E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μετά την ψήφιση του Πρωτοκόλλου όλα δείχνουν ανασχηματισμό

Τοποθετείται στο τέλος Φεβρουαρίου

Μετά την ψήφιση του Πρωτοκόλλου όλα δείχνουν ανασχηματισμό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 9/2/2019 | 08:14

Η χθεσινή (8/2) ολοκλήρωση του τελευταίου σκέλους της συμφωνίας των Πρεσπών, με την ψήφιση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, όλα δείχνουν πως φέρνει εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως χρειάζεται μεγάλος «αγώνας» ούτως ώστε οι απώλειες στη Βόρεια Ελλάδα να ελαχιστοποιηθούν, αλλά και ευρύτερα να ενεργοποιηθούν στο έπακρον όλες οι δυνάμεις ώστε να κλείσει η ψαλίδα από τη Ν.Δ., που, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, παραμένει σταθερή. Στο πλαίσιο αυτό, τα επόμενα βήματα της Ηρώδου Αττικού κινούνται πάνω σε δύο άξονες: Πρώτον, στον αναγκαίο ανασχηματισμό, που αφενός θα καλύψει τις κενές θέσεις, ειδικά σε επίπεδο υφυπουργών, αφετέρου θα δώσει ένα στίγμα των πολιτικών προθέσεων του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, κομβικό είναι πώς «θα απελευθερώσει» τους δύο υποψηφίους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την κ. Κατερίνα Νοτοπούλου και τον κ. Νάσο Ηλιόπουλο αντιστοίχως, που καλούνται άμεσα να καλύψουν μεγάλη απόσταση ώστε να διεκδικήσουν ένα αποτέλεσμα που θα είναι αντάξιο «κόμματος εξουσίας». Οσον αφορά τη θέση του κ. Ηλιόπουλου υπάρχει σενάριο που θέλει τις αρμοδιότητές του να περνούν στην κ. Αχτσιόγλου, που έτσι και αλλιώς θεωρείται από τα «δυνατά χαρτιά» του κυβερνώντος κόμματος. Η θέση της κ. Νοτοπούλου είναι πολύ πιο κομβική. Οχι μόνο γιατί ουσιαστικά είναι θέση υπουργού, αλλά και γιατί αφορά ένα γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, τη Μακεδονία, που το κυβερνών κόμμα έχει εκλογικό πρόβλημα μετά τις Πρέσπες. Με δεδομένο αυτό, η επιλογή του κ. Τσίπρα πρέπει να είναι πολύ στοχευμένη και να εκπέμψει ισχυρά μηνύματα ανάκαμψης «από τη βάση». Κατά πληροφορίες υπάρχει σκέψη τη θέση της να καλύψει ένας από τους τρεις βουλευτές της Πιερίας, έναν νομό όπου έχει εντοπιστεί εκλογική καθίζηση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Βουλευτές του νομού είναι η κ. Ελισσάβετ Σκουφά, εκπαιδευτικός αλλά και ο Χάρης Τζαμακλής, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Η πρόσφατη, πάντως, αναφορά της κ. Νοτοπούλου πως φεύγει από το υπουργείο «τέλος Φεβρουαρίου», μεταφέρει τις εξελίξεις ακριβώς στο τέλος του μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα, αξίζει να επισημανθεί πως έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπουργοποίησης βουλευτών που στήριξαν τις Πρέσπες, όπως για παράδειγμα ο κ. Δανέλλης ή ο κ. Θεοχαρόπουλος. Οι συνθήκες, άλλωστε, κατά κοινή ομολογία δεν έχουν ωριμάσει, ώστε όλα αυτά τα στελέχη που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανήκουν στην «ευρύτερη Κεντροαριστερά», να προσχωρήσουν άμεσα στο κυβερνών κόμμα.

Ο δεύτερος άξονας αφορά ακριβώς αυτό το ζήτημα. Το πώς θα «μορφοποιηθεί» το επόμενο διάστημα η λεγόμενη «προοδευτική συμμαχία» στον δρόμο προς τις εκλογές. Στο Μαξίμου δεν έχει διαφύγει την προσοχή πως οι εκδηλώσεις που έχουν επίκεντρο αυτή τη λογική –Μέγαρο Μουσικής και Ηράκλειο Κρήτης– έχουν περισσότερο κόσμο από τις αμιγώς κομματικές, ακόμα και αν σε αυτές κεντρικοί ομιλητές είναι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάλυση που κάνουν οι κυβερνητικοί είναι πως το εγχείρημα είναι πολιτικά «κάτι νέο», με αποτέλεσμα να προσελκύει και ως εκ τούτου το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την πραγμάτωσή του. Δεν είναι τυχαίο πως στις 4 Μαρτίου θα βρίσκεται εκ νέου στην Αθήνα ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, για να λάβει μέρος σε εκδήλωση προώθησης της «προοδευτικής συνεργασίας» ενόψει ευρωεκλογών. Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι ο ίδιος ο κ. Μπούλμαν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η Λούκα Κατσέλη, ενώ στον σχεδιασμό, χωρίς να έχει «κλειδώσει» ακόμα, είναι να μιλήσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στα αξιοσημείωτα είναι πως πιθανότατα θα συμμετάσχει και ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον.

Τέλος, χθες ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του (News24/7) προχώρησε σε ένα ήπιο πολιτικό άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως «το θεωρώ πολιτικό ανταγωνιστή αλλά όχι εχθρό», καλώντας το «να ξεκολλήσει επιτέλους από τη στρατηγική της Ν.Δ.».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»

Χτες

Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Χτες

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Χτες

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Χτες

Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Χτες

Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Χτες

Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Χανιά: Στη φυλακή 37χρονος καθηγητής μουσικής για ασέλγεια σε 14χρονη μαθήτρια του

Χτες

Ο 37χρονος συνελήφθη τη Μεγάλη Τρίτη, έπειτα από καταγγελία του ανήλικου κοριτσιού στις αστυνομικές αρχές

Με στρατιωτικές τιμές η κηδεία του Μιρτσέα Λουτσέσκου

Χτες

«Ελπίζω να είσαι υπερήφανος για εμένα» είπε συγκινημένος ο Ραζβάν στον επικήδειο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.