E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Η ξεχασμένη μάχη της Μυκόνου

Κοινή επιχείρηση αλγερινών πειρατών και τουρκικών στρατευμάτων

Σαν σήμερα: Η ξεχασμένη μάχη της Μυκόνου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1822, στο νησί της Μυκόνου, έλαβε χώρα μια αποφασιστική μάχη που αναπτέρωσε το ηθικό των εξεγερμένων Κυκλαδιτών και κατάφερε καίριο, και κυρίως αναπάντεχο, πλήγμα στους Τούρκους κατακτητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την αποτυχία το οθωμανικού στόλου στις Σπέτσες και στο Ναύπλιο, πάρθηκε η απόφαση να βάλει πλώρη προς την Κρήτη, κάνοντας στάση στην Σούδα. Εκεί έμεινε αρκετό καιρό, μέχρι που στις 8 Οκτωβρίου, ξεκίνησε για την Κωνσταντινούπολη.

Στις 11 Οκτωβρίου μια μοίρα του τουρκικού στόλου εμφανίστηκε στα ανοιχτά της Μυκόνου, με κάποια σκάφη να πλησιάζουν τις ακτές της. Οι ντόπιοι μόλις τα είδαν άρχισαν να ανησυχούν, αφού με ένα τηλεσκόπιο διαπίστωσαν πως σε κάποια από αυτά κυμάτιζαν αλγερινές σημαίες. Μαθημένοι από τις επιδρομές των πειρατών, όπως όλοι οι κάτοικοι των Κυκλάδων, ήταν προετοιμασμένοι να πολεμήσουν για άλλη μια φορά πειρατές και Τούρκους, ώστε να προστατεύσουν το νησί τους.

Σήμανε αμέσως συναγερμός και οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι. Τα εχθρικά πλοία έριξαν λέμβους στην θάλασσα και 100 Αλγερινοί αποβιβάστηκαν στο νησί με σκοπό το πλιάτσικο και την τιμωρία των Μυκονιατών, μετά από εντολή των Τούρκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ντόπιοι αντεπιτέθηκαν με χατζάρες και τρομπόνια (όπλα με πλατιά κάννη και μηχανισμό πυριτόλιθου, που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην επανάσταση). Επικεφαλής τους λέγεται πως ήταν η αρχόντισσα του νησιού, Μαντώ Μαυρογένους, αν και κάποιοι ιστορικοί αμφισβητούν ότι ήταν παρούσα σε αυτή την μάχη.

Οι Μυκονιάτες απώθησαν με ευκολία τους Αλγερινούς και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν στις λέμβους τους. 17 από αυτούς έπεσαν νεκροί, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν. Ο τουρκικός στόλος ξεκίνησε τους κανονιοβολισμούς, αλλά ο Καπουδάν Πασάς αποφάσισε πως θα έχανε χρόνο αν έκανε εκ νέου απόβαση στο νησί. Έτσι, αποχώρησε στις 14 Οκτωβρίου, με τους κατοίκους της Μυκόνου να έχουν πετύχει μια σημαντική νίκη για την συνέχεια του ένοπλου αγώνα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.