Βάρβαρες συνθήκες σε σφαγεία ‑ Κοτόπουλα παγώνουν μέχρι θανάτου ή βράζονται ζωντανά
Περιστατικά που σοκάρουν στα σφαγεία των ΗΠΑ
Δημοσίευση 17/12/2018 | 18:25
Κοτόπουλα που παγώνουν αργά μέχρι θανάτου, βράζονται ζωντανά και ασφυκτιούν στριμωγμένα σε κλουβιά είναι μεταξύ εκατοντάδων σοκαριστικών περιστατικών κακοποίησης που καταγράφηκαν στα σφαγεία των ΗΠΑ.
Μια έρευνα από τον Guardian και το Γραφείο Διερευνητικής Δημοσιογραφίας εξέτασε εκατοντάδες αρχεία καταγραφής που περιγράφουν περιστατικά σε ολόκληρη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια, οι επιθεωρητές κατέγραψαν πολυάριθμα περιστατικά βαρβαρότητας και συνθηκών που προκαλούν ανησυχία στη Βρετανία. Τα ευρήματα του Guardian πυροδότησαν ανησυχίες ότι μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά το Brexit θα μπορούσε να πλημμυρίσει με κοτόπουλα που έχουν περάσει αντίστοιχες διαδικασίες τη χώρα.
Πολλά πτηνά βρήκαν βασανιστικό θάνατο σε ιμάντες που χάλασαν ενώ πολλά ζεματίστηκαν ζωντανά καθώς υπήρξαν μηχανικά προβλήματα και ανεκπαίδευτοι υπάλληλοι. Χιλιάδες πτηνά πέθαναν από θερμική καταπόνηση μετά από ταξίδι ή αναμονή σε φορτηγά σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών ή μένοντας σε συνθήκες παγετού κλειδωμένα σε φορτηγά. Σε ένα περιστατικό, τον περασμένο Ιανουάριο, περισσότερα από 34.000 κοτόπουλα πάγωσαν μέχρι θανάτου, καθώς έμειναν έξω από σφαγείο σε φορτηγό.
Οι παραβιάσεις που εξετάστηκαν και βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας σημειώθηκαν μεταξύ του 2014 και του τρέχοντος έτους σε μερικούς από τους μεγαλύτερους εκτροφείς και σφαγείς πουλερικών στη χώρα, αλλά και μεγάλε μονάδες. Τα αρχεία, που φυλάσσονται από την Υπηρεσία Ασφάλειας και Έλεγχου Τροφίμων (FSIS) του USDA, αρχικά ελήφθησαν μετά από αιτήματα από ακτιβιστικές ομάδες.
Τα πτηνά που έχουν πεθάνει με άλλα μέσα από τις εγκεκριμένες μεθόδους σφαγής θεωρούνται «νοθευμένα» και δεν μπορούν να πωληθούν ως κρέας. Αν πολλά κοτόπουλα πνιγούν ζωντανά σε δεξαμενή αποδεικνύεται ότι το εργοστάσιο «έχει χάσει τον έλεγχο της διαδικασίας» του - αυτό μπορεί να είναι λόγος για αναφορά μη συμμόρφωσης.
Ο πραγματικός αριθμός των πτηνών που επηρεάζονται είναι αδύνατο να υπολογιστεί. Οι αναφορές συνήθως γίνονται μόνο αφού θεωρηθεί ότι έχουν βλάψει περισσότερα από έξι ζώα ταυτόχρονα και οι επιθεωρητές δεν είναι πάντοτε παρόντες για να βεβαιώσουν παραβίαση. Μερικές από τις εγκαταστάσεις δείχνουν ξεκάθαρα σημάδια μη συμμόρφωσης καθώς εμφανίζονται ξανά και ξανά στις λίστες με τα περιστατικά.
Η ευθύνη για τον έλεγχο και τη ρύθμιση είναι περίπλοκη γραφειοκρατικά λόγω του συστήματος των υπηρεσιών που αν και δέχονται πιέσεις πετάνε το μπαλάκι η μία στην άλλη. Η αμερικανική βιομηχανία πουλερικών σφαγιάζει περίπου 9 δισεκατομμύρια πτηνά κάθε χρόνο, αριθμός που η κυβέρνηση Τραμπ ελπίζει να αυξήσει σημαντικά. Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση δημοσίευσε ένα σχέδιο που επιτρέπει στις μονάδες να ανεβάσουν την ταχύτητα επεξεργασίας τους από το προηγούμενο ανώτατο όριο 140 πτηνών ανά λεπτό σε 175.