E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Χάος στην Βρετανία: Δημοψήφισμα για ένωση της Ιρλανδίας ζήτησε το εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν

Στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Χάος στην Βρετανία: Δημοψήφισμα για ένωση της Ιρλανδίας ζήτησε το εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/12/2018 | 18:39

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ζήτησε και πάλι το Σιν Φέιν, το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα της επαρχίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, στο οποίο η πλειοψηφία των Βορειοϊρλανδών τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Σιν Φέιν ζητά συχνά να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας και την ένωσή της με την Ιρλανδία.

Σήμερα, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο, η ηγέτιδα του κόμματος, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, τόνισε ότι ένα άτακτο Brexit "θα ήταν καταστροφικό για το νησί" καθώς "θα προκαλέσει ρήξη στην οικονομία μας, στον κοινωνικό ιστό και στις ειρηνευτικές συμφωνίες". Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δηλαδή το Λονδίνο προχωρήσει σε μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, "το Σιν Φέιν θεωρεί ότι θα πρέπει να προωθηθεί κατεπειγόντως και κατά προτεραιότητα ένα δημοψήφισμα για την ενότητα" του νησιού.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ σημείωσε ότι είναι "καταστροφική και διασπαστική" η χρονική στιγμή που επέλεξε να υποβάλει αυτήν την πρόταση το Σιν Φέιν. Η ΜακΝτόναλντ είπε την Τρίτη ότι έθεσε το ίδιο ζήτημα στην Τερέζα Μέι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της, αλλά η πρωθυπουργός της Βρετανίας διαφωνεί επίσης με αυτήν την πρόταση.

"Δεν πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για δημοψηφίσματα των συνόρων", είπε ο Βαράντκαρ.

Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα εάν φανεί ότι είναι πιθανό η πλειοψηφία των ψηφοφόρων να επιλέξει την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Times την περασμένη Παρασκευή δείχνει ότι το 30% των ψηφοφόρων θα τασσόταν υπέρ της ενωμένης Ιρλανδίας αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ με βάση τη συμφωνία που έχει προτείνει η Τερέζα Μέι. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 48% αν υπάρξει αποχώρηση χωρίς καμία συμφωνία.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Τζον Λοτζ, τραγουδιστής και μπασίστας των Moody Blues

Σήμερα

Οι Moody Blues αναγνωρίζονται ευρέως ως πρωτοπόροι του προγκρέσιβ ροκ

Ισόβια σε πέντε άνδρες για τη δολοφονία Έλληνα στο Λονδίνο

Σήμερα

Τον σκότωσαν με ματσέτες για να τον κλέψουν

Ακρίβεια: Εκτίναξη των τιμών στο κρέας

Σήμερα

Θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση για μείωση;

Η στιγμή που γερανός κατεβάζει άνδρα 272 κιλών που δεν μπορεί να μετακινηθεί από το σπίτι του στη Φλόριντα

Σήμερα

Οι διασώστες χρειάστηκε να κόψουν μέρος του τοίχου του διαμερίσματος, καθώς και μέρος των κιγκλιδωμάτων του μπαλκονιού για να τον μεταφέρουν

«Χρυσάφι» τα παλιά ακίνητα ‑ «Παλιό» δεν σημαίνει «φθηνό»

Σήμερα

Ανοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές

Ποτάμια Παλαιστινίων επιστρέφουν στη Γάζα μετά την εκεχειρία ‑ Δείτε live εικόνα από τη μαζική επιστροφή τους

Σήμερα

Οι σκηνές εκτυλίσσονται σε μια περιοχή που έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των τελευταίων μηνών

Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Σήμερα

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε

Ο CEO του LinkedIn προειδοποιεί: «Το μέλλον της εργασίας δεν θα ανήκει σε όσους έχουν πτυχία»

Σήμερα

«Το μέλλον δεν ανήκει πλέον σε όσους έχουν τα πιο “λαμπερά” πτυχία» εξηγεί

Έξι στους δέκα νοσηλευτές έχουν χορηγήσει λάθος φάρμακο

Σήμερα

Έντεκα σοβαρά περιστατικά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ το 2025

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 1
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.