E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μαίνεται η φωτιά στην Χαλκιδική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαρτή

Μαίνεται η φωτιά στην Χαλκιδική
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/10/2018 | 18:35

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήχθηκε η Σάρτη, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Νωρίτερα, είχε γίνει οργανωμένη απομάκρυνση των λίγων κατοίκων που βρίσκονταν στην ακτή Αχλάδα, στο λιμάνι του οικισμού της Σάρτης, λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να καίει πευκόφυτες εκτάσεις στη Σιθωνία Χαλκιδικής, καθώς η φωτιά έφτασε γύρω από τα σπίτια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κηρύξαμε την περιοχή της Σάρτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολύ δύσκολες συνθήκες, υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των πυροσβεστών», επισημαίνει ο κ. Τζιτζικώστας, με ανάρτησή του στο Facebook.

Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει τη Σάρτη με τη Βουρβουρού, στο ανατολικό τμήμα της Σιθωνίας.

Την τελευταία ώρα η κατάσταση στην περιοχή δείχνει να έχει αλλάξει προς το καλύτερο, καθώς μειώθηκε η ένταση των ανέμων. Την εκτίμηση ότι μέχρι το πρωί θα τεθεί η πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο διατύπωσε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Μετά τις συσκέψεις που έγιναν υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη και των συντονιστών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν έρθει από την Αθήνα, ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, πιστεύω ότι θα καταφέρουνε μέσα στην νύχτα και νωρίς το πρωί να δοθεί ένας μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς και μέχρι το μεσημέρι να πάμε σε μια οριστική λύση του προβλήματος με την πυρκαγιά", τόνισε ο κ. Στεργιάδης.

Όπως επισήμανε, η κατάσταση είναι καλύτερη, η ένταση του ανέμου έχει πέσει από τα 6 με 7 μποφόρ που ήταν το πρωί στα 4 και αυτό βοηθάει ώστε να μην έχουμε επέκταση της πυρκαγιάς στο πευκοδάσος τη περιοχής. Η ένταση των ανέμων για τη νύχτα προβλέπεται στα πρ 3 με 4 μποφόρ, το πρωί ίσως λίγο να αυξηθεί αλλά δεν θα φτάσει τη σημερινή ένταση.

Σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη, το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι αρκετά εκτεταμένο, ξεκινάει από το Πλατανίτσι, τις Καβουρότρυπες και φτάνει μέχρι και την περιοχή βόρεια του οικισμού της Σάρτης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί περίπου στις 3 με 4 χιλιάδες στρέμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε, δε, ότι με τα τωρινά δεδομένα δεν απειλείται ο οικισμός, ωστόσο, λόγω του έντονου καπνού, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά δυσφορίας σε ορισμένους πολίτες.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε, ακόμα, ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος 100% να εκκενώσει τον οικισμό, εάν χρειαστεί. "Έχουνε γίνει τα σχέδια έχουμε κάνει τις ενημερώσεις, ξέρουμε από που θα γίνει η διαφυγή, έχουμε ενημερώσει λεωφορεία ότι χρειαστεί ώστε να φύγουν οδικώς. Είμαστε όλοι εδώ θα παραμείνουμε και στη διάρκεια της νύχτας", είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί στη Σάρτη Σιθωνίας Χαλκιδικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία επιχειρούν συνολικά 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα οχήματα, 73 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα, από τις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου. Μέχρι να πέσει το σκοτάδι στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στην κατάσβεση συνδράμουν η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ο Δήμος Σιθωνίας με υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, τις πρωινές ώρες, εισηγήθηκε για προληπτικούς λόγους την απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό Κάμπος.

Δεν υπάρχουν αναφορές ότι κάηκαν σπίτια εντός του οικισμού της Σάρτης και, όπως είπε ο κ. Στεργιάδης, γλύτωσαν από τις φλόγες, οι μεγάλες κατοικίες τις παρυφές του δάσους.

Έκανε επίσης γνωστό ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε όταν ξερό δέντρο στην περιοχή Καβουρότρυπες έπεσε πάνω σε κολώνα της ΔΕΗ. Στη συνέχεια, πήρε φωτιά από σπινθήρες λόγω του ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή.

Με κάθε μέσο προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά

Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες. Στην περιοχή επιχειρούν 148 πυροσβέστες με 59 υδροφόρα, 73 άτομα πεζοπόρο, 35 πυροσβέστες με 29 βοηθητικά οχήματα , 4 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ένα βοηθητικό ελικόπτερο συντονισμού. Στην κατάσβεση συνδράμουν η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και ο Δήμος Σιθωνίας με υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και το ΕΚΑΒ.

Οι πολίτες καλούνται να μην προσεγγίζουν την ευρύτερη περιοχή

Η Αστυνομία της Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση και καλεί τους πολίτες και οδηγούς που κινούνται στη Σιθωνία Χαλκιδικής να μην προσεγγίζουν και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της Σάρτης, ώστε να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη και να ακολουθούν τις οδηγίες – υποδείξεις των Αρχών.

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι 

Η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα (στις 05:40) σε πευκοδάσος στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ενώ το μεσημέρι, το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν σε τρία χιλιόμετρα. 

Τα σχολεία εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί 

Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί από νωρίς το πρωί, ενώ όλοι οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί ότι εάν χρειαστεί εκκένωση, θα πρέπει να συγκεντρωθούν στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απομακρυνθούν με πλοιάρια δια θαλάσσης. 

« Όλα επαφίενται στους ανέμους, περιμένουμε να πέσουν για να διευκολυνθεί η κατάσβεση» ανέφερε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μιχάλης Σπανός, σημειώνοντας ότι 20 κάτοικοι του οικισμού Κάμπος απομακρύνθηκαν προληπτικά από τα σπίτια τους, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, το μέτρο ελήφθη λόγω των πυκνών καπνών που είχαν σκεπάσει την περιοχή.

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Ελλάδα Σήμερα

Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

Ελλάδα Σήμερα

Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Ελλάδα Σήμερα

Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

Ελλάδα Σήμερα

Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Ελλάδα Σήμερα

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Ελλάδα Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Ελλάδα Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Ελλάδα Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Ελλάδα Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Ελλάδα Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 26
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.