E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα τέλη, τα πρόστιμα και οι προθεσμίες για το Κτηματολόγιο

Οδηγός βήμα - βήμα για τις δηλώσεις

Τα τέλη, τα πρόστιμα και οι προθεσμίες για το Κτηματολόγιο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/12/2018 | 11:13

Από τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου και με την έναρξη υποβολής δηλώσεων σε δώδεκα νέες περιοχές, συνεχίζεται το έργο της κτηματογράφησης από την Ελληνικό Κτηματολόγιο ΑΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η διαδικασία ξεκινά στις περιοχές που δεν έχουν ήδη κτηματογραφηθεί στους νομούς Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Αρτας, Λευκάδας, Γρεβενών, Ροδόπης, Λάρισας, Θεσσαλονίκης και Αρκαδίας, στη νήσο Θάσο, στον καλλικρατικό Δήμο Μεγάρων και στην πρώην κοινότητα Οινόης της Δυτικής Αττικής. Παράλληλα, εξακολουθεί να «τρέχει» η διαδικασία κτηματογράφησης που ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Κάρπαθο).

Η εφημερίδα «Έθνος» παρουσιάζει σήμερα (08/12), έναν εύχρηστο οδηγό ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν το κτηματολόγιο... κτήμα τους με απλά βήματα, είτε επιλέξουν την υποβολή δηλώσεων με την κλασική μέθοδο (στα γραφεία κτηματογράφησης δηλαδή) είτε αποφασίσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ψηφιακά από τον υπολογιστή, ακόμα και από το κινητό τους τηλέφωνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις αστικές περιοχές καταβάλλεται για κάθε δικαίωμα πάγιο τέλος κτηματογράφησης 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, θέσεις στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες 20 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν περισσότερα από δύο δικαιώματα εντός του ίδιου προκαποδιστριακού ΟΤΑ καταβάλλουν πάγιο τέλος για 2 δικαιώματα. Με την ολοκλήρωση της τέταρτης γενιάς κτηματογράφησης, η οποία αφορά 16,5 εκατομμύρια δικαιώματα (από τα συνολικά 39 εκατομμύρια της χώρας), που αντιστοιχούν σε 83,5 εκατομμύρια στρέμματα ή το 63% της έκτασης της Ελλάδας, ολοκληρώνεται το έργο της κτηματογράφησης. Από τις υπό κτηματογράφηση περιοχές, τα 6,2 εκατ. δικαιώματα αφορούν αστικές και τα 10,3 εκατ. αγροτικές περιοχές, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διαδικασία.

Μέχρι τώρα έχει κτηματογραφηθεί το 29,2% των συνολικών εμπράγματων δικαιωμάτων της χώρας, ενώ εξελίσσονται 72 συμβάσεις κτηματογράφησης για το 61,8% των δικαιωμάτων συνολικού κόστους 490 εκατ. ευρώ και εκκρεμούν, εξαιτίας προσφυγών, πέντε συμβάσεις για το 7% των δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τις μελέτες κτηματογράφησης Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, της ΠΕ Ρεθύμνου, των Χανίων και των καλλικρατικών δήμων Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου της ΠΕ Ηρακλείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, εντός του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν 30 γραφεία κτηματογράφησης και προβλέπεται η έναρξη συλλογής δηλώσεων έως το τέλος του έτους, ενώ για τα υπόλοιπα γραφεία κτηματογράφησης προβλέπεται η έναρξη εντός του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2019.

Να σημειωθεί ότι, βάσει των στοιχείων που αναφέρονται στην έκθεση πεπραγμένων του Οργανισμού για το 2016, από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου (2003) έως και το 2016 είχαν καταχωριστεί στα κτηματολογικά βιβλία συνολικά 2.293.530 πράξεις. Καθημερινά στο σύνολο των λειτουργούντων κτηματολογικών γραφείων υποβάλλονται περίπου 500 αιτήσεις (έναντι μέσου ρυθμού 650 πράξεων ανά ημέρα το 2015).

Τα βασικά στάδια και ο εντοπισμός του ακινήτου
Από το 2007 έως και το 2010 υπήρξε μια σταθερή ροή ετήσιων συναλλαγών, που αποδόθηκε κυρίως στην ένταξη σε λειτουργούν κτηματολόγιο του συνόλου σχεδόν των υπό κτηματογράφηση ΟΤΑ των πρώτων προγραμμάτων. Ωστόσο, από το 2011 και έπειτα παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των εισερχόμενων πράξεων, η οποία αποδόθηκε στη γενικότερη οικονομική ύφεση που επηρεάζει αρνητικά το πλήθος των συναλλαγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατάσταση αυτή φαίνεται να αντιστρέφεται ωστόσο την τελευταία διετία, λόγω της σταδιακής ένταξης νέων αστικών περιοχών. Η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου, πάντως, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή του κοινού σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, όπως επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος, Βύρων Νάκος: «Καλούμε τους πολίτες που έχουν ιδιοκτησία στις υπό κτηματογράφηση περιοχές να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του φορέα.


Για τις υπόλοιπες περιοχές καλό είναι να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr» .

Τα βασικά στάδια κτηματογράφησης είναι:
Υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας από φυσικά/νομικά πρόσωπα.

Επεξεργασία δηλώσεων από δικηγόρους/τοπογράφους.

Προανάρτηση - Υποβολή αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων.

Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων - Υποβολή αιτήσεων διόρθωσης/ενστάσεων.

Αναμόρφωση κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων.

Ολοκλήρωση κτηματογράφησης.

Λειτουργία κτηματολογικού γραφείου (αρχικές εγγραφές).

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Daily Star: Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ζει και… βασιλεύει στην Κούβα

Χτες

Σύμφωνα με το δημοσίευμα θέλει να πάψει να θεωρείται νεκρός

Τέμπη: Νέος πραγματογνώμονας για την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων

Χτες

Συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν πως η έκρηξη που προκλήθηκε τη στιγμή του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών δεν δικαιολογεί το γνωστό, νόμιμο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας

Κομάντο μπούκαραν στο σπίτι ραδιοφωνικής παραγωγού

Χτες

Ήταν στόχος αδίστακτης συμμορίας

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός έχασε το όπλο του την ώρα των επεισοδίων

Χτες

Το γεγονός αντιλήφθηκε πολίτης που ειδοποίησε τις αρχές

Κρίσιμη δίκη στο Εκλογοδικείο: Εξετάζεται η νομιμότητα της συμμετοχής των Σπαρτιατών στη Βουλή

Χτες

Σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει νομολογία και θα έχει πολιτικό αντίκτυπο

Νέο άλμα του Bitcoin πάνω από τα 60.000 δολάρια

Χτες

Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινείται το Bitcoin

Alert για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ: Η τροπολογία για την ασφαλιστική ικανότητα

Χτες

Οφειλέτες του ΕΦΚΑ μη μισθωτοί θα μείνουν εκτός δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Η Υπερδνειστερία ζητά προστασία από τη Ρωσία για τον οικονομικό αποκλεισμό της από τη Μολδαβία

Χτες

Υπερδενιστερία: Το 2006 διεξήχθη δημοψήφισμα στην αυτόνομη περιοχή, στο οποίο το 96,62% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ της ένταξης στη Ρωσία

Στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση η Καίτη Γκρέυ

Χτες

Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ωνάσειου

Επίδομα μητρότητας: Παροχή της ενίσχυσης μόνο στις μητέρες που δεν έχουν οφειλές στον e‑ΕΦΚΑ

Χτες

Μόνο οι ασφαλιστικά ενήμερες μη μισθωτές μητέρες θα μπορούν να λαμβάνουν το αυξημένο επίδομα μητρότητας

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.