E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

O εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού προειδοποιεί: Πρέπει να διαλυθούν Google και Facebook

Υπάρχει κίνδυνος από τον συγκεντρωτισμό».

O εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού προειδοποιεί: Πρέπει να διαλυθούν Google και Facebook
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/11/2018 | 21:24

Οι γίγαντες της τεχνολογίας όπως το Facebook και η Google έχουν γίνει τόσο κυρίαρχοι που ίσως χρειαστεί να διαλυθούν, εκτός και αν οι πολέμιοί τους ή οι αλλαγές στις προτιμήσεις των χρηστών, μειώσουν την επιρροή τους, δηλώνει ο Tim Berners-Lee.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Berners-Lee, ο βρετανός επιστήμονας υπολογιστών που εφηύρε τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web)το 1989, δηλώνει απογοητευμένος από την τρέχουσα κατάσταση του Διαδικτύου μετά από σκάνδαλα σχετικά με την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση των social media για τη διάδοση του μίσους.   Η ψηφιακή επανάσταση δημιούργησε μια σειρά εταιριών τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1990, οι οποίες σήμερα έχουν συνδυαστικά οικονομική και πολιτισμική ισχύ μεγαλύτερη από τα περισσότερα κυρίαρχα κράτη.   

Η Apple, η Microsoft, η Amazon, η Google και το Facebook έχουν συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία 3,7 τρισ., ίση με το ΑΕΠ της Γερμανίας πέρυσι. Ο Berners-Lee δήλωσε στο Reuters: «Αυτό που συμβαίνει φυσικά είναι ότι καταλήγουμε σε μια εταιρεία που κυριαρχεί στον τομέα, οπότε μέσω της ιστορίας δεν υπάρχει εναλλακτική λύση που να μπορεί να έρθει στο προσκήνιο και να διασπάσει την κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος από τον συγκεντρωτισμό». Όμως τόνισε ότι η ταχύτητα της καινοτομίας στην τεχνολογία και οι αλλαγές στις προτιμήσεις θα μπορούσαν τελικά να μειώσουν την ισχύ που έχουν αποκτήσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της τεχνολογίας.   

«Πριν τις διασπάσουμε, θα πρέπει να δούμε αν δεν διαταράσσονται απλά από έναν μικρό παίκτη που τις χτυπά έξω από την αγορά, αλλά από τη μετατόπιση της αγοράς, από το ενδιαφέρον που πηγαίνει κάπου αλλού», δήλωσε ο Berners-Lee.   Ο Berners-Lee εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο η συμβουλευτική Cambridge Analytica έλαβε τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το σκάνδαλο, είπε, ήταν ένα σημείο ανατροπής για πολλούς. «Είμαι απογοητευμένος από την τρέχουσα κατάσταση του ιστού», είπε. «Έχουμε χάσει την αίσθηση της ατομικής ενδυνάμωσης και σε κάποιο βαθμό πιστεύω επίσης ότι η αισιοδοξία έχει χαθεί».   

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, ζήτησε συγγνώμη μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica και δεσμεύθηκε να κάνει περισσότερα για την προστασία των δεδομένων των χρηστών. Αλλά τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, είπε ο Berners-Lee, εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται για να διαδώσουν το μίσος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Πέτρος Συρίγος τραυματίστηκε σε σοβαρό τροχαίο – «Έχω σπάσει τους δύο καρπούς στα χέρια μου» λέει ο σεφ

Σήμερα

«Είναι ότι χειρότερο μπορούσα να πάθω με την χειρωνακτική εργασία που κάνω» είπε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Συρίγος

Φρουροί της Επανάστασης: Μικρές οι πιθανότητες να ξαναρχίσει ο πόλεμος, οι ΗΠΑ είναι αδύναμες

Σήμερα

Εκπρόσωπος των Φρουρών απείλησε πως αν οι πολεμικές επιχειρήσεις ξαναρχίσουν, η ακτογραμμή του Ιράν θα γίνει «νεκροταφείο για τους επιτιθέμενους»

Κορινθία: Kαρχαρίας εμφανίστηκε στις Κεχριές ‑ Δείτε το βίντεο

Σήμερα

Νέα «επίσκεψη» καρχαρία στα ανοιχτά της Κορινθίας

Κώστας Παπαδόπουλος: Συνελήφθη για ξυλοδαρμό 14χρονου ο πρώην παίκτης του Survivor, τι υποστηρίζει ο ίδιος

Σήμερα

«Τον έβαλα στο αμάξι για να τον πάω στην Ασφάλεια», είπε μετά τις πληροφορίες ότι τοποθέτησε το ανήλικο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του

Τέμπη: Επανεκκίνηση της δίκης μετά από διακοπή ενός μήνα – Ποιοι θα μπουν στην αίθουσα

Σήμερα

Συνεχίζεται η πολύκροτη διαδικασία με ενστάσεις κατηγορουμένων μετά τις εργασίες διαρρύθμισης

Σοκ στην Ιόνια Οδό: Θανατηφόρο τροχαίο με νταλίκα – Ένας νεκρός και μία τραυματίας

Σήμερα

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με το ΙΧ να μετατρέπεται σε άμορφη μάζα σιδερικών

Ποια είναι η μικρή Ήρα που έκλεψε την παράσταση στην παρουσίαση του νέου κόμματος Τσίπρα

Σήμερα

Η 10χρονη παρέδωσε την ιδρυτική διακήρυξη της «ΕΛ.Α.Σ.»

«Απόβαση» εφορίας σε τουριστικές περιοχές με AI, tablet και drones ‑ «Θερινό σαφάρι» 50.000 ελέγχων

Σήμερα

Στο «ραντάρ» εμπορικά καταστήματα, εστίαση, γραφεία ενοικίασης οχημάτων, παρκινγκ και τουριστικά καταλύματα.

Οι μωβ μέδουσες επέστρεψαν στις ελληνικές παραλίες: Πού εμφανίστηκαν και τι λένε οι επιστήμονες

Σήμερα

Με πλωτά φράγματα απαντούν οι αρχές στο φαινόμενο που αναμένεται και φέτος εκτεταμένο

Στον «αέρα» η εκεχειρία: Γιατί οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στο Ιράν και πώς αντιδρά η Τεχεράνη

Σήμερα

Πριν από τις αμερικανικές επιθέσεις σε στόχους στο νότιο Ιράν, η Τεχεράνη δήλωσε ότι μια συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν ήταν στον ορίζοντα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.