E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν στις ασφαλιστικές εισφορές

Ποιοι θα δουν μειώσεις

Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν στις ασφαλιστικές εισφορές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 21/2/2019 | 13:41

Αυξήσεις των κατώτατων εισφορών έρχονται με τα ειδοποιητήρια του Φεβρουαρίου για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελάχιστη μηνιαία εισφορά σύνταξης – περίθαλψης αυξάνεται από τα 157 ευρώ στα 175 ευρώ τον μήνα για όσους επαγγελματίες δήλωσαν ως 7.800 ευρώ ετήσιο φορολογητέο εισόδημα το 2018 και στα 115 ευρώ τον μήνα αντί 95 ευρώ για αγρότες με εισόδημα ως 5.460 ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές θα προκύψουν επειδή παρά τη μείωση των εισφορών κλάδου σύνταξης, που ισχύει από 1/1/2019, τα κατώτατα ποσά εισφορών θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με τα κανονικά ποσοστά δηλαδή με 26,95% για τους επαγγελματίες και επιστήμονες και με 25,2% που ισχύει για τους αγρότες το 2019.

Από το σύνολο των 1,4 εκατομμυρίων μη μισθωτών, σχεδόν το 80% πληρώνει την κατώτατη εισφορά, και θα έχουν αύξηση που φτάνει στα 20 ευρώ το μήνα.

Ποιοι θα δουν μειώσεις
Μειώσεις εισφορών έρχονται για περίπου 300.000 ασφαλισμένους που δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα, καθώς αντί για 26,95% θα πληρώνουν ασφάλιστρο 20,28% ενώ αν ανήκουν στους αγρότες το συνολικό τους ασφάλιστρο μειώνεται στο 19,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσοχή όμως γιατί η μείωση δεν θα εφαρμόζεται αν ο υπολογισμός των εισφορών με το χαμηλότερο ασφάλιστρο οδηγεί σε ποσό μικρότερο των 175 ευρώ και 115 ευρώ αντίστοιχα.

Στην πράξη ένας επαγγελματίας που δηλώνει 10.000 ευρώ δεν θα έχει την εισφορά των 169 ευρώ που αντιστοιχεί στο 20,28% του εισοδήματός του (10.000/12=833*20,28%=169), αλλά θα πάει με το ελάχιστο ασφάλιστρο των 175 ευρώ.

Το πρώτο ειδοποιητήριο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, που θα στείλει ο ΕΦΚΑ τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει τις εισφορές Ιανουαρίου 2019 που έχουν υπολογιστεί ως προς το κατώτατο ασφάλιστρο, με βάση τον παλιό κατώτατο μισθό των 586,08 ευρώ και με ποσοστό 26,95% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες που το 2018 δήλωσαν εισόδημα ως 7.033 ευρώ, και 25,2% για τους αγρότες που δήλωσαν ετήσιο εισόδημα ίσο με το 70% του κατώτατου μισθού, δηλαδή ως 4.923 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατώτατη εισφορά για τους επαγγελματίες και μόνον για τον μήνα Ιανουάριο παραμένει στα 158 ευρώ και πάει στα 168 ευρώ μαζί με τα 10 ευρώ για τον κλάδο ανεργίας.

Για τους αγρότες η κατώτατη εισφορά και μόνον για τον μήνα Ιανουάριο 2019 διαμορφώνεται στα 103 ευρώ από 95 ευρώ που ήταν το 2018, καθώς έχει αυξηθεί το ποσοστό κλάδου σύνταξης στο 18% αντί 16% και το συνολικό ασφάλιστρο μαζί με την εισφορά ασθενείας 6,95% και το 0,25% της εισφοράς αγροτικής εστίας διαμορφώνεται από 1/1/2019 στο 25,2% αντί 23,2% που ήταν πέρυσι.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός ‑ Λεουβέν 1‑1: Χαλαρό φιλικό με γκολάρα Λουίζ και δύο τραυματισμούς

Σήμερα

Φτωχό πρώτο μέρος με απειλές από τη Λέουβεν - ισοπαλία στο τέλος παρά το φανταστικό τέρμα του Αντρέ Λουίζ

Διώξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο στους τρεις συλληφθέντες για την εμπρηστική επίθεση με θύμα τη Βάγια Νέστορα

Σήμερα

Πήραν προθεσμία να απολογηθούν την προσεχή Τρίτη - Λυπούμαστε για ό,τι συνέβη, ο εντολέας μου δεν γνωρίζει τους συγκατηγορούμενούς του, ισχυρίστηκε ο δικηγόρος του 24χρονου που φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος στην οδό Παπαδιαμάντη

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης: Ήχησε το 112 – Δείτε βίντεο

Σήμερα

Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τις οδηγίες που εκδίδονται

Θρίλερ σε πτήση της Ryanair από τη Θεσσαλονίκη: Τι συνέβη πραγματικά μέσα στο αεροσκάφος

Σήμερα

Επιβάτης παραλίγο να αναρροφηθεί έξω από το Boeing 737 μετά την αποκόλληση παραθύρου - ο 61χρονος νοσηλεύεται με εγκαύματα από τριβή.

Όλα όσα αλλάζουν για τα ακίνητα με το ΜΙΔΑ: Ανάσα για τα προβληματικά, μεταβατική περίοδος πριν τα πρόστιμα

Σήμερα

Πιλοτική εφαρμογή για διορθώσεις σε Ε9 και Κτηματολόγιο, αγροτεμάχια και εκκρεμείς κτηματογραφήσεις πριν ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις και οι κυρώσεις

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.