E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αλλάζουν τα πάντα στα τιμολόγια

Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια και τα χειρόγραφα βιβλία

Αλλάζουν τα πάντα στα τιμολόγια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/2/2019 | 08:13

Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια και τα χειρόγραφα βιβλία. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου για το «ηλεκτρονικό λογιστήριο». Πάνω από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες θα εκδίδουν τα τιμολόγια τους ηλεκτρονικά ενώ online θα ενημερώνουν και τα φορολογικά βιβλία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χειρόγραφα τιμολόγια αποτελούν «μάστιγα» για την αγορά η οποία είναι γεμάτη από εικονικά παραστατικά τα οποία προκαλούν τεράστια ζημιά στα δημόσια έσοδα καθώς επηρεάζουν τον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Ο εντοπισμός των εικονικών τιμολογίων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, δεδομένου μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ξεφυτρώσει και ολόκληρες εταιρείες-βιοτεχνίες εικονικών τιμολογίων οι οποίες ιδρύονται στο όνομα ξένων που δεν μπορούν να εντοπιστούν και καταναλώνει τεράστιο ελεγκτικό χρόνο και μάλιστα εκ των υστέρων.


Η ηλεκτρονική τιμολόγηση επιφέρει μια ουσιαστική αλλαγή πέραν της μείωσης της γραφειοκρατίας. Εκτός από τους δύο συναλλασσόμενους, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ετσι δεν είναι πλέον αναγκαία η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών, η έκδοση των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ καθίσταται πολύ πιο εύκολη όπως και η τήρηση των βιβλίων της εφορίας (είτε πρόκειται για απλογραφικά είτε για διπλογραφικά).

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη στιγμή που τα βιβλία των επιχειρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά αυτό σημαίνει ότι τελειώνουν και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα
Το «ηλεκτρονικό λογιστήριο», που έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στις συναλλαγές των επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα λειτουργεί πάνω σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οποιαδήποτε εγγραφή εσόδων ή εξόδων, θα εμφανίζεται ταυτόχρονα, τόσο στον υπολογιστή του επιτηδευματία, όσο και στο Τaxisnet. Η εφαρμογή θα περιέχει:

  • Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται λεπτομερώς όλα τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών.
  • Ειδική φόρμα στην οποία θα καταχωρούνται αναλυτικά οι δαπάνες της επιχείρησης.
  • Ειδική φόρμα με στήλες Θα εμφανίζεται το άθροισμα εσόδων και δαπανών, για κάθε ημέρα, καθώς και για κάθε μήνα, για το τρίμηνο και για το σύνολο του έτους ή της χρήσης (δεδομένου ότι ορισμένες εταιρείες τηρούν βιβλία σε υπερδωδεκάμηνη χρήση).
  • Στις σχετικές στήλες θα αναγράφονται τα έσοδα ή τα έξοδα, ο ΦΠΑ που αναλογεί, το υπόλοιπο του ΦΠΑ, οι παρακρατούμενοι φόροι (π.χ. μισθωτών υπηρεσιών), λοιποί φόροι, τα τέλη χαρτοσήμου και άλλοι φόροι ή τέλη.

Το νέο σύστημα, από το 2020 θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά από όλους και η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τους τζίρους των πωλήσεων της κάθε επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία με αποτέλεσμα η διασταύρωση να είναι υπόθεση «ενός λεπτού» δίνοντας έμφαση στις ασυνήθιστες φορολογικές συμπεριφορές (απότομη μείωση του τζίρου μιας εταιρίες, εξωφρενικά αυξημένες δαπάνες κ.λπ.)

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.