E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ζάκυνθος: «Χορεύει» για δεύτερη μέρα το νησί: Νέοι ισχυροί μετασεισμοί 4,5 και 4,2 Ρίχτερ

Με το φόβο ισχυρού μετασεισμού άνω των 5 ρίχτερ ζουν οι κάτοικοι

Ζάκυνθος: «Χορεύει» για δεύτερη μέρα το νησί: Νέοι ισχυροί μετασεισμοί 4,5 και 4,2 Ρίχτερ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 27/10/2018 | 09:08

Νέοι μετασεισμοί σημειώθηκαν στην περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Στις 2:51 το βράδυ, σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ, στο θαλάσιο χώρο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το επίκεντρο εντοπίζεται 78 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 60 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή που η γη στην περιοχή του Ιονίου «χορεύει» στον ρυθμό του Εγκέλαδου, με δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις μετά την εκδήλωση του βασικού φαινομένου, οι προβλέψεις των σεισμολόγων για μετασεισμό μεγάλης ισχύος, ίσως και 5,5 ή και παραπάνω Ρίχτερ το αμέσως επόμενο διάστημα, έχουν προκαλέσει τρόμο στους κατοίκους της Ζακύνθου. Η νύχτα αναμένεται πολύ δύσκολη για την περιοχή, καθώς η γη τρέμει συνεχώς κάτω από τα πόδια των ανθρώπων, ενώ η αίσθηση των 6,6 Ρίχτερ είναι ακόμη νωπή στις μνήμες των κατοίκων.

Τις τελευταίες ώρες το φαινόμενο εξελίσσεται με μπαράζ σεισμικών δονήσεων, μεγαλύτερη των οποίων ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ περίπου στις 19:15, ενώ 30 λεπτά μετά ακολούθησε ένας ακόμη μετασεισμός που έγινε αισθητός, μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Νωρίτερα, είχε καταγραφεί σεισμός 4,9 Ρίχτερ, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μέχρι αυτή τη στιγμή.

Από την ώρα του σεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι πίνακες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τιου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο εξ αυτών να φτάνει στα 4,9 Ρίχτερ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο νωρίτερα, στις 15:41, καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι από την κύρια δόνηση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ένα μίνι τσουνάμι 20 εκατοστών, αλλά ευτυχώς δεν υπήρκαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Άγιος Κήρυκος έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικρές ζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νωρίτερα, οι σεισμολόγοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού στη Ζάκυνθο. Προέβλεπαν μάλιστα ότι ο «χορός» των Ρίχτερ θα συνεχιστεί, δηλώνοντας ότι αναμένουν έναν ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους από 5,5 έως και 6 Ρίχτερ, προκειμένου να «εκτονωθεί» η ένταση του σεισμικού φαινομένου.

Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αμέσως μετά τον σφοδρό σεισμό που σημειώθηκε στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου, κλιμάκια επιστημόνων και τεχνικών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή. Το κλιμάκιο θα εγκαταστήσει δίκτυο φορητών σεισμογράφων σεΖάκυνθο, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με στόχο τη λεπτομερή και πλήρη καταγραφή της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. «Είχαμε ένα μεγάλο γεγονός, από τα μεγαλύτερα που είχαμε στον Ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Έγινε αισθητός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια» ανέφερε. Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ μικρές, γιατί έχουμε να κάνουμε με έναν οικιστικό ιστό θωρακισμένο».

«Αν υπάρξει μετασεισμός, θα είναι ο μεγαλύτερος 5,6. Τον θέλουμε αυτόν το σεισμό, καθώς έτσι θα κλείσει η σεισμική διέγερση» ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε, «φαίνεται να έχουμε μια μεγάλη μετασεισμική δραστηριότητα, που απομακρύνει το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό».

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο

Ελλάδα Σήμερα

Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από ιρανική επίθεση

Εύβοια: 43χρονος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας

Ελλάδα Σήμερα

Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία του Αυλωναρίου Ευβοίας

Βίντεο από την κατάρριψη ιρανικού YAK‑130 από μαχητικό αεροσκάφος F‑35I

Ελλάδα Σήμερα

Μάλιστα ακούγονται Ιρανοί να φωνάζουν «Allahu Akbar» αφού νόμιζαν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος είχε αναχαιτιστεί.

Στον αέρα το σχέδιο για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό

Ελλάδα Σήμερα

Dassault και Airbus ερίζουν για την ηγεσία στο πρόγραμμα

Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Σε ποιες περιοχές αναμένονται έντονα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο

Ελλάδα Σήμερα

Με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους θα κυλήσει το επόμενο 24ωρο σε αρκετές περιοχές της χώρας

Καταδικάστηκε ο Χάρι Μαγκουάιρ για τα επεισόδια στη Μύκονο

Ελλάδα Σήμερα

Ο Αγγλος αμυντικός καταδικάστηκε για την συμπλοκή που είχε στη Μύκονο πριν από έξι χρόνια, όταν και είχε συλληφθεί στο νησί.

Δοκιμαστικό SMS στις 19.00 σε όλα τα κινητά τηλέφωνα στην Κύπρο, προληπτικά μέτρα και σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες

Ελλάδα Σήμερα

Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σήμερα γύρω στις 19:00, όταν θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο

Αναμπελ Σκόφιλντ: Πέθανε το μοντέλο και ηθοποιός από καρκίνο του εγκεφάλου

Ελλάδα Σήμερα

Νοσηλευόταν μέχρι πρόσφατα στο Λος Αντζελες και έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου

Επιβάτης σε αμόκ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Τα έκανε «γυαλιά‑καρφιά» επειδή δεν έφυγε η πτήση

Ελλάδα Σήμερα

Ανδρας προκάλεσε σοβαρές και πολλαπλές ζημιές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πετώντας μπουκάλια επειδή δεν έφυγε η πτήση του για Κύπρο

Κρήτη: Φρικτό θάνατο βρήκε άνδρας που παγιδεύτηκε σε φρέζα ενώ εκτελούσε εργασίες στο αμπέλι του

Ελλάδα Σήμερα

Ο 73χρονος Βρετανός είχε εγκατασταθεί μόνιμα σε χωριό της Σητείας στην Κρήτη πριν από πολλά χρόνια

Voucher 750 ευρώ: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι το δικαιούνται και πώς θα το πάρετε

Ελλάδα Σήμερα

Ανοιξε ο δρόμος για το voucher 750 ευρώ της ΔΥΠΑ. Δείτε ποιοι το δικαιούνται, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και πώς θα πληρωθείτε.

Στο τραπέζι η απαγόρευση της μπούρκας στην Ελλάδα: Τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και τι ισχύει στην Ευρώπη

Ελλάδα Σήμερα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιορισμούς της χρήσης της σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.