E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η νέα απάτη με τα POS και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Χρηστικές συμβουλές στους πολίτες έδωσε ο Γ.Γ. της Ένωσης Επαγγελματικών internet

Η νέα απάτη με τα POS και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/2/2019 | 13:35

Για τη νέα απάτη με τη χρήση του μηχανήματος POS μίλησε ο σύμβουλος πληροφορικής και Γ.Γ. της Ένωσης Επαγγελματικών internet, Γιώργος Καβαλλιεράτος, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην ΕΡΤ, δίνοντας χρηστικές συμβουλές στους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, κάποιοι χρησιμοποιούν το POS για ανέπαφες συναλλαγές μέσω καρτών και αποσπούν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες, χωρίς αυτοί να το καταλαβαίνουν. Ο τρόπος είναι ο εξής: οι δράστες σκανάρουν την κάρτα τους με το μηχάνημα, όταν οι κάτοχοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους αλλού.

«Τεχνικά είναι δυνατόν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποια αλλά σημεία. Πρώτα από όλα η ίδια η επαφή δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη ότι θα γίνει. Η συνθήκη πρέπει να είναι ιδανική: η κάρτα να είναι χωρίς πορτοφόλι, υπάρχει ένα ύφασμα στη μέση. Συνήθως κάποιος για να κάνει αυτή την απάτη έχει κρύψει κάπου το POS. Δεν κυκλοφορεί με ένα POS μέσα στο μετρό και αρχίζει και ακουμπάει τον κόσμο. Παρεμβάλλοντας ή το ύφασμα ή κάτι άλλο γίνεται πιο δύσκολη η συναλλαγή στην πράξη. Πηγαίνοντας με μια κάρτα έχουμε δει ότι πολλές φορές δεν πιάνει» επεσήμανε ο κ. Καβαλλιεράτος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πόσο εύκολο είναι κάποιος να γίνει κάτοχος POS: «Το δεύτερο σημείο είναι ότι το POS δεν είναι κάτι απλό να έχει κάποιος. Δηλαδή παίρνει ένα μηχάνημα, το αγοράζει από το περίπτερο ας πούμε. Πρέπει κάποιος να έχει μια μορφή εταιρείας και να συνδέεται με τραπεζικό λογαριασμό. Αφήνει και ίχνη. Είναι σαν κάποιος πορτοφολάς να δηλώνει τα κέρδη του από τις κλοπές. Δεν είναι απλή η διαδικασία να αγοράσεις ένα τέτοιο μηχάνημα. Ακόμη και κάποιος να έχει ένα POS στα χέρια του, το οποίο είναι μασκαρισμένο και κάνει αυτή τη συγκεκριμένη επαφή, η συναλλαγή θα αφήσει ίχνος γιατί η κάρτα που θα κάνει τη συναλλαγή θα είναι ελληνική κάρτα, μιλώντας για Ελλάδα. Άρα βρίσκουμε τη διαδρομή του χρήματος. Ταυτόχρονα οι τράπεζες έχουν μηχανισμό αμφισβήτησης, δηλαδή όπως και στις κλασσικές πιστωτικές μπορείς να αμφισβητήσεις τη χρέωσή σου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Καβαλλιεράτος τόνισε ότι αυτή η μέθοδος είναι μάλλον ριψοκίνδυνη για τους επίδοξους δράστες: «Το τρίτο σημείο είναι ότι ο δράστης αφήνοντας ίχνη, κάποια στιγμή το δυνητικό του κέρδος μέχρι να αποκαλυφθεί αυτή η ιστορία είναι σχετικά μικρό. Δηλαδή το ρίσκο που παίρνει σε σχέση με το κέρδος είναι μικρό. Δηλαδή το να σου κλέψει κάποιος το πορτοφόλι στο μετρό είναι πιο πιθανό».

Πώς μπορούν όμως οι πολίτες να προστατευθούν;

«Αφενός η κάρτα μας δίνει τη δυνατότητα αμφισβητήσεως. Υπάρχουν φάκελοι που προστατεύουν από το να δεχθεί η κάρτα το σήμα. Δεν είναι όμως πολύ πρακτικό. Πρέπει να έχουμε την κάρτα σε όχι προφανές σημείο, να μην φαίνεται. Αυτή είναι μια προστασία. Από εκεί και πέρα τα κλασσικά που συστήνουν οι τράπεζες. Πρώτον δεν δίνουμε την κάρτα αλλού. Πολλές φορές όταν κάνουμε μια συναλλαγή, το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης είναι στο πίσω μέρος της τράπεζας και την παίρνει ο υπάλληλος. Καλό θα είναι να μην τη δίνουμε ή να είμαστε παρόντες. Και το δεύτερο είναι να αποκτήσουμε τη συνήθεια να ελέγχουμε από το e-banking, πράγμα που μπορούμε να το κάνουμε και από το κινητό. Όσο για τις ανέπαφες πράξεις είναι μέχρι 25 ευρώ και δεν θα έμπαινε κάποιος στη διαδικασία για τόσο λίγα χρήματα».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.