Reuters: Το τρίγωνο της εξουσίας στην Ελλάδα
Media, επιχειρηματίες και πολιτικοί κρύβονται πίσω από την κρίση
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση 18/12/2012 | 00:00
Το τρίγωνο της εξουσίας -media, επιχειρηματίες και πολιτικοί- είναι αυτό που κρύβεται πίσω από την κρίση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
To άρθρο ξεκινά με τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου: «Χρειαζόμαστε μια εθνική συλλογική προσπάθεια: να πάρουμε όλοι μαζί το βάρος για να πετύχουμε το στόχο μας». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει γίνει από τότε ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε κάτι που να είναι δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό». Η ιδέα του Βενιζέλου ήταν να βάλει έναν επιπλέον φόρο επί των ακινήτων, ενσωματωμένο μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Όπως φαίνεται όμως, δεν πλήρωναν όλοι τα ίδια. Πριν από δύο μήνες, μέσα από τη ΔΕΗ αποκαλύφθηκε πως μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης, πλήρωναν λιγότερο από το μισό του χαρατσιού ή δεν πληρώναν το φόρο γενικά.
Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε στο Reuters, ισχυριζόμενος πως η Ελλάδα «είναι στην ουσία γραφεία τύπου επιχειρηματικών ομίλων. Έχει αναπτυχθεί μια εντελώς άρρωστη κατάσταση. Σκοπός των μέσων ενημέρωσης έχει γίνει σε σημαντικό βαθμό η εξυπηρέτηση ειδικών αποστολών για τους ιδιοκτήτες τους».
Η οικογένεια Μπόμπολα και το MEGΑ
Ειδική αναφορά γίνεται στην οικογένεια Μπόμπολα, το Mega Channel και την εφημερίδα "Έθνος", παρουσιάζοντας αυτά τα μέσα σαν δίκτυο συμφερόντων.
Ο Γιώργος Μπόμπολας, απαντώντας, δήλωσε: «Δεν έχω εκμεταλλευτεί ποτέ μέσα ενημέρωσης τα οποία είναι ιδιοκτησία εταιρειών στις οποίες συμμετέχω για την προώθηση συμφερόντων της εταιρείας Ellaktor S.A. Η εφημερίδα "Έθνος" δεν έχει κάνει ποτέ χρήση της επιρροής της, ούτε έχει ζητήσει ποτέ χάρες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις προς όφελος της Ellaktor S.A.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η σκληρή κριτική του "Έθνους" στις κυβερνητικές πράξεις, και στην πολιτική ευρύτερα, αποτελούν εμπόδιο και όχι βοήθεια για τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ellaktor S.A.». ¶λλα στοιχεία εμπλέκουν στο MEGA την οικογένεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος είναι γνωστός στο εμπόριο πετρελαίου και τη ναυτιλία, αλλά και τον Σταύρο Ψυχάρη, ο οποίος ελέγχει την εταιρεία μέσων ενημέρωσης ΔΟΛ.
Η εφημερίδα "Έθνος" δημοσίευσε πολλά άρθρα σχετικά με το Reuters, κατηγορώντας το πως «Συνεχίζει να στοχεύει τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα». Ένα άλλο άρθρο περιγράφει το Reuters ως «πέμπτη φάλαγγα» για την τρόικα.
Εκπρόσωπος τύπου της οικογένειας Βαρδινογιάννη δήλωσε στο Reuters: «Οι περισσότερες επιχειρήσεις μας εδρεύουν στο εξωτερικό ή έχουν διεθνή έκθεση. Η παραγωγή και οι πωλήσεις του διυλιστηρίου Motor Oil Hellas, της μεγαλύτερης επένδυσής μας στην Ελλάδα, απορροφώνται κατά 70% από εξαγωγές. Καμία από τις επιχειρήσεις μας δεν εξαρτάται από το δημόσιο ή την κυβέρνηση».
Τι αναφέρουν οι πολιτικοί
«Στην Ελλάδα η πραγματική δύναμη είναι στους ιδιοκτήτες των τραπεζών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και των διεφθαρμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό είναι το τρίγωνο της αμαρτίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πάνος Καμμένος, είπε: «Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης είναι υπό τον έλεγχο των ανθρώπων που εξαρτώνται από την κατάσταση. Τα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν την κατάσταση και το κράτος ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης, είναι μια εικόνα ενός αμοιβαίου εκβιασμού».
Η περίπτωση της Τίνας Μπιρμπίλη
Όταν η τότε υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη εμπόδισε την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, την οποία είχε αναλάβει μια μεταλλευτική εταιρεία (στην οποία η οικογένεια Μπόμπολα απέκτησε μερίδιο), οι εφημερίδες που ανήκουν στην οικογένεια Μπόμπολα τη βάφτισαν «Πράσινη Τίνα» και επέκριναν την απόδοσή της. Λίγο αργότερα η Τίνα Μπιρμπίλη απολύθηκε και άμεσα η άδεια για τη λειτουργία του ορυχείου χορηγήθηκε.
Η ΕΣΗΕΑ και η δική της λίστα
Το άρθρο αναφέρει πως η ΕΣΗΕΑ είχε στα χέρια της μια λίστα δημοσιογράφων που εργάζονται ταυτόχρονα σε κυβερνητικά γραφεία τύπου, που όμως δεν δημοσίευσε ποτέ. Κάποιοι από αυτούς που κατονομάζονται στον κατάλογο παραπονέθηκαν. Οι αρμόδιες αρχές έκριναν ότι η δημοσίευση της λίστας θα παραβίαζε προσωπικά δεδομένα. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, δήλωσε: «Υπάρχει ένα τρίγωνο εξουσίας που αποτελείται από πολιτικούς, επιχειρηματίες και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ποιος έχει το πάνω χέρι. Είναι μια πυραμίδα που στην κορυφή βρίσκονται υπουργοί και εκδότες και στη βάση του είναι τα γραφεία τύπου και οι δημοσιογράφοι».
Το άρθρο αναφέρεται και στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος τον Οκτώβρη του 2004, κατά τη διάρκεια γεύματος στην ταβέρνα Μπαϊρακτάρης, είπε: «Εμείς δεν θα αφήσουμε πέντε νταβατζήδες και πέντε κατεστημένα συμφέροντα χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή μας», χωρίς να διευκρινίσει σε ποιους αναφερόταν...