E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυξήσεις και επιβαρύνσεις για 80% των ελευθέρων επαγγελματιών

Επιπλέον εργοδοτικές εισφορές 10,9% θα πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις

Αυξήσεις και επιβαρύνσεις για 80% των ελευθέρων επαγγελματιών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 31/1/2019 | 13:23

Αύξηση εσόδων της τάξης των 141 εκατ. ευρώ στα Ταμεία για το 2019, η οποία θα προέλθει κυρίως από τα χαράτσια των εισφορών που θα κληθεί να καταβάλλει το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, θα επιφέρουν ο νέος κατώτατος μισθός των 650 ευρώ και το νέο βασικό ημερομίσθιο των 20,04 ευρώ, που ισχύουν από αύριο 1 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", η πρόβλεψη για το 2020 όμως περιορίζεται σημαντικά, με το δημοσιονομικό όφελος από τις αυξημένες εισφορές να υπολογίζεται στα 42 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η χθεσινή απόφαση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Προβλέψεις
Τα 141 εκατ. ευρώ θα προκύψουν φέτος ως καθαρό αποτέλεσμα, δηλαδή αφαιρουμένης της αύξησης των δαπανών που θα κληθεί να καταβάλλει ο ΟΑΕΔ σε 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό και θα πάρουν την ανάλογη αύξηση.

Το επίδομα ανεργίας, για παράδειγμα, από τα 360 ευρώ θα φτάσει στα 399,5 ευρώ, όπως και πολλά άλλα ειδικά επιδόματα για νέους ανέργους, για μακροχρόνια ανέργους, για εποχικά εργαζόμενους, για μητέρες που κάνουν χρήση εξάμηνης άδειας με επίδομα ίσο με τα 650 ευρώ κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφαιρουμένων λοιπόν αυτών των δαπανών, το αποτέλεσμα για τα Ταμεία θα είναι να έχουν και επιπλέον έσοδα κατά 141 εκατ. ευρώ φέτος, τα οποία θα προέλθουν από την αύξηση των κατώτατων εισφορών.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κατώτατη εισφορά σύνταξης και περίθαλψης από 158 ευρώ ανεβαίνει στα 175 ευρώ από 1ης Φεβρουαρίου, δηλαδή αυξάνεται κατά 17 ευρώ το μήνα. Η κατώτατη εισφορά υπολογίζεται με ποσοστό 26,95% επί του βασικού μισθού, που σημαίνει ότι όσοι δηλώνουν από 0 έως και 7.800 ευρώ το χρόνο, θα έχουν εισφορά 175 ευρώ το μήνα, ενώ μέχρι το 2018 η εισφορά ήταν 158 ευρώ για εισοδήματα έως 7.033 ευρώ.

Στους αγρότες το χαράτσι είναι μεγαλύτερο, καθώς η κατώτατη εισφορά αυξάνεται φέτος στο 25,2% (από 23,2% το 2018) κι αυτό το αυξημένο ποσοστό θα υπολογιστεί επί του αυξημένου κατώτατου μισθού! Για τη βάση υπολογισμού των αγροτικών εισφορών λαμβάνεται υπόψη το 70% του κατώτατου μισθού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το 2018 ήταν 410,25 ευρώ (586,08 x 0,70 = 410,25) και η ελάχιστη εισφορά με το 23,2%, έβγαινε στα 95,17 ευρώ το μήνα. Μετά την αύξηση του μισθού, η νέα βάση για τις εισφορές των αγροτών θα είναι τα 455 ευρώ (650 x 0,70 = 455) και επί των 455 ευρώ θα πέσει η αυξημένη από το νόμο Κατρούγκαλου εισφορά, στο 25,2% για το 2019. Με αποτέλεσμα η κατώτατη εισφορά για το 80% των αγροτών να ανέλθει στα 114,66 ευρώ, δηλαδή 19,5 ευρώ επιπλέον εισφορά το μήνα.

Από αυτά τα χαράτσια που θα πληρώνουν κάθε μήνα πάνω από 1,2 εκατ. μη μισθωτοί θα προκύψει το περίσσευμα των 141 εκατ. ευρώ για το 2019. Πάνω σε αυτά τα 141 εκατ. ευρώ θα έρθουν να προστεθούν άλλα 42 εκατ. ευρώ που είναι η πρόβλεψη για την επιπλέον αύξηση εσόδων το 2020.

Εργαζόμενοι – επιχειρήσεις
Μεγαλύτερες θα είναι και οι κρατήσεις για τους εργαζόμενους που θα παίρνουν τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό. Τα 650 ευρώ είναι μικτά, ενώ καθαρά μετά τις εισφορές 16% μένουν 546 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικό θα είναι και το βάρος στις επιχειρήσεις που ασφαλίζουν προσωπικό με βάση τον κατώτατο μισθό, καθώς θα έχουν αύξηση εργοδοτικής εισφοράς κατά 10,9%, όση είναι δηλαδή η αύξηση του μισθού από τα 586,08 ευρώ στα 650 ευρώ.
Από το σύνολο των εισφορών που φτάνουν στο 41% του μισθού, οι εργαζόμενοι πληρώνουν 16% και οι εργοδότες 25%. Σήμερα η εργοδοτική εισφορά στα 586,08 ευρώ είναι 146,52 ευρώ, ενώ με τα 650 ευρώ θα είναι 162,5 ευρώ, που σημαίνει ότι το κόστος για τις επιχειρήσεις με κατώτατο μισθό και εισφορές ανεβαίνει στα 812,5 ευρώ (650 + 162,5 = 812,5) από 1ης Φεβρουαρίου, από 732,6 ευρώ (586,08 + 146,52 = 732,6) που ήταν μέχρι χθες…

Για έγγαμους, δε, ο νέος κατώτατος έχει και ένα 10% επιπλέον λόγω επιδόματος γάμου και φτάνει στα 715 ευρώ. Με τις εργοδοτικές εισφορές, το κόστος για τις επιχειρήσεις πάει στα 893,75 ευρώ, από 805,86 ευρώ που είναι σήμερα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παραπέμπεται σε δίκη ο Βαρουφάκης μετά τις δηλώσεις του για τα ναρκωτικά

Σήμερα

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 16 Δεκεμβρίου 2026 - Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Η εξήγηση πίσω από τα βαμμένα κόκκινα πρόβατα στην Κρήτη

Σήμερα

Γιατί οι κτηνοτρόφοι βάφουν τα πρόβατά τους

Τι θα περιλαμβάνει το αναβαθμισμένο συσσίτιο των φαντάρων: Θα λαμβάνουν ημερησίως έως και 3.200 θερμίδες

Σήμερα

Βάσει του νέου δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπάρχει διαφοροποίηση στο διατροφολόγιο των στρατεύσιμων ανάλογα με τη σωματική καταπόνηση και το στάδιο της εκπαίδευσης

Αρχεία Έπσταϊν: Φωτογραφία απαθανατίζει τον Στίβεν Χόκινγκ σε τροπικό νησί ανάμεσα σε δύο γυναίκες με μπικίνι

Σήμερα

Συνολικά ο Στίβεν Χόκινγκ εμφανίζεται περίπου 250 φορές στα αρχεία Έπσταϊν - Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

Πατήσια: 70χρονος οδηγός επιτέθηκε με μαχαίρι σε 51χρονο διανομέα για την προτεραιότητα

Σήμερα

Στη συμβολή των οδών Νιρβάνα και Αχαρνών, δύο οδηγοί διαπληκτίστηκαν έντονα και μάλιστα, ο ένας έβγαλε και μαχαίρι

Κτηνοτρόφος στην Κρήτη έβαψε... κόκκινα τα πρόβατά του για να μην του τα κλέψουν

Σήμερα

Η εικόνα με τα κόκκινα πρόβατα δύσκολα περνά απαρατήρητη

Σε διαθεσιμότητα οδηγός λεωφορείου στην Αθήνα επειδή έτρωγε στο τιμόνι

Σήμερα

Στο βίντεο φαίνεται ο οδηγός να κρατά το τιμόνι -με τα γόνατά του- και παράλληλα να τρώει το φαγητό του

Κυψέλη: Βίντεο με τον 64χρονο να δέρνει τη μητέρα των 25χρονων ΑμεΑ όταν τον έπιασε στα «πράσα»

Σήμερα

Το βίντεο προκαλεί αποτροπιασμό και σφίξιμο στο στομάχι, με την άτυχη γυναίκα, να έχει καταλάβει πλέον την νοσηρή δράση του 64χρονου και να παθαίνει σοκ μόλις συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί

Σκύρος: Διέγνωσαν πνευμονία σε 46χρονο και πέθανε από ανακοπή λίγη ώρα αργότερα

Σήμερα

Όπως καταγγέλλεται από τους συγγενείς του, η γιατρός φέρεται να μην ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ασθενή, διέγνωσε πνευμονία και του έδωσε φάρμακα

Καλλιθέα: 45χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου

Σήμερα

Μέρος του συμβάντος έχει καταγραφεί και σε βίντεο ενώ όσα κατέθεσε η γυναίκα είναι σοκαριστικά

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Σήμερα

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.