E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιοι κινδυνεύουν με αποβολή από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb

Μέχρι την Παρασκευή η δήλωση των ακινήτων στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ

Ποιοι κινδυνεύουν με αποβολή από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/11/2018 | 09:15

Από το Δεκέμβριο έρχονται πρόστιμα, έλεγχοι και διασταυρώσεις για τις μισθώσεις τύπου Airbnb, ενώ μέχρι την Παρασκευή πρέπει να γίνει η δήλωση των ακινήτων στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ δεν αναμένεται να δοθεί παράταση. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 30.000 δηλώσεις ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνουν τις 126.000 σε όλη τη χώρα.

Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων οι οποίοι δεν θα συμμορφωθούν και δεν θα εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, δεν θα μπορέσουν να λάβουν τον αριθμό Μητρώου Ακινήτου ο οποίος θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb, HomeAway, Booking.com κλπ όπου προβάλλεται το ακίνητο τους. Χωρίς τη δήλωση του αριθμού Μητρώου Ακινήτου απειλούνται με διαγραφή του ακινήτου τους ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου έως 5.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ προγραμματίζει από τον Δεκέμβριο σειρά ελέγχων και διασταυρώσεων για να εντοπίζει τους φορολογούμενους που ενοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δεν εμφανίζουν τα εισοδήματα που εισπράττουν στη φορολογική τους δήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που έχει συνάψει, έλαβε δεδομένα από παρόχους πληρωμών αλλοδαπής σχετικά με τα εισοδήματα που έλαβαν φορολογούμενοι στην Ελλάδα από πλατφόρμα διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τους. Τα δεδομένα αφορούν τα έτη 2015, 2016, 2017 για όλους όσοι είχαν δηλώσει τους συγκεκριμένους παρόχους πληρωμών αλλοδαπής και περιέχουν για κάθε φορολογούμενο τα αναλυτικά στοιχεία του ταυτοποιημένα ως το επίπεδο του ΑΦΜ, το συνολικό έσοδο και το συνολικό αριθμό των συναλλαγών του για κάθε ένα από τα τρία αυτά έτη.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το στενό μαρκάρισμα των ιδιοκτητών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αφορά:

  • Τη χρήση ενός ειδικού λογισμικού το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από τις πορτογαλικές φορολογικές Αρχές και βοηθά στον εντοπισμό των ιδιοκτητών. Το λογισμικό αυτό, που θα ζητηθεί στο πλαίσιο αιτήματος συνδρομής από την πορτογαλική φορολογική διοίκηση, έχει τη δυνατότητα να «τρέχει» πάνω στις ιντερνετικές πλατφόρµες και να εντοπίζει την πραγματική διεύθυνση του ενοικιαζόμενου ακινήτου, καθώς και το εάν ο ιδιοκτήτης προσφέρει και πρόσθετες υπηρεσίες που φορολογούνται µε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, όπως είναι η αλλαγή κλινοσκεπασμάτων, η καθαριότητα, η παροχή πρωϊνού ή γευμάτων.
  • Την υποβολή επίσημου αιτήματος στις πλατφόρμες ιντερνετικού διαμοιρασμού κατοικιών, όπως είναι η Airbnb, να υποχρεώνουν τους πελάτες τους-ιδιοκτήτες να αναρτούν στις αγγελίες τους τον ειδικό κωδικό αριθμό που αποκτούν όταν εγγράφονται στο Μητρώο Ιδιοκτητών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφώνεται µε αυτή την υποχρέωση, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από την Airbnb να «κατεβαίνουν» από το ίντερνετ οι σχετικές αγγελίες. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί στις ιντερνετικές πλατφόρμες διαμοιρασμού έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.
  • Τη συνέχιση και εντατικοποίηση των ειδικών ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή ∆ημοσίων Εσόδων προκειμένου να εντοπίζονται οι φορολογούμενοι που δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα. Οι ελεγκτές µέσω των διαδικτυακών πλατφορµών τα προσφερόμενα για ενοικίαση ακίνητα και τους ιδιοκτήτες τους µέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ακινήτων Ε9. Στη συνέχεια ανατρέχουν στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών τους και διαπιστώνουν αν έχει δηλωθεί εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων. Αν δεν έχει δηλωθεί, τότε ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη και τον καλούν να υποβάλει τροποποιητική δήλωση εισοδήματος. Αυτή η τεχνική ελέγχου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική, καθώς οι περισσότεροι από τους ιδιοκτήτες που ειδοποιούνται προχωρούν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Αποβολή από τις πλατφόρμες
Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαγράφουν όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις στο μητρώο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις τελειώσει η διορία για δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις Πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν κάνει τη δήλωση για να πάρουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Με άλλα λόγια, θα τους ζητήσει να «κατεβάσουν» τις αγγελίες όσων δεν συμμορφώθηκαν με το νέο καθεστώς φορολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Αθήνα οι καταχωρήσεις ακινήτων στην Airbnb φθάνουν τις 5.127 με την μέση τιμή να ανέρχεται σε 52 ευρώ ανά ημέρα και την μέση πληρότητα να διαμορφώνεται στο 73%.

Οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων που βρίσκονται σε κάποια από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Να καταχωρήσουν το ακίνητο στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής εφ’ όσον έχει αναρτηθεί σε ψηφιακές πλατφόρμες από 01/01/2018 έως 30/11/2018.

2. Να υποβάλουν Συγκεντρωτική Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά ακίνητο για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέσω ψηφιακών πλατφορμών από 01/01/2018 έως 31/10/2018 (ημερομηνία αναχώρησης μισθωτή από το ακίνητο), ακόμη και αν αυτές οι μισθώσεις έχουν ήδη δηλωθεί στις Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κατά κεφαλήν εισόδημα: Η Ελλάδα στο ‑5%, η ΕΕ στο +22% στην 20ετία

Χτες

Μόνο δύο χώρες στην ΕΕ είδαν το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των νοικοκυριών να μειώνεται την τελευταία 20ετία – και η Ελλάδα είναι η μία από αυτές

Ο Τσίπρας έστειλε την «Ιθάκη» στον Αδωνι με αφιέρωση και αυτός απάντησε: «Καλή αντάμωση»

Χτες

«Ως γνήσιος βιβλιοπώλης και εγώ θα του στείλω το νέο δικό μου βιβλίο: `Ρώμη`»

Ιθάκη ‑ Τσίπρας: Πόσο αντίτυπα έχουν πουληθεί μέχρι τώρα

Χτες

Ανάρπαστο έγινε από την πρώτη κιόλας ημέρα το νέο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη»

Διασωληνωμένος 12χρονος στο Παίδων, υπέστη εγκαύματα στο τζάκι

Χτες

Ο 12χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο γενικό νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή του και τη διακομιδή του στην Αθήνα

Αναστάτωση στο Ηράκλειο: Προσαγωγές για επίθεση σε βάρος οικογένειας Ισραηλινών

Χτες

Στο κέντρο του Ηρακλείου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας

Η Ρωσία θα μπορούσε έως το 2029 να είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον χώρας‑μέλους του ΝΑΤΟ, λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Χτες

Η Ρωσία αν μη τι άλλο δημιουργεί για τον εαυτό της την επιλογή ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ το αργότερο έως το 2029, δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ

Θεσσαλονίκη: Σε φυλάκιση 4 ετών καταδικάστηκε διανομέας για τον θάνατο 50χρονου πεζού

Χτες

Ο 29χρονος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 5ετή κάθειρξη

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει με τα βασικά σημεία της πρότασης Τραμπ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Χτες

Νωρίτερα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας είχε κάνει, επίσης, λόγο για συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας στους βασικούς όρους του σχεδίου, στη διάρκεια των επαφών στη Γενεύη

Ξεψύχησε λέγοντας το «Πάτερ Ημών» κλαίγοντας και παρακαλώντας για τη ζωή της η 75χρονη στη Σαλαμίνα

Χτες

Ο εθισμός της στον τζόγο, οι κάμερες και το αίμα στο αυτοκίνητο πρόδωσαν την 46χρονη που σκότωσε την πεθερά της στη Σαλαμίνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.