E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά

«Θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα»

Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/10/2018 | 10:33

Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν μονομερώς από τη διμερή συνθήκη που είχε συναφθεί πριν από τριάντα και πλέον χρόνια και απαγόρευε ένα ευρύ φάσμα πυρηνικών όπλων και πυραύλων, επιβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) είχαν υπογράψει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.

Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης.

«Η Ρωσία δεν τήρησε τη συμφωνία. Θα βάλουμε λοιπόν τέλος στη συνθήκη και θα αποσυρθούμε» από αυτήν, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος στη Νεβάδα, όπου συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία ενός υποψηφίου του GOP για τη Γερουσία. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτό πρακτικά, απάντησε «θα αναπτύξουμε τέτοια όπλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την παραβιάζουν εδώ και πολλά χρόνια», επέμεινε ο Τραμπ αναφερόμενος στην INF και τους ηγέτες της Ρωσίας, της χώρας η οποία αντιμετωπίζεται ως η διάδοχη οντότητα της ΕΣΣΔ. «Δεν ξέρω γιατί ο (τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ) Ομπάμα δεν την είχε επαναδιαπραγματευθεί ή δεν είχε αποχωρήσει από αυτήν», πρόσθεσε.

«Δεν θα τους αφήσουμε να παραβιάζουν τη συνθήκη και να κατασκευάζουν όπλα ενώ εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα. Εμείς παραμείναμε δεσμευμένοι στη συμφωνία και την εφαρμόζαμε. Αλλά η Ρωσία δυστυχώς δεν την τήρησε», επανέλαβε ο μεγιστάνας.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταγγέλλει ιδίως την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ' αυτήν παραβιάζει την INF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμφωνία, που προέβλεπε την απαγόρευση της χρήσης μιας σειράς πυραύλων, έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Τραμπ έκανε αυτή την ανακοίνωση καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον βρισκόταν στη Μόσχα για να «συνεχίσει» τον αμφιλεγόμενο διάλογο που άρχισε τον Ιούλιο ο αμερικανός πρόεδρος με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα Guardian έγραψε ότι ήταν ο ίδιος ο Μπόλτον που ασκούσε πίεση στον αμερικανό πρόεδρο να αποσύρει τις ΗΠΑ από την INF. Είναι ο ίδιος που εμποδίζει κάθε διαπραγμάτευση της Νέας START για τους στρατηγικούς πυραύλους, η ισχύς της οποίας εκπνέει το 2021 και η Μόσχα θέλει να παραταθεί.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα είναι εξαιρετικά τεταμένες, ειδικά εξαιτίας των κατηγοριών περί της φερόμενης ρωσικής ανάμιξης στις αμερικανικές εκλογές.

INF: Πηγή προσκείμενη στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας κρίνει ότι οι ΗΠΑ «ονειρεύονται» έναν «μονοπολικό κόσμο»

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διμερή συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, την INF, η οποία είχε συναφθεί με τη Σοβιετική Ένωση την περίοδο του ψυχρού πολέμου, έχει βασικό κίνητρο το «όνειρο» της Ουάσινγκτον να κυριαρχήσει μόνη σε ολόκληρο τον κόσμο, έκρινε σήμερα σε καταγγελτικό τόνο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Το βασικό κίνητρο είναι το όνειρο ενός μονοπολικού κόσμου. Θα γίνει πραγματικότητα; Όχι», είπε η πηγή αυτή στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, αναφερόμενη στην απόφαση που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συνθήκη του 1987, που απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη μεγάλου φάσματος πυραύλων μέσου βεληνεκούς και των εκτοξευτήρων τους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Χτες

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Χτες

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Χτες

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Χτες

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο

Χτες

Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Χτες

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Καύσωνας: Η ελληνική πόλη που «έβρασε» στους 41,8°C

Χτες

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς με τον καύσωνα να κορυφώνεται - Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Χτες

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.