E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος: Προσοχή στα σαρακοστιανά

Καθαρά Δευτέρα: Τι να προσέξετε όταν ψωνίσετε

Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος: Προσοχή στα σαρακοστιανά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/3/2019 | 14:22

H «Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος» ενημερώνει το αγοραστικό κοινό - Tα χαρακτηριστικά φρεσκότητας, οι τιμές και οι συνθήκες διάθεσης
Σε διερευνητικό «σαφάρι» έχουν ξεκινήσει οι καταναλωτές τόσο για τις τιμές όσο και για την ποιότητα των σαρακοστιανών προϊόντων και ειδικά των αλιευμάτων, λίγες ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Γι αυτό ακριβώς το λόγο η «Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος» ενημερώνει το αγοραστικό κοινό να κάνει επισταμένη έρευνα αγοράς και να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη ποιότητα των ευπαθών προϊόντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι απαιτείται προσοχή στη ποιότητα των αλιευμάτων, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις πινακίδες των αλιευμάτων γιατί υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφουν με ευδιάκριτα γράμματα το είδος, την τιμή και τις συνθήκες διάθεσης των θαλασσινών προϊόντων.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των κεφαλόποδων χταπόδια, καλαμαράκια, σουπιές, θράψαλα,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Επιφάνεια σώματος υγρή, γυαλιστερή

• Μάτια γυαλιστερά, ζωηρά

• Πλοκάμια - βεντούζες, ανθεκτικά στο τράβηγμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Σάρκα συμπαγής γυαλιστερή

• Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα, είναι το ρόζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.

Προσοχή! Υπάρχει χαρακτηριστική διαφορά στα μικρά χταπόδια και στους μοσχιούς, στα πρώτα υπάρχουν δύο σειρές βεντούζες και στα δεύτερα μόνο μία σειρά βεντούζες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας των οστρακοειδών

(μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια, χτένια)

• Να διατίθενται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά

• Όστρακο κλειστό με τη σάρκα προσκολλημένη

• Το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο

• Πιστοποίηση της φρεσκάδας η άμεση αντίδραση σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα της σάρκας με καρφίτσα

• Όταν είναι αποφλοιωμένα, η σάρκα να είναι γυαλιστερή και να συντηρούνται συσκευασμένα σε ψυκτικό χώρο.

Οι αχινοί πρέπει να είναι ζωντανοί κι αυτό διαπιστώνεται στην αντανάκλαση των αγκαθιών τους.

Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχουν οι εξής ενδείξεις

• Η επωνυμία της επιχείρησης

• Το είδος των οστρακοειδών

• Η ημερομηνία παραγωγής

• Η σφραγίδα της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ο χρόνος και ο τρόπος συντήρησης

Τα χαρακτηριστικά φρεσκότητας μαλακόστρακων

(γαρίδες, αστακοί, καραβίδες)

• Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη

• Τα άρθρα στερεά, προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα

• Το χρώμα φυσιολογικό «σκούρο καφέ για τους αστακούς, καστανό ή ρόζ για τις γαρίδες, ανοικτό κόκκινο ή ροζ για τις καραβίδες»

• Oταν τα μαλακόστρακα είναι ακόμα ζωντανά, αναζητούμε αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια

• Η θωρακική μεμβράνη να είναι ανθεκτική, διαφανής, ισχυρά τεντωμένη

• Ο κεφαλοθώρακας να είναι ανοικτόχρωμος κι όχι μελανιασμένος

• Τα πόδια να είναι μαλακά και εύκαμπτα

• Οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να γλιστρούν εύκολα μέσα το χέρι.

Στις κονσέρβες προσέχουμε

• Την ετικέτα της κονσέρβας.Πρέπει να αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή

• Την ημερομηνία παραγωγής, στις δε παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης της συντήρησης

• Προσοχή! Να μην είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες

Επίσης

· Κονσέρβες που όταν τις ανοίγουμε, παρουσιάζουν αλλοιώσεις στη σύσταση και το χρώμα και έχουν δυσάρεστη οσμή και γεύση. Γενικά, όταν ανοίγουμε μια κονσέρβα και δεν την καταναλώνουμε ολόκληρη, τότε, το υπόλοιπο περιεχόμενο να συντηρείται στο ψυγείο και να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

· Ο ταραμάς πρέπει να έχει ευχάριστη και όχι ξινή γεύση.

· Η λαγάνα λόγω της μεγάλης ζήτησης που έχει την καθαρή Δευτέρα, πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα καλοψημένη...

Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αλιευμάτων

Προσοχή στον επίπαγο των κατεψυγμένων αποφλοιωμένων ή μη μαλακοστακοειδών καθώς και στα καθαρισμένα μαλάκια,τεμαχισμένα ή μη.

Το καταναλωτικό κοινό ότι στις συσκευασίες των κατεψυγμένων αλιευμάτων πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα και ο επίπαγός τους Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο επίπαγος δεν δεν πρέπει να είναι πάνω από το 15% στα κατεψυγμένα χταπόδια,καλαμάρια,σουπιές, θράψαλα,γαρίδες,αστακοί,-καραβίδες,κ.λ.π.

Καλούμε το καταναλωτικό κοινό να καταγγέλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι ΄΄στραβό΄΄ πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα 1520 (Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ), 11717 (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), στις Διευθύνσεις κτηνιατρικής των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και στη γραμμή ενημέρωσης-καταγγελιών της Ένωσης Καταναλωτών 210 41 11 080.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τον Δεκέμβριο θα απολογηθούν Τριαντόπουλος και Αγοραστός στην ανακρίτρια για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

Σήμερα

Μετά το τέλος των απολογιών η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου με βούλευμά τους θα αποφανθούν για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου

«Ο Γουίτκοφ χρειάζεται ψυχίατρο» ‑ Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι με το σχέδιο για την Ουκρανία

Σήμερα

Το αμερικανικό 28-σημείο σχέδιο περιλαμβάνει χρήση των παγωμένων ρωσικών assets με κέρδος 50% για τις ΗΠΑ

Μπενφίκα: Βρέθηκε νεκρός ο αρχηγός των οργανωμένων κοντά στο «Ντα Λουζ»

Σήμερα

Η είδηση του θανάτου του Σέρτζιο Καετάνο, ηγέτη των «Red Devils» της Μπενφίκα, επισκίασε την πρόκριση των Αετών στους «16» του Κυπέλλου Πορτογαλίας, με την υπογραφή Βαγγέλη Παυλίδη

Πέθανε η θρυλική Ιταλίδα τραγουδίστρια Ορνέλα Βανόνι

Σήμερα

Από τις γνωστότερες προσωπικότητες της ιταλικής μουσικής, ήταν επίσης ηθοποιός και τηλεοπτική παρουσιάστρια

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

Σήμερα

Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού

Στέφανος Τσιτσιπάς: Φέρεται να πλήρωσε το πρόστιμο και να παρέδωσε το δίπλωμα αυτοκινήτου

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρχές για το ποιος οδηγούσε το βράδυ της Τετάρτης στην Αττική Οδό

«Ανεβαίνει» κι άλλο το σουβλάκι: Φτάνει και ξεπερνάει τα 5 ευρώ το τυλιχτό

Χτες

Το σουβλάκι το 2015 κόστιζε, μόλις, 2 ευρώ και 20 λεπτά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 45
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.