E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πατρινό Καρναβάλι: Τέλος στο βάρβαρο έθιμο της «Γιαννούλας της Κουλουρούς»

Η πραγματική ιστορία της γυναίκας που είχε γίνει αντικείμενο χλευασμού

Πατρινό Καρναβάλι: Τέλος στο βάρβαρο έθιμο της «Γιαννούλας της Κουλουρούς»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 2/3/2019 | 12:34

Δεν πραγματοποιήθηκε, για πρώτη χρονιά, στην Πάτρα το βάρβαρο αποκριάτικο δρώμενο με την Γιαννούλα την Κουλουρού, το οποίο μέχρι πέρσι λάμβανε χώρα κάθε Τσικνοπέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό ένας άνδρας ντύνονταν νύφη και αναζητούσε στον μώλο γαμπρό, συνήθως ντυμένο με ναυτικό κουστούμι. Φέτος ο δήμος Πατραιων αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί το δρώμενο, που έχει τις ρίζες του στην πραγματική και τραγική ιστορία της Γιαννούλας, η οποία έζησε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Πάτρα και αντιμετώπισε τον χλευασμό των συμπολιτών της.

Το 2015 ο Σύλλογος Ψυχικής Υγείας Πάτρας ζήτησε την κατάργηση του εθίμου της Γιαννούλας Κουλουρού: «Για μας στον ΣΟΨΥ Πάτρας, είναι αδιανόητο να θεωρείται σήμερα έθιμο και να διαιωνίζεται ως παράδοση ο εμπαιγμός ενός ανθρώπου με ψυχική νόσο και μαζί με αυτήν το άθλιο της συμπεριφοράς μερίδας πολιτών που με τη στάση τους μετέτρεψαν σε μαρτυρική τη ζωή του. Δεν θεωρούμε έθιμο, ούτε τη διαπόμπευση, ούτε τον δημόσιο εξευτελισμό, ούτε τον θρήνο, ούτε τη συμβολική επανάληψή τους κάθε χρόνο εν είδη διασκέδασης των καρναβαλιστών. Η αναβίωση του γάμου της Γιαννούλας της Κουλουρούς, αποτελεί προβολή προς το μέλλον μια αρρωστημένης αντίδρασης του κοινωνικού συνόλου απέναντι στον ψυχικά πάσχοντα και μέσω της σάτιρας μεταφέρει το μήνυμα της νομιμοποίησης δια της διασκέδασης τέτοιων απαράδεκτων συμπεριφορών».

Ποια ήταν η Γιαννούλα η Κουλουρού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν μια γυναίκα με ελαφριά νοητική υστέρηση, που γεννήθηκε το 1868 στην Πάτρα και ζούσε πουλώντας κουλούρια στους δρόμους. Μεγαλώνοντας δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τη φτώχεια αλλά και τον καημό της να παντρευτεί. Στον τελευταίο βρήκε την ευκαιρία μία παρέα Πατρινών για να ξεκινήσει μια κακόγουστη φάρσα σε βάρος της.

Εκμεταλλευόμενοι την περιορισμένη αντίληψη της γυναίκας, την έπεισαν τον Φεβρουάριο του 1914 ότι θα της βρουν γαμπρό και αφού η Γιαννούλα ντύθηκε νύφη, άρχισαν να την περιφέρουν στους δρόμους της πόλης, με ένα πλήθος να μαζεύεται γύρω της και να τη χλευάζει. Την επόμενη χρονιά μάλιστα δύο Πατρινοί μετέφεραν το γεγονός σε μια επιθεώρηση, με τη Γιαννούλα να υποδύεται ένας άντρας, ο βαυαρικής καταγωγής Εδμόνδος Φυρστ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η ίδια παρέα κατάφερε ξανά να πείσει τη Γιαννούλα ότι της είχε βρει σύζυγό. Την έντυσε νύφη και με τη συνοδεία ενός μεγάλου πλήθους και με όργανα, η Γιαννούλα έφτασε στην εκκλησία και παραδόθηκε στον υποτιθέμενο γαμπρό. Καθώς η εκκλησία ήταν κλειστή, της είπαν ότι θα αναζητούσαν τους ιερείς για να τους παντρέψουν. Τότε εμφανίστηκαν δύο άλλοι άντρες, που έπαιζαν τον ρόλο των στρατιωτικών, οι οποίοι σύμφωνα με το σενάριο της φάρσας πήραν τον γαμπρό που δεν είχε δηλωθεί στα μητρώα αρρένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ίδια παρέα συνέχισε να στήνει φάρσες σε βάρος αυτής της γυναίκας, με κατάληξη πάντα τη Γιαννούλα να ξεσπάει σε κλάματα και να γυρίζει σπίτι ντροπιασμένη. Σταδιακά η κατάστασή της επιδεινώθηκε και η διαπόμπευση συνεχίστηκε. Αποκορύφωμα ήταν ένας γάμος-φάρσα στον οποίο 10.000 άτομα τη συνόδευσαν στο λιμάνι. Η Γιαννούλα πέθανε μέσα στη φτώχεια και τη μοναξιά στη διάρκεια της Κατοχής.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρώπη: Συναγερμός για πάνω από 200 σκευάσματα

Σήμερα

Αντιβιοτικά, αντικαρκινικά και άλλα βασικά φάρμακα θέτουν σε δοκιμασία την αντοχή των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη.

Η Τροχαία ετοιμάζει αιφνιδιαστικά αλκοτέστ το μεσημέρι στην Αττική, μετά από ανησυχητικά ευρήματα με οδηγούς!

Σήμερα

Οι πρώτες δειγματοληπτικές μετρήσεις έφεραν στο φως οδηγούς με αλκοόλ ακόμη και το μεσημέρι. Ετοιμάζονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε νευραλγικά σημεία της Αττικής – αποκαλύπτουμε το σχέδιο της Τροχαίας.

Ημαθία: Παράνομο κάμπινγκ στήθηκε μέσα στο δάσος, με φιάλες υγραερίου και αναμμένες φωτιές

Σήμερα

Η παράνομη κατασκήνωση δημιουργήθηκε τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, μέσα στο δάσος και μόλις λίγα μέτρα από το χωριό

Αγία Παρασκευή: Παρουσιάστρια κατήγγειλε τον σύζυγό της για εξύβριση

Σήμερα

Μετά την καταγγελία, οι αστυνομικές Αρχές κινητοποιήθηκαν και προχώρησαν στην προσαγωγή του συζύγου της, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας

Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Ζευγάρι «έφυγε» με διαφορά 30 ημερών

Σήμερα

Το ζευγάρι αφήνει πίσω του μία κόρη, μαθήτρια της Β` Λυκείου

Ιταλία: Τέσσερα αεροσκάφη αναποδογύρισε καταιγίδα στο αεροδρόμιο του Φόρλι ‑ Βίντεο

Σήμερα

Στην περιοχή οι ριπές των ανέμων άγγιξαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα

Χτύπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 17χρονο Κύπριο στη Σητεία επειδή χόρεψε σούστα με μία κοπέλα σε πανηγύρι

Σήμερα

Δύο ανήλικοι, 16 και 17 ετών, συνελήφθησαν για τον τραυματισμό του νεαρού, με τον έναν να παραδέχεται τη συμμετοχή του και τον άλλον να ισχυρίζεται πως προσπάθησε να χωρίσει τους εμπλεκόμενους.

Ντιέγκο Μαραντόνα: Πουλήθηκε η μπάλα από το «Χέρι του Θεού» για 2.9 εκατομμύρια ευρώ

Σήμερα

Η μπάλα με την οποία ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκόραρε το «Χέρι του Θεού» και το «Γκολ του Αιώνα» στο Μουντιάλ του 1986 πουλήθηκε σε δημοπρασία στις ΗΠΑ

Ο Μπέσεντ ανακοινώνει «οικονομική D‑Day» για το Ιράν και τους συμμάχους του: Ποιες χώρες ίσως βρεθούν στο στόχαστρο

Σήμερα

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει πρωτοφανή οικονομική επίθεση κατά της Τεχεράνης, που θα «βάλει το παιχνίδι στην τελική ευθεία» – Σαφές μήνυμα και στους συμμάχους της Τεχεράνης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.