E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυτός είναι ο «οικονομικός δολοφόνος» που έχει απομυζήσει πολλές χώρες...

Ο Πολ Σίνγκερ θέλει να (ξανα)πτωχεύσει την Αργεντινή...

Αυτός είναι ο «οικονομικός δολοφόνος» που έχει απομυζήσει πολλές χώρες...
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/11/2012 | 00:00

Λέγεται Πολ Σίνγκερ κι έχει τη φήμη του «οικονομικού δολοφόνου», αφού σε όποια χώρα πατάει το πόδι του, αμέσως μετά αυτή… του χρωστάει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα ο Αμερικανός τυχοδιώκτης μεγαλοεπενδυτής και ιδρυτής του hedge fund Elliot Associates (το οποίο αποκαλείται «ένα από τα πιο αδίστακτα όρνια» των διεθνών χρηματαγορών) απειλεί με μια δεύτερη χρεοκοπία την Αργεντινή.

Ο 68χρονος κερδοσκόπος συνέλαβε στα μέσα της δεκαετίας του '90 την ιδέα για ένα νέο τύπο hedge fund, του λεγόμενου επενδυτικού ταμείου-«όρνεο», που απομυζεί μεγάλα χρηματικά ποσά από φτωχές χώρες με χρέος υπό αναδιάρθρωση.

Το κόλπο είναι απλό: αγοράζει τους τίτλους πάμφθηνα από τρίτους και στη συνέχεια αρχίζει δικαστικό αγώνα, συνήθως σε δικαστήρια της Νέας Υόρκης, του Χονγκ Κονγκ ή του Λονδίνου, όπου η νομοθεσία και οι δικαστές ευνοούν τους κερδοσκόπους. Στόχος είναι να εξαναγκαστεί δικαστικά το δύσμοιρο κράτος-χρεώστης να αποπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας των τίτλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ενεργητικό του ο Σίνγκερ έχει αρκετές υποθέσεις απομύζησης χωρών με προβληματικές οικονομίες, όπως τότε που κατάφερε να βγάλει 500% κέρδος από την κυβέρνηση του Περού κάνοντάς της αλλεπάλληλες αγωγές. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έλαβε από το Περού 45 εκ. ευρώ για ένα χρέος που είχε πληρώσει μόλις 9 εκ. ευρώ: κι όλα αυτά από ένα κράτος όπου το 38% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και ο παιδικός υποσιτισμός είναι στο 18,3%.

Ο ίδιος Αμερικανός κερδοσκόπος απειλεί τώρα την Αργεντινή. Όταν το 2001 η Αργεντινή χρεοκόπησε, η εταιρεία NML Capital Ltd, θυγατρική της Elliot Associates, αγόρασε τουλάχιστον 182 εκ. δολ.  (140 εκ. ευρώ) αργεντινικού χρέους προς 15-30 σεντ το ευρώ. Μέχρι το 2005 η χώρα είχε έρθει σε συμφωνία με το 75% των κατόχων ομολόγων της χώρας για κούρεμα, ώστε να τους πληρώσει το 30% της αξίας του. Ιδιοκτήτης των περισσότερων ομολόγων που αρνήθηκαν το κούρεμα είναι η NML Capital Ltd, που πιέζει αδιαλείπτως το Μπουένος ¶ιρες να πληρώσει.

Η Elliott Associates αποτελεί, άλλωστε, την ισχυρότερη συνιστώσα της ATFA, της διαβόητης «Αμερικανικής Ομάδας Κρούσης για την Αργεντινή» (American Task Force Argentina), δηλαδή των Αμερικανών δανειστών της λατινοαμερικανικής χώρας που διεκδικούν να πληρωθούν στο ακέραιο τα αργεντίνικα ομόλογα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είναι γνωστό, δικαστήριο της Νέας Υόρκης απεφάνθη προ ημερών πως η Αργεντινή οφείλει έως τις 15 Δεκεμβρίου να καταβάλει 1,3 δισ. δολ. (1 δισ. ευρώ) στους ομολογιούχους που είχαν επιλέξει να μη συμμετάσχουν στις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους του παρελθόντος (τα έτη 2005 και 2010).

Η άκρως αμφιλεγόμενη απόφαση δεν αποτελεί μόνο νίκη της Elliott Associates, αλλά κι απόδειξη των ισχυρών δεσμών της εταιρείας με την αμερικανική πολιτική εξουσία.

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αυτή η εταιρεία του αδίστακτου «επενδυτή» Σίνγκερ στις αρχές του 2012 αγόρασε πολύ φθηνά ελληνικό χρέος (πριν από το PSI) και κατόπιν έβγαλε κέρδη, επωφελούμενη από διακανονισμό που ακολούθησε.

Πηγή: Το Βήμα

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο παραλήρημα Ερντογάν: Η Θεσσαλονίκη είναι το ένα σύνορο του Εσκισεχίρ, το άλλο είναι η Κριμαία

Σήμερα

Μετά τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, ο Ερντογάν έβαλε «στο μάτι» την Θεσσαλονίκη

Ελπίζω ΗΠΑ και Ευρώπη να συνομιλήσουν για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, λέει ο Ζελένσκι

Σήμερα

Πιστεύει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά θα μπορέσει να το πράξει μόνο αν αφήσει την Ουκρανία να συμμετάσχει στις συνομιλίες

Οι συγκινητικές στιγμές της επανένωσης των τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων με τις οικογένειες τους ‑ Δείτε βίντεο

Σήμερα

Μετά την παράδοσή τους, με τη μεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού, εξετάστηκαν σε κέντρο των IDF πριν ενωθούν ξανά με τις οικογένειές τους, μια στιγμή που όλοι περίμεναν εδώ και 1,5 χρόνο

Νέα ζωή για 7χρονο μετά από ειδική επέμβαση: Είχε κολλήσει ο λαιμός του στο στήθος

Σήμερα

Η ζωή του 7χρονου Ζακ Φρανκ Φαρέλ Τεμέ, που ζει στο Καμερούν, ανατράπηκε μετά το ατύχημα στο σπίτι του, αλλά η μικροχειρουργική επέμβαση κυριολεκτικά άλλαξε τα πάντα

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: 160 ψήφους ο Τασούλας ‑ 31 Ιανουαρίου η δεύτερη ψηφοφορία

Σήμερα

Η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Αλβανός ο επικρατέστερος διάδοχός του ‑ Ποιος είναι

Σήμερα

O επικρατέστερος διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ήταν το δεξί του χέρι επί πολλά χρόνια

Ξυλοκόπησαν άγρια 23χρονο στη Θεσσαλονίκη για μια γυναίκα

Σήμερα

Συνελήφθησαν δύο άτομα από την Αλβανία, ηλικίας 22 και 16 ετών

Οι ΗΠΑ παγώνουν για 90 ημέρες όλη τη βοήθειά τους στο εξωτερικό ‑ Ποιες χώρες εξαιρούνται

Σήμερα

Η ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν κάνει καμιά αναφορά στην Ουκρανία

Φωτεινές λάμψεις από το διάστημα έχουν ξεσηκώσει τους αστρονόμους

Σήμερα

Aινιγματικά σήματα απελευθερώνουν τόση ενέργεια, σε λιγότερο από ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού, όση εκπέμπει ο Ήλιος σε μία ημέρα

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.