E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η πρόβλεψη από το ίδρυμα Σόρος για τις εκλογές μετά την Συμφωνία των Πρεσπών

Η εκτενής ανάλυσή από το ίδρυμα Open Society του Τζορτζ Σόρος

Η πρόβλεψη από το ίδρυμα Σόρος για τις εκλογές μετά την Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/1/2019 | 20:28

Τις εκτιμήσεις του για τις πολιτικές εξελίξεις και τις φετινές εκλογές στην Ελλάδα παρουσιάζει σε εκτενή ανάλυσή του το ίδρυμα Open Society του Τζορτζ Σόρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση, με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι ακολουθεί;», είναι γραμμένη πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, και μάλιστα έδινε πιθανότητες 40% να εγκριθεί η συμφωνία από 153 ή περισσότερους βουλευτές (όπως και έγινε), 30% να εγκριθεί από 151 ή 152 βουλευτές, και 30% να εγκριθεί από λιγότερους από 151 βουλευτές.

Όσον αφορά στις επικείμενες εθνικές εκλογές την Ελλάδα, η έκθεση του Open Society αναφέρει ότι είναι πιθανό να διεξαχθούν πριν ή ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου και είναι «βέβαιο» πως η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα, με διαφορά μεταξύ 5 και 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, διατηρώντας την πόλωση του πολιτικού συστήματος.

Όσον αφορά στα άλλα κόμματα, εκτιμάται ότι Χρυσή Αυγή, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ θα μπουν στη Βουλή με ποσοστά από 6% έως 8%, ενώ κόμματα που βρίσκονται σήμερα εντός της Βουλής, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, δεν αναμένεται να πιάσουν το όριο του 3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα μικρότερα κόμματα της ακροδεξιάς, τα οποία, όπως επισημαίνεται, αν συμφωνήσουν να συνεργαστούν πριν τις εκλογές «πιθανότατα εύκολα θα αποσπάσουν έδρες». Μάλιστα, εκτιμάται ότι ένα από αυτά, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, θα μπορούσε από μόνο του να πιάσει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Σε αυτό το σενάριο, σημειώνεται, η Νέα Δημοκρατία θα χάσει έδρες, ενώ είναι πιθανό να επηρεαστεί ο δημόσιος διάλογος γύρω από το ζήτημα της ονομασίας και ενδεχομένως να επηρεαστεί η χάραξη πολιτικής της χώρας μας, εφόσον υπάρξει συνεργασία της ΝΔ με ένα ακροδεξιό κόμμα.

«Το κύριο ερώτημα είναι αν η ΝΔ θα καταφέρει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει μία δική της κυβέρνηση, ή αν θα χρειαστεί να πάει σε συνεργασία με ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», αναφέρεται στην έκθεση, που εξηγεί πως, αν υπάρξει πεντακομματική Βουλή, τότε ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ θα είναι το Κίνημα Αλλαγής. «Αυτό θα είναι καλό νέο για τη Συμφωνία, αφού αυτά τα κόμματα θα ήταν λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν μία ακραία στάση απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται.

Ωστόσο, τονίζεται, αν η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίσει αυτονομία και δεν μπορέσει να συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής ή τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το ακροδεξιό κόμμα θα είναι η μοναδική επιλογή, εφόσον το ΚΚΕ ποτέ δεν συμμετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασία και η Χρυσή Αυγή είναι εκ των πραγμάτων αποκλεισμένη από κοινοβουλευτικές συνεργασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν ένα ακροδεξιό κόμμα με ακραία ατζέντα στο Μακεδονικό ζήτημα συνεργαστεί με τη ΝΔ στην κυβέρνηση, δεν θα είναι κακό νέο μόνο για το μέλλον των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά επίσης και για τους άλλους γείτονες της Ελλάδας στα Βαλκάνια», αναφέρεται.

Ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του Open Society για το αν η Ελλάδα μπορεί να «μπλοκάρει» την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημειώνεται, η ελληνική κυβέρνηση στο μέλλον θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της για κάθε κεφάλαιο που αφορά στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, καθώς για να προχωρήσει η διαδικασία απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών και υπάρχει το δικαίωμα βέτο. Άρα, επισημαίνεται, μία μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία, επικαλούμενη π.χ. ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

«Γενικά, είναι λιγότερο πιθανό, αλλά όχι εντελώς ασύλληπτο, μία μελλοντική κυβέρνηση στην Αθήνα να ψάξει ακόμα και για ευκαιρίες για να τερματίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, προβάλλοντας ως πρόσχημα υποτιθέμενες παραβιάσεις», παρατηρεί το Open Society.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρυστιανού: «Η ιστορία γράφεται από την ίδια την κοινωνία» ‑ Κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη

Σήμερα

Στον Αρειο Πάγο κατατέθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία» παρουσία της Μαρίας Καρυστιανού

Τουρκία: «Το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές μπορεί να έχει ήδη καθοριστεί»

Σήμερα

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να μειώνει τα ποσοστά του Ερντογάν ενόψει των επόμενων εκλογών, ωστόσο η ικανότητα που δείχνει να εκμηδενίζει τις αντιστάσεις, ίσως έχει ήδη κρίνει το αποτέλεσμα

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον αιφνίδιο θάνατο της 24χρονης στη Ρόδο

Σήμερα

Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της περιοχής είπαν το τελευταίο αντίο στη νεαρή γυναίκα τη Δευτέρα

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

Σήμερα

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Λέσβος: Βίντεο ντοκουμέντο από το τραγικό δυστύχημα όπου δύο νέοι 16 και 18 ετών έχασαν τη ζωή τους

Σήμερα

Τα δύο παιδιά ήταν φίλοι με το δυστύχημα να σημειώνεται κατά την επιστροφή τους από Θέρμη για την πόλη της Μυτιλήνης

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

Σήμερα

Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

Σήμερα

Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Συναγερμός για τον Έμπολα – «Τα χειρότερα έρχονται», προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Σήμερα

Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσει εξοπλισμός και υλικό στην περιοχή που πλήττεται

Συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν: Πότε θα μεταφραστεί σε πτώση τιμών στην αντλία;

Σήμερα

Οι ενισχυμένες προσδοκίες για μια επικείμενη διπλωματική λύση επέφεραν αισθητή υποχώρηση στις διεθνείς αγορές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.