E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Mια πολύ ελπιδοφόρα ανακάλυψη: Το πρώτο «έξυπνο» χάπι

Μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στην εκ των έσω παρακολούθηση της υγείας ενός ανθρώπου

Mια πολύ ελπιδοφόρα ανακάλυψη: Το πρώτο «έξυπνο» χάπι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/1/2019 | 15:05

Eρευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ δημιούργησαν το πρώτο «έξυπνο» χάπι που, όταν καταπίνεται, φουσκώνει σαν μαλακό μπαλάκι του πινγκ πονγκ μέσα στο στομάχι και παραμένει εκεί μέχρι για ένα μήνα. Η συσκευή μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει στην εκ των έσω παρακολούθηση της υγείας ενός ανθρώπου, ιδίως παθήσεων όπως τα έλκη και ο καρκίνος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σουανχέ Ζάο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέφεραν ότι το χάπι φουσκώνει και γίνεται 100 φορές μεγαλύτερο από το αρχικό μέγεθος του μέσα σε περίπου 15 λεπτά. Αν και μαλακό όπως το τόφου, το νέο χάπι, που είναι φτιαγμένο από δύο είδη υδρογέλης (μίγματα νερού και πολυμερών υλικών), παραμένει αρκετά ανθεκτικό στα γαστρικά οξέα.

Σε αυτή την αρχική φάση δοκιμών, μέσα στο φουσκωτό χάπι βρίσκεται ένας αισθητήρας που καταγράφει τη θερμοκρασία του στομαχιού για διάστημα έως ενός μήνα. Το χάπι είναι πιο μαλακό, πιο βιοσυμβατό και πιο μακρόβιο σε σχέση με άλλα χάπια-αισθητήρες, τα οποία παραμένουν στο στομάχι για λίγες μόνο μέρες ή είναι φτιαγμένα από σκληρότερα υλικά. Οι ερευνητές πήραν την ιδέα για το φούσκωμα του χαπιού από ένα ψάρι (pupperfish), το οποίο, όταν απειλείται, ρουφά πολύ θαλασσινό νερό και φουσκώνει γρήγορα το σώμα του σαν μπαλόνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς το παρόν, το χάπι έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο στομάχι χοίρων. Στο μέλλον οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι το χάπι θα χρησιμοποιηθεί και σε ανθρώπους και θα περιέχει στο εσωτερικό του διάφορους άλλους αισθητήρες, π.χ. για την ανίχνευση ιών και βακτηρίων, την παρακολούθηση των επιπέδων του pH κ.ά. Θα μπορεί επίσης να είναι εφοδιασμένο με μια μικροσκοπική κάμερα, που θα καταγράφει έλκη ή καρκινικούς όγκους μέσα στο στομάχι.

Αν το χάπι πρέπει να αφαιρεθεί, ο ασθενής θα πίνει ένα διάλυμα ασβεστίου που συρρικνώνει το χάπι στο αρχικό μέγεθός του, οπότε είναι δυνατό να αποβληθεί από το σώμα χωρίς πρόβλημα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Σήμερα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Σήμερα

Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Σήμερα

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Βίντεο‑σοκ από την Ινδία: Τι συνέβη μετά τον βιασμό και τη δολοφονία 11χρονης ‑ δεκάδες συλλήψεις

Σήμερα

Εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρισε άνδρα κατά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Δυτική Βεγγάλη μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός 11χρονου κοριτσιού σε λίμνη.

Χάρι και Μέγκαν συναντούν τον βασιλιά Κάρολο σε «ιστορική» επανένωση ‑ τα παιδιά είδαν τον παππού τους για πρώτη φορά σε 4 χρόνια

Σήμερα

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα υποδέχτηκαν τον Χάρι με την οικογένειά του στο Χάιγκροουβ, σε αυστηρά ιδιωτική συνάντηση χωρίς φωτογραφίες

Ο Τεντόγλου «πέταξε» στα 8.61μ. με την κορυφαία επίδοση παγκοσμίως φέτος ‑ και απογοητεύτηκε που δεν έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ των 8.66μ.

Σήμερα

Στη 2η προσπάθειά του ο Έλληνας πρωταθλητής είχε ήδη κάνει 8.52μ., ενώ το προσωπικό του ρεκόρ αγγίζει τα 8.65μ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.