E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έρχονται αυξημένες χρεώσεις για αναλήψεις από άλλη τράπεζα

Δείτε πόσο αυξάνονται οι τιμές στις προμήθειες των τραπεζών

Έρχονται αυξημένες χρεώσεις για αναλήψεις από άλλη τράπεζα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/3/2019 | 21:51

Να καταργήσουν τις ενιαίες χρεώσεις ΔΙΑΣ -που ισχύουν τη χρήση των ΑΤΜ άλλων τραπεζών- και να ακολουθήσουν χωριστή τιμολογιακή πολιτική έχουν αποφασίσει οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό σημαίνει τσουχτερές αυξήσεις στις προμήθειες ανάληψης όταν χρησιμοποιούμε ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που έχει εκδώσει την κάρτα, οι οποίες μπορεί να ανέλθουν έως τα 2,50-3 ευρώ.

Έως σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες είχαν καταλήξει σε ένα «μορατόριουμ» για τη χρήση του δικτύου ΑΤΜ, συμφωνώντας σε μια ενιαία τιμολογιακή πολιτική που περιλαμβάνει προμήθειες από 1,30 έως 2,20 ευρώ, οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό ανάληψης.

Συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Καθώς, όμως, τα περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών συμπιέζονται ασφυκτικά, οι 25 τράπεζες-μέλη της ΔΙΑΣ αποφάσισαν «σπάσουν» τη συμφωνία και να επιβάλλει καθεμία τις δικές της χρεώσεις, οι οποίες εξαρτώνται από το μέγεθος του δικτύου ΑΤΜ που συντηρεί, αλλά και το λειτουργικό της μοντέλο.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η επιβολή προμήθειας για ανάληψη μέσω ξένης κάρτας (direct access fee), την οποία επέβαλαν οι ελληνικές τράπεζες το περασμένο καλοκαίρι, χρεώνοντας τους χρήστες καρτών όπως η Revolut ή η N26 από 2 έως 3 ευρώ για κάθε ανάληψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάλογες προμήθειες ισχύουν και για αναλήψεις με κάρτα ελληνικών ιδρυμάτων/τραπεζών, οι οποίες όμως δεν έχουν ιδιόκτητο δίκτυο ΑΤΜ, όπως είναι η Viva Wallet ή η Praxia Bank, για παράδειγμα. Τονίζεται ότι οι χρεώσεις για τις αναλήψεις αυτές είναι ενιαίες σε όλη την Ευρωζώνη, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου.

Προκειμένου να απαλλάξουν τους πελάτες τους από τις «τσουχτερές» προμήθειες, τα ιδρύματα αυτά, αλλά και οι συστημικές τράπεζες, εξετάζουν εναλλακτικά τιμολογιακά μοντέλα, π.χ. μια ελάχιστη μηνιαία συνδρομή που θα καλύπτει συγκεκριμένο αριθμό αναλήψεων για τους πελάτες τους από ΑΤΜ άλλων τραπεζών.

Κερδοφόρο το δίκτυο ΑΤΜ για τις τράπεζες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγές του τραπεζικού κλάδου αποκαλύπτουν, πάντως, στο insider.gr ότι όσο μεγάλο -ή απομακρυσμένο- και να είναι το δίκτυο ΑΤΜ για τις ελληνικές τράπεζες, εξακολουθεί να είναι κερδοφόρο.

Το λειτουργικό κόστος εξαρτάται από το εάν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών βρίσκεται εντός καταστήματος, είναι ανεξάρτητο (off site ATM), καθώς σε αυτή την περίπτωση το κόστος τροφοδοσίας του είναι μεγαλύτερο. Αυτό που κρίνει, σε κάθε περίπτωση, όμως τα περιθώρια κέρδους είναι πόσα ΑΤΜ έχει μια τράπεζα σε premium σημεία, όπως εμπορικά κέντρα μεγάλων αστικών πόλεων. Οι τράπεζες δίνουν «μάχη» για τις θέσεις αυτές και ταυτόχρονα προσπαθούν να συρρικνώνουν το δίκτυό τους στην περιφέρεια, ιδίως τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές.

Αυτό, όμως, δεν είναι πάντα εφικτό, καθώς δέχονται πολιτικές και άλλες πιέσεις, αφού η πρόσβαση των κατοίκων σε μετρητά είναι θεμελιώδους σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία μιας κοινότητας. Το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ έχει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς έχει ενσωματώσει το δίκτυο της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και η Εθνική Τράπεζα που διατηρεί καταστήματα στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετρό το Σαββατόβραδο ‑ Ξεκινά η 24ωρη λειτουργία

Σήμερα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσει

ΕΟΦ: Απαγόρευση εξαγωγών για 95 φάρμακα λόγω ελλείψεων

Σήμερα

Η απαγόρευση θα ισχύσει για 3 μήνες από σήμερα και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου

Συνελήφθη έπειτα από πέντε χρόνια αναζήτησης επειδή πέταξε... αποτσίγαρο

Σήμερα

Ο άνδρας αρνήθηκε να δώσει την ταυτότητα του 0

Νεκρός σε τροχαίο ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Mastodon, Μπρεντ Χάιντς

Σήμερα

Τη ζωή του σε ηλικία 51 ετών έχασε ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Mastodon, Μπρέντ Χάιντς, μετά από τροχαίο δυστύχημα που είχε με τη μηχανή του στην Ατλάντα.

Αγριο έγκλημα στον Βόλο: Ανδρας δολοφόνησε τη σύζυγό του στην είσοδο της πολυκατοικίας τους

Σήμερα

Είχε προηγηθεί έντονος καβγάς, ο οποίος είχε ξεκινήσει από το διαμέρισμα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο δισεκατομμυριούχος – Πως έγινε το ατύχημα στην Μύκονο

Σήμερα

Eνας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στον χώρο της ευρωπαϊκής fintech

ΔΕΘ ‑ Επίδομα 250 ευρώ: Αδιαπραγμάτευτο το ποσό ‑ Πιθανό «άνοιγμα» των δικαιούχων

Σήμερα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το νέο επίδομα των 250 ευρώ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Γερμανία: Σάλος με πρώην νεοναζί που έγινε τρανς γυναίκα και θέλει να εκτίσει ποινή σε γυναικείες φυλακές

Σήμερα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης αμφισβητούν τα κίνητρα πίσω από την αλλαγή φύλου στην ταυτότητά της.

Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι: Απολογείται ο άνδρας που κατακρεούργησε τη 47χρονη

Σήμερα

Όταν η λάμα του πρώτου μαχαιριού που είχε πάνω του, έσπασε, έβγαλε ένα ακόμα μαχαίρι και συνέχισε να τη μαχαιρώνει συνολικά 15 φορές

Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας εξπρές

Σήμερα

42αρια σε Αττική, Βοιωτία, Λακωνία

Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια

Σήμερα

Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους

Πούτιν: Ανυποχώρητος για το Ντονμπάς και τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Σήμερα

Το Reuters σκιαγράφησε το περίγραμμα αυτού που θα ήθελε να δει το Κρεμλίνο σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.