου για τα Τέμπη, με αφορμή τη σορό που βρέθηκε στον Τύρναβο

Σε 24ωρη απεργία τα Ταξί της Αττικής στις 19 Φεβρουαρίου

Σήμερα

Aπό τις 6 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης

Τύρναβος: Σοκάρει κτηνοτρόφος της περιοχής ‑ «Επί πέντε ημέρες τα σκυλιά γάβγιζαν στο βουνό»

Σήμερα

«Πήγε κάποια στιγμή σήμερα ο εργάτης μου για να δει τι ακριβώς συμβαίνει και με ειδοποίησε» τονίζει ο κτηνοτρόφος της μονάδας της περιοχής.

«Ο 15χρονος θέλει ψυχιατρείο» λέει ο πατέρας της 13χρονης που προσπάθησε να δηλητηριάσει τη μητέρα της – «Συκοφαντίες»

Σήμερα

«Δεν είμαστε ούτε κακοί άνθρωποι, ούτε είμαστε εγκληματίες» λέει ο πατέρας του 15χρονου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρία επίπεδα διαπραγματεύσεων, ο ρόλος Ευρώπης ‑ ΝΑΤΟ και η σχέση Πούτιν ‑ Τραμπ

Σήμερα

Πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος; Τι θα κερδίσει και τι θα χάσει ο Πούτιν; Ανάλυση New York Times για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Συναγερμός για εντοπισμό σορού στον Πηνειό

Σήμερα

Στο σημείο αστυνομία και ιατροδικαστής

Αίγυπτος: Τουλάχιστον 10 νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου στο Κάιρο

Σήμερα

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως η κατάρρευση του κτιρίου προκλήθηκε από έκρηξη φιάλης υγραερίου

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.