E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1935

Η Παλινόρθωση της Μοναρχίας στην Ελλάδα

Σαν σήμερα: Το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1935
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 10 Οκτωβρίου του 1935, σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη πολιτική περίοδο για την Ελλάδα, πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Παναγής Τσαλδάρης. Εκείνη την ημέρα έλαβε τηλεγράφημα-τελεσίγραφο από τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα, από τον υποστράτηγο Αλέξανδρο Παπάγο, τον πτέραρχο Γ. Ρέππα και τον υποναύαρχο Δ. Οικονόμου. Σε αυτό, τον προέτρεπαν να παραιτηθεί με τον Τσαλδάρη να υποκύπτει, μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εγκέφαλος» του κινήματος θεωρείται ο Γεώργιος Κονδύλης, ο οποίος αμέσως σχημάτισε κυβέρνηση. Ορκίστηκε μάλιστα στην Βουλή την ίδια ημέρα, με τον Τσαλδάρη να αντιδρά για την βίαιη κατάληψη της εξουσίας. Πήρε λοιπόν τους 165 βουλευτές του και αποχώρησε από την αίθουσα.

Οι 82 βουλευτές που έμειναν, ενέκριναν την κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας και επανάφεραν το Σύνταγμα του 1911. Όρισαν δε ημερομηνία δημοψηφίσματος για το πολίτευμα στις 3 Νοεμβρίου του 1935. Ο Κονδύλης χρίστηκε πρωθυπουργός και αντιβασιλέας, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλέξανδρος Ζαΐμης παραιτήθηκε.

Υπό την απειλή του στρατιωτικού καθεστώτος, στις 3 Νοεμβρίου το δημοψήφισμα δίνει ως αποτέλεσμα την Παλινόρθωση της Μοναρχίας με ποσοστό 97,88% (!), με την βενιζελική παράταξη να απέχει. Στις 25 Νοεμβρίου, ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ επιστρέφει στην Ελλάδα και πέντε μέρες αργότερα αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Το στρατιωτικό κίνημα του 1935 σήμανε ουσιαστικά το τέλος της «Δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετεωρίτης «φώτισε» τον ουρανό της Αττικής ‑ Πώς εξηγεί το φαινόμενο ο Θοδωρής Κολυδάς

Χτες

Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου από τον Θοδωρή Κολυδά

Θεσσαλονίκη: «Μαμά, είσαι ο βράχος μου»‑ Συντετριμμένη η μητέρα των αδερφών του αιματηρού επεισοδίου

Χτες

«Μαμά, είσαι ο βράχος μου», της είπε ο 23χρονος πριν το αιματηρό επεισόδιο

Παγώνει η Αθήνα με χαμηλές θερμοκρασίες: Έρχεται 48ωρη κακοκαιρία ‑ Τι λένε Κολυδάς και Μαρουσάκης

Χτες

`Ερχεται """"βαρύς"""" χειμώνας με χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο. θα μπει στο """"ψυγείο"""" η Αθήνα

Αμφισσα: Δικαστικός υπάλληλος αυτoκτόvησε μέσα στα δικαστήρια

Χτες

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην Αμφισσα το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.