E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

FAZ: Δύσκολα θα τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς νέα χρηματοδοτική βοήθεια

Πιθανό νέο κούρεμα στο χρέος

FAZ: Δύσκολα θα τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς νέα χρηματοδοτική βοήθεια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/11/2018 | 11:57

«Έως το τέλος του 2019 η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει χρέη 15 δισ. ευρώ. Όμως η προγραμματισμένη επιστροφή στις αγορές δυσκολεύει λόγω της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση».   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι ξεκινά άρθρο στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που έχει τίτλο «Η Ιταλία αποθαρρύνει την Ελλάδα». Σε αυτό αναλύονται οι δυσκολίες που έχει η χώρα στο να επιστρέψει τις αγορές, αλλά και η πιθανότητα να χρειαστεί νέα χρηματοδοτική βοήθεια. Τέλος, η FAZ θεωρεί πιθανή νέα παρέμβαση στο ελληνικό χρέος.   

Η Κύπρος μπορεί να εκδώσει ομόλογο, όμως η Ελλάδα δεν έχει εμπιστοσύνη για κάτι τέτοιο μέχρι τώρα, λέει το άρθρο και επικαλείται δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Reuters που έδωσε σαν εξήγηση για αυτή την επιλογή την ανησυχία που υπάρχει εξαιτίας της Ιταλίας.   

«Λίγο πριν την λήξη του τελευταίου προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε την προσδοκία έκδοσης ενός νέου ομολόγου. Την έκδοση είχε  άλλωστε  διαφημίσει στους επενδυτές στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έκτοτε όμως το νέο ελληνικό ομόλογο καθυστερεί» γράφει η FAZ.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εφημερίδα, επικαλούμενη τον Τσακαλώτο, αναφέρει πως η χώρα πληρώνει τις συνέπειες της σύγκρουσης για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και ότι προγραμματισμένη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων καθυστερεί «κάπως» εξαιτίας αυτού του γεγονότος.   

«Ωστόσο η κυβέρνηση δεν βρίσκεται υπό πίεση χρόνου» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ενώ ο ίδιος ο Τσακαλώτος στη συνέντευξη στο Reuters διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει υπό έλεγχο τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, κάνοντας ειδική αναφορά στο χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» των 24 δισ.     

Η FAZ σημειώνει όμως στη συνέχεια: «Συνολικά η χώρα που συνεχίζει να είναι υπερχρεωμένη έχει λάβει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 289 δις ευρώ. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να ανέρχεται στα 310 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ κυμαίνεται στο 60%».   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν»H FAZ σημειώνει επίσης ότι «η πορεία σύγκρουσης της ιταλικής λαϊκιστικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες ξεκίνησε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούνιο. Μέσα Σεπτέμβρη ωστόσο, παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, η Κύπρος τόλμησε να βγει στην αγορά ομολόγων και έλαβε 1,5 δις ευρώ. Η ζήτηση των επενδυτών ήταν μάλιστα τετραπλάσια.   

Τον Φεβρουάριο η Ελλάδα πέτυχε την έκδοση επταετούς ομολόγου, το οποίο ήταν προϋπόθεση για τον τερματισμό του προγράμματος βοήθειας. Τώρα θα πρέπει ξανά μετά το 2010 να εκδώσει δεκαετές ομόλογο, για το οποίο όμως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν. Με απόδοση κεφαλαίου της τάξης του 4,2% κατά τη διάρκεια των δέκα ετών η Ελλάδα παραμένει ελκυστική έναντι της Γερμανίας (με 0,2%). Ακόμη και η Κύπρος προσφέρει αισθητά χαμηλότερη απόδοση 2,4%».   

Αλλά αυτό το υψηλό ποσοστό απόδοσης κεφαλαίου στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τον διαρκή κίνδυνο, παρατηρεί η FAZ συμπληρώνοντας: «Δεδομένου του πολύ υψηλού επιπέδου του χρέους, είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα χωρίς νέα χρηματοδοτική στήριξη. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να αποκλειστεί παρά ελάχιστα το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος χρέους. Την άνοιξη του 2012 κλήθηκαν ιδιώτες πιστωτές, όπως τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, funds και μικροεπενδυτές να παραιτηθούν από αξιώσεις τους ύψους 107 δισ. ευρώ»

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ινδία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο ‑ Πηδούσαν στο κενό για να σωθούν

Πριν 11 ώρες

Το ξενοδοχείο λειτουργούσε με 25 δωμάτια ενώ διέθετε άδεια μόνο για 6

Νέες ταυτότητες: Πότε παύουν να ισχύουν οι παλιές και για ποιες διαδικασίες

Πριν 11 ώρες

Τι αλλάζει από τις 3 Αυγούστου, το κόστος έκδοσης και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ιταλία: Βίντεο‑ντοκουμέντο από το φλεγόμενο βαν με τους τέσσερις νεκρούς στην Καλάβρια

Πριν 11 ώρες

Κάμερα κλειστού κυκλώματος κατέγραψε το μίνι βαν να τυλίγεται στις φλόγες στην Καλάβρια της Ιταλίας - τέσσερις νεκροί

Ήρωας αστυνομικός στα Γιαννιτσά: Έσωσε δύο αδέλφια από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πριν 11 ώρες

Ένας αστυνομικός που βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια αψήφησε τον κίνδυνο, εισέβαλε σε διαμέρισμα που είχε πιάσει φωτιά και εσώσε δύο αδέλφια

Παιανία: Ομάδα 30 ατόμων επιτέθηκε σε ανήλικους ‑ Χτύπησαν τον έναν με ρόπαλο στο κεφάλι

Πριν 11 ώρες

Tο παιδί που χτυπήθηκε από το ρόπαλο μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς»

Μαρουσάκης: Ανεβαίνει η θερμοκρασία αλλά έρχονται καταιγίδες ‑ Πού και πότε θα χρειαστεί προσοχή

Πριν 11 ώρες

Πού οφείλεται η αστάθεια στον καιρό σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη

Πλήγματα από τις ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοιο και στο νησί Κεσμ ‑ Αντίποινα του Ιράν

Πριν 11 ώρες

Οι συνομιλίες μοιάζουν να βυθίζονται σε κινούμενη άμμο τις τελευταίες εβδομάδες

Απαγόρευση πατινιών για ανηλίκους και περιορισμοί στις γουρούνες για αρχάριους οδηγούς – Τι φέρνει ο νέος ΚΟΚ

Πριν 11 ώρες

Οι νέες ρυθμίσεις θα ενταχθούν σε ερανιστικό νομοσχέδιο που το υπουργείο αναμένεται να βάλει σε δημόσια διαβούλευση σύντομα

Τούρκος πρέσβης: «Οι διαφορές παραμένουν, αλλά Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να προχωρήσουν μαζί»

Πριν 11 ώρες

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Τραμπ διαψεύδει διακοπή συνομιλιών με Ιράν και στέλνει αυστηρό μήνυμα στην Τεχεράνη

Πριν 11 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαιώνει ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί, ενώ προειδοποιεί ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να παραταθεί άλλο

Έτσι δραπέτευσε ο Αλβανός ναρκέμπορας από τις φυλακές Κορυδαλλού

Πριν 11 ώρες

Το βίντεο ντοκουμέντο – Όλα έγιναν μπροστά στα μάτια των σωφρονιστικών υπαλλήλων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.