E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μάτι: Δεκάδες κάτοικοι κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι

Ευθύνες για τους νεκρούς, στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Μάτι: Δεκάδες κάτοικοι κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 3/2/2019 | 10:02

Στο φόβο ότι πολλοί από αυτούς δεν θα καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους προστέθηκε και η κλήση να καταθέσουν για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες τους
O φόβος απλώνεται πάνω από το Μάτι, έξι μήνες μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα. Δεκάδες κάτοικοι, ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων που ωστόσο όπως τονίζουν τα έχουν νομιμοποιήσει πληρώνοντας στο Δημόσιο μεγάλα ποσά, κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι για τους θανάτους 100 ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μας κάλεσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης να δώσουμε εξηγήσεις. Οι κλήσεις έφτασαν στο τέλος Οκτωβρίου ονομαστικές για τον κάθε “ύποπτο”, ενώ οι καταθέσεις δόθηκαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό», λέει κάτοικος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να δημοσιευτούν τα στοιχεία του. «Σας παρακαλώ, να μην γράψετε το όνομά μου. Υπάρχουν φόβος και ανασφάλεια στο Μάτι».

Σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε με τον πιο άγριο τρόπο οι κάτοικοι φοβούνται ακόμα και να μιλήσουν, αφού έπειτα από ανακοίνωση-καταγγελία που έκαναν τα Χριστούγεννα ότι ζουν ξεχασμένοι χωρίς καμία πρόοδο στην αποκατάσταση της περιοχής, η κυβέρνηση τους κατηγόρησε για «εκβιαστικές» πρακτικές.

Στο φόβο ότι πολλοί από αυτούς δεν θα καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους προστέθηκε και η κλήση να καταθέσουν για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες τους στον τραγικό χαμό των 100 ανθρώπων που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν γείτονές τους, ακόμα και συγγενείς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρεμπόδιση διαφυγής»

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη φωτιά, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε στείλει έγγραφο στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών να διερευνήσει τυχόν ευθύνες των ιδιοκτητών αυθαίρετων κτισμάτων. Με το έγγραφο που φέρνει σήμερα στο φως ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, ζητείται να διερευνηθεί αν οι αυθαίρετες κατασκευές εμπόδισαν τη διαφυγή των κατοίκων και των επισκεπτών την ώρα της φωτιάς.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται: «Με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στο Μάτι Αττικής και είχε σαν συνέπεια το θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας, έλαβε χώρα πληθώρα δημοσιευμάτων και καταγγελιών περί ύπαρξης μεγάλου αριθμού πολεοδομικών παραβάσεων στην ως άνω περιοχή και ειδικότερα αυθαίρετων κατασκευών, οικιών και περιφράξεων, οι οποίες συνετέλεσαν στην παρεμπόδιση της διαφυγής των κατοίκων της περιοχής και στην επέλευση του δυσμενούς αποτελέσματος του θανάτου μεγάλου αριθμού εξ αυτών. Τονίζεται ότι μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται και 27 άνθρωποι, οι οποίοι, προσπαθώντας να σωθούν από τη φωτιά, εγκλωβίστηκαν και ανευρέθησαν νεκροί μην ευρίσκοντας δίοδο προς την ακτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια δίνεται η παραγγελία να διερευνηθούν οι καταγγελίες αυτές. «Κατόπιν τούτων, παραγγέλλουμε κατ’ άρθρον 30 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας να διενεργήσετε άμεσα προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών αναφορικά με την ύπαρξη των ως άνω πολεοδομικών παραβάσεων και τη διακρίβωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων σε σχέση με αυτές, προβαίνοντας στη συνέχεια στις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες».

«Ουδεμία ευθύνη»

Στις ειδοποιήσεις που πήραν οι κάτοικοι στο τέλος Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου από την Αστυνομία αναφέρεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή χωρίς όρκο.
«Καλούμε τον… κάτοικο του Δήμου Μαραθώνα όπως εμφανιστεί στο κατάστημα Α.Τ. Παλλήνης… για να εξεταστεί ανωμοτί… στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται…», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ευθύνες μπορεί να προκύπτουν για τις κατασκευές στο οικόπεδο όπου κάηκαν οι άνθρωποι προσπαθώντας να διαφύγουν. Ομως, κληθήκαμε να καταθέσουμε και ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε άλλα σημεία, συνολικά περισσότεροι από 100. Το παράλογο είναι ότι τα δικά μας σπίτια όχι μόνο δεν εμπόδισαν τη διαφυγή των κατοίκων αλλά πολλοί ήρθαν σ’ εμάς τις στιγμές του πανικού, μας ζητούσαν νερό αλλά και τηλέφωνο να καλέσουν τους δικούς τους ανθρώπους με τους οποίους είχαν χαθεί», λέει ένας από τους παραλήπτες των κλήσεων για κατάθεση.

Η οργή ξεχειλίζει για τους ιδιοκτήτες των κτισμάτων αυτών, που τονίζουν ότι δεν είναι αυθαίρετα και ότι καταβάλλουν κανονικά τους φόρους προς το κράτος.

«Οταν κλήθηκα από την Αστυνομία, κατέθεσα υπόμνημα με το οποίο εξηγώ ότι ουδεμία ευθύνη φέρω για τους ανθρώπους που χάθηκαν, αφού το σπίτι μου δεν παρεμπόδισε κανέναν να διαφύγει. Παράλληλα προσκόμισα όλα τα συμβόλαια και τα έγγραφα της νομιμοποίησης του σπιτιού για να αποδείξω ότι δεν αυθαίρετο. Στο Αστυνομικό Τμήμα Παλλήνης περίμεναν δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην ουρά για να δώσουν εξηγήσεις. Οι αστυνομικοί ήταν ευγενέστατοι και μας ζήτησαν δέκα φορές συγγνώμη γι’ αυτό που περνάμε», αναφέρει ένας κάτοικος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραυματίστηκε φίλαθλος με βεγγαλικό πριν από το ΠΑΟΚ – Μπιλμπάο

Χτες

Ο οπαδός διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο

Πάνω από 100.000 πιστοί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για το «ύστατο χαίρε» στον πάπα Φραγκίσκο

Χτες

Σύμφωνα με τους κανόνες του Universi Dominici Gregis, στην εν λόγω περίπτωση, η διαδικασία θα εκκινήσει μεταξύ 6 και 10 Μαΐου

Φόβος και τρόμος μετά τον σεισμό στην Τουρκία – Οι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους με σκηνές!

Χτες

Πανικοβλημένοι πολίτες πήραν τα παιδιά, τα κατοικίδια και τα απολύτως απαραίτητα και άφησαν τα σπίτια τους

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Πολίτης πηδά από μπαλκόνι για να σωθεί ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Χτες

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο ντοκουμέντο, ο άνθρωπος αυτός τρόμαξε από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη και πήδηξε από το μπαλκόνι πάνω σε σταθμευμένο αυτοκίνητο

Έκρυψαν 56 κιλά κοκαΐνη σε γαρίδες ‑ 1,6 εκατ. ευρώ η αξία της

Χτες

Πώς το ΣΔΟΕ μαζί με τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών εντόπισαν

Φάρσαλα: 19χρονος καταπλακώθηκε από τοίχο

Χτες

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αλλά ήταν ήδη αργά για τον νεαρό

Ρωσία: Καπνοί στο επιχειρηματικό κέντρο της Μόσχας ‑ Τουλάχιστον 3 εκρήξεις

Χτες

Τα αίτια της έκρηξης είναι μέχρι στιγμής ασαφή

Η στιγμή του ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη: «Πάγωσε» η παρουσιάστρια του CNN Turk

Χτες

Η αντίδραση της παρουσιάστριας του CNN Turk τη στιγμή που ο σεισμός «χτύπησε» την Κωνσταντινούπολη.

Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: «Η ζάχαρη είναι δηλητήριο» – Νέα επίθεση στη βιομηχανία τροφίμων

Χτες

Ο Υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ κλιμακώνει τη μάχη του κατά της επεξεργασμένης διατροφής, χαρακτηρίζοντας τη ζάχαρη «δηλητήριο» και ανακοινώνοντας συμφωνία για την αφαίρεση συνθετικών χρωστικών έως το 2026

Ο Μουγκοπέτρος θα κινηθεί νομικά αν δεν προσέλθει στις Αρχές ο άνθρωπος που του έδωσε την κροτίδα

Χτες

Στο νοσοκομείο παραμένει ο Αρης Μουγκοπέτρος μετά το ατύχημα που είχε με την κροτίδα που έσκασε στο χέρι του.

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.