E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες θα παρέχουν οι φαρμακοποιοί ‑ Αντιδρούν οι γιατροί

Την απόσυρση της τροπολογίας ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες θα παρέχουν οι φαρμακοποιοί ‑ Αντιδρούν οι γιατροί
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/3/2019 | 13:45

Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας μπορούν πλέον να παρέχουν νόμιμα οι φαρμακοποιοί, βάσει τροπολογίας που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται ότι «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί μπορούν να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας».

Εν ολίγοις η ρύθμιση δίνει πλέον στους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να κάνουν εμβολιασμούς, όπως για παράδειγμα για την γρίπη, αλλά και αντιτετατικό ορό, γεγονός που μετατρέπει τα φαρμακεία σε Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Ωστόσο, για την διενέργεια των προαναφερόμενων πράξεων οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να λάβουν ειδική πιστοποίηση. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της πιστοποίησης καθορίζονται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φαρμακοποιοί: Ιστορική αναγνώριση του ρόλου μας

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την τροπολογία «ιστορική» και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η παρούσα εξέλιξη έχει ιστορική σημασία για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί την πρώτη ιστορικώς αναγνώριση και θεσμοθέτηση συγκεκριμένης υπηρεσίας Πρωτοβάθμιας Υγείας που προβλέπεται για τα Φαρμακεία στη χώρα μας».

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν την τροπολογία ως θεσμική αναβάθμιση των ελληνικών φαρμακείων, «κάνοντάς τα να προσεγγίζουν φαρμακεία άλλων χωρών διεθνώς στις οποίες τέτοιου είδους υπηρεσίες από τα Φαρμακεία αποτελούν θεσμό και κοινό τόπο εδώ και πολλά χρόνια», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από επίσημη αναγνώριση της καθημερινής συμβολής των φαρμακείων στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στον πληθυσμό της Ελλάδας, που γινόταν εδώ και πολλά χρόνια ατύπως.

Ειδικά στον αντιγριππικό και στον αντιτετανικό εμβολιασμό η διενέργειά τους από τα φαρμακεία της Ελλάδας αποτελεί εδώ και δεκαετίες άνω του 90% του συνόλου των αντιγριππικών και αντιτετανικών εμβολιασμών που διενεργούνται ετησίως πανελλαδικά, σύμφωνα με τον ΦΣΑ, γεγονός που κατά τους φαρμακοποιούς «προσφέρει τεράστια εξοικονόμησης σε όρους διαχείρισης και πόρων για το Σύστημα Υγείας της χώρας, και ταυτόχρονα αποτελεί, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, και τον κατ' εξοχήν παράγοντα χάρη στον οποίο η ανοσοποίηση του ελληνικού πληθυσμού στα συγκεκριμένα νοσήματα είναι σταθερά και διαχρονικά άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Αντιδρούν οι γιατροί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τροπολογία, ωστόσο, έχει προκαλέσει την οργή των γιατρών με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να ζητά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας διαμηνύοντας «κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς».

Με ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση του, για την τροπολογία υποστηρίζοντας ότι κατατέθηκε αιφνιδιαστικά, χθες στη Βουλή, και η οποία δίνει τη δυνατότητα, στα φαρμακεία, να εκτελούν εμβολιασμούς και πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ζητά από το Υπουργείο Υγείας, να την αποσύρει άμεσα.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για τροπολογία που θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία, καθώς καμία ιατρική πράξη, δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς και σε ακατάλληλους χώρους.

«Θυμίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι ο φαρμακοποιός, δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δε μπορεί ούτε να εκτελέσει ιατρικές πράξεις, ούτε να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα των χορηγούμενων σκευασμάτων, καθώς δε μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι ευθύνη αποκλειστικά του ιατρού που έχει την απαραίτητη εκπαίδευση, να πάρει το ιστορικό του ασθενή και να αξιολογήσει εάν πρέπει να γίνει μία ιατρική πράξη, όπως π.χ. ο εμβολιασμός, ή εάν υπάρχουν αντενδείξεις, καθώς και να αντιμετωπίσει τυχόν παρενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο, την υγεία του ασθενή. Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «η χώρα μας πληρώνει ήδη ακριβά, τέτοιες παράνομες και αντιεπιστημονικές πρακτικές που έχουν οδηγήσει στην κατάχρηση αντιβιοτικών και στα υψηλά επίπεδα ανθεκτικών μικροβίων που σκοτώνουν εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο. Οι πράξεις Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρέπει να εκτελούνται μόνο σε χώρους που έχουν άδεια από τους Ιατρικούς Συλλόγους».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική – Τραυματίας υπέστη ακρωτηριασμό

Σήμερα

Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, ο τραυματίας υπέστη πλήρη ακρωτηριασμό κάτω άκρου

Πέθανε σε ηλικία 28 ετών διάσημος TikToker ‑ Σε σοκ οι εκατοντάδες χιλιάδες fans

Σήμερα

Ο 28χρονος είχε περισσότερους από 250.000 ακόλουθους στο TikTok, ενώ παρουσίαζε επίσης μια εκπομπή στο YouTube με τίτλο The Unpopular Party

Βόλος: Ανήλικος οδηγός παρέσυρε 8χρονο και τον εγκατέλειψε

Σήμερα

Πεζός ήταν ο οκτάχρονος ήταν χτυπήθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να νοσηλεύεται

Τραγωδία στους Παξούς: Δίωξη στους γονείς και τον παππού του 4χρονου κοριτσιού

Σήμερα

Ανείπωτη τραγωδία με τον θάνατο της 4χρονης, που πνίγηκε σε πισίνα

Τραυματίστηκε 9χρονος σε θαλάσσιο πάρκο στην Καβάλα – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης

Σήμερα

Σε βάρος της σχηματίζεται δικογραφία για σωματικές βλάβες από αμέλεια

Το τελευταίο αντίο στον Απόστολο Βεσυρόπουλο ‑ Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρό του

Σήμερα

Πλήθος κόσμου δίνει το «παρών» στην κηδεία του Απόστολου Βεσυρόπουλου

Δημογραφικό: Μειωθήκαμε κατά 500.000 άτομα, καταρρέουν οι γεννήσεις ‑ Πότε ξεκίνησε η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα

Σήμερα

Η Ελλάδα καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην ΕΕ

Βόρεια Κορέα: Απειλές για «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση στη Νότια Κορέα μετά από πυρά της Σεούλ στα σύνορα

Σήμερα

Προειδοποιήσεις από τον αντιστράτηγο Κο Τζονγκ Τσολ της Βόρειας Κορέας

Θρίλερ στην Εύβοια: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε πάρκινγκ στα Νέα Στύρα

Σήμερα

Η σορός της γυναίκας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου

Θεσσαλονίκη: Εφιάλτης για 26χρονη στα χέρια του 44χρονου θείου της

Σήμερα

Πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της, την έπιασε από το λαιμό και τη γρονθοκόπησε στο πρόσωπο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.