E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο αντιστασιακός που έγινε ήρωας δυο χωρών

Την Ελλάδα και την Πολωνία

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο αντιστασιακός που έγινε ήρωας δυο χωρών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1911 στην Βαρσοβία της Πολωνίας. Τότε, η πόλη ήταν υπό ρωσική κατοχή, με τον πατέρα του να είναι αξιωματικός του ρωσικού στρατού, ενώ η μητέρα του ήταν Πολωνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν φθάσει στην εφηβεία, ο νεαρός Γέρζι εγκαταστάθηκε με την μητέρα του στην Θεσσαλονίκη, η οποία παντρεύτηκε τον Έλληνα έμπορο Ιωάννη Λαμπριανίδη.

Στα νεανικά του χρόνια, ο Γέρζι (ή Γιώργος) Ιβάνοφ γράφτηκε στο σωματείο του Ηρακλή και διέπρεψε ως αθλητής. Αρχικά, το 1928, έπαιξε λίγο ποδόσφαιρο, λίγο πριν ασχοληθεί με την κολύμβηση. Εκεί διακρίθηκε για τις ικανότητές του στα 100μ. ελεύθερο, αγώνισμα στο οποίο στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας το 1934. Το 1938, απέκτησε πτυχίο Γεωπονικής από το Πανεπιστήμιο Λουβέν του Βελγίου, αφού πρώτα του δόθηκε η πολωνική υπηκοότητα.

Όταν ξέσπασε ο Β’ παγκόσμιος Πόλεμος επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη. Μετά την γερμανική εισβολή, έφυγε για την Παλαιστίνη, όπου εκπαιδεύτηκε από τους Άγγλους ως πράκτορας και σαμποτέρ. Οι Άγγλοι θαύμασαν την σωματική του διάπλαση και αποφάσισαν πως θα τους είναι χρήσιμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Οκτώβριο του 1941, έφθασε στον Πειραιά με αγγλικό υποβρύχιο. Συνδέθηκε με την αντιστασιακή οργάνωση «Οργάνωση Αντιστάσεως του Γένους» και μαζί με τους συνεργάτες τους, αποσπούσε πληροφορίες και οργάνωνε δολιοφθορές. Μάλιστα το 1941, παραλίγο να καταφέρει να δολοφονήσει τον Μουσολίνι, αλλά τα εκρηκτικά που τοποθέτησε στο υπόγειο του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, αφού ο Ιταλός δικτάτορας άλλαξε το πρόγραμμά του.

Συνελήφθη πολλές φορές κατά την διάρκεια της κατοχής αλλά κατάφερνε να διαφεύγει. Η αμοιβή για το κεφάλι του από τις κατοχικές δυνάμεις ήταν μισό εκατ. δραχμές. Πόσο που αυξήθηκε το 1942 σε μισό δισ. δραχμές. Οι Ιταλοί τον συνέλαβαν στις 8 Σεπτεμβρίου, κατόπιν προδοσίας του αστυνομικού Παντελή Λαμπρινόπουλου.

Καταδικάστηκε σε θάνατο τρείς μήνες αργότερα. Στις 4 Ιανουαρίου, ο ίδιος και οι συνεργάτες του οδηγήθηκαν για εκτέλεση. Ο Ιβάνοφ κατάφερε να ξεφύγει και πήγε να διαφύγει από το δάσος. Η σφαίρα όμως ενός στρατιώτη τον πέτυχε στην πλάτη και τον ακινητοποίησε. Εκτελέστηκε λίγο αργότερα. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν : «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ηρωική του δράση και την προσφορά του στον σύλλογο, ο Ηρακλής ονόμασε το κλειστό γυμναστήριο του, «Ιβανώφειο».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Google Search 2025: Αυτή είναι η δημοφιλέστερη αναζήτηση στην Ελλάδα για το 2025

Σήμερα

Τι κέντρισε το ενδιαφέρον των χρηστών στην αναζήτηση της Google;

Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Ιρακινός έδειχνε τα γεννητικά του όργανα μέσα σε λεωφορείο

Σήμερα

Ο 48χρονος άνδρας επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα σε τρεις επιβάτες

Ιταλίδα ερευνήτρια έλαβε 4.000.000 ευρώ από την ΕΕ για να απαντήσει στο ερώτημα «τι σκέφτονται τα κοτόπουλα»

Σήμερα

Ο λόγος για το Synergy Grant 2025 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

Κοζάνη: Εκτροπή λεωφορείου με 58 εργαζόμενους ‑ Νεκρός ο οδηγός από ανακοπή

Σήμερα

Ένας από τους επιβαίνοντες όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά φέρεται να έπιασε το τιμόνι πατώντας φρένο και ακινητοποιώντας το λεωφορείο

Σφίγγει ο κλοιός για τις ρευματοκλοπές: Στη μάχη μπαίνει και η ΑΑΔΕ

Σήμερα

Θα δίνει φορολογικά στοιχεία των καταναλωτών στον ΔΕΔΔΗΕ για διασταυρώσεις και ελέγχους. Στόχος ο εντοπισμός παραβατών.

«Έδιναν ηρεμιστικά στα παιδιά, είχαν και εγκαύματα» – Τι λέει ο Κ. Γιαννόπουλος για την οικογένεια με τα 8 παιδιά

Σήμερα

Ναρκωτικά, ξύλο, εγκαύματα και χάπια περιλαμβάνουν τα επεισόδια που πρωταγωνίστησε η οικογένεια με τα 8 παιδιά στο Ηράκλειο.

Πού θα πάει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; Η φωτιά που καίει στο Μιλγουόκι, οι τάσεις φυγής και τα σενάρια ανταλλαγής

Σήμερα

Για πρώτη φορά απ` τη μέρα που μετακόμισε στο Μιλγουόκι, ο Γιάννης σκέφτεται να ανοίξει την πόρτα της εξόδου

Πάτρα: Στρατολογούσαν ανήλικους για ληστείες και κλοπές – 9 συλλήψεις

Σήμερα

Προσήχθησαν οκτώ ανήλικοι, ηλικίας από 10 έως 15 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ακρίβεια: Ακριβότερο το κρέας για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι ‑ «Τσουχτερές» οι τιμές

Σήμερα

Αναλυτικά οι τιμές για χοιρινό, αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο και μοσχάρι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.