E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το Ευρωκοινοβούλιο αλλάζει την εικόνα του διαδικτύου

Ιστορική απόφαση

Το Ευρωκοινοβούλιο αλλάζει την εικόνα του διαδικτύου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 26/3/2019 | 19:13

Η πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Στρασβούργου ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη: 348 βουλευτές υπερψήφισαν, ενώ 274 καταψήφισαν τη διαμφισβητούμενη διάταξη, με την οποία καταβάλλεται στον δημιουργό αμοιβή για την αναπαραγωγή έργου του στο διαδίκτυο. Σε διαφορετική περίπτωση ειδικά φίλτρα θα εμποδίζουν τη δημοσίευση έργου, για το οποίο δεν υπάρχει έγκριση του δημιουργού. Εδώ ακριβώς είναι η διαφωνία ανάμεσα σε αυτούς που λένε ότι «πρέπει να μπει μια τάξη» στο διαδίκτυο και εκείνους που υποστηρίζουν ότι «κινδυνεύει η ελευθερία του λόγου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πρώτοι, στους οποίους ανήκει η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, θεωρούν ότι η ρύθμιση προστατεύει τους δημιουργούς, καθώς υποχρεώνει μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες (Google News, YouTube κ.α.) να μοιράζονται τα κέρδη τους με μουσικούς, ηθοποιούς ή δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται σε ψηφιακό περιβάλλον. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη δηλώνει στην Deutsche Welle ότι «η ελευθερία του ενός τελειώνει εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου» και ότι πρέπει να προστατεύονται οι start-up πλατφόρμες, αλλά και να αποζημιώνονται οι δημιουργοί. «Θέλουμε ανοιχτό και ελεύθερο διαδίκτυο χωρίς λογοκρισία, οι δημιουργοί όμως πρέπει να αμείβονται δίκαια για τη χρήση των έργων τους», λέει ο Γιώργος Γραμματικάκης, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι».

Τέλος στο ελεύθερο ίντερνετ;

Οι πολέμιοι της νέας νομοθεσίας, μεταξύ αυτών ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων, προειδοποιούν ότι «έρχεται το τέλος του ελεύθερου ίντερνετ». Υποστηρίζουν ότι υπό το πρόσχημα της ανταμοιβής καθιερώνεται λογοκρισία στην έκφραση. Επιπλέον, θεωρούν ότι τα φίλτρα περιεχομένου δεν μπορούν να κάνουν τον απαραίτητο διαχωρισμό. Για παράδειγμα, επισημαίνουν, δεν αντιλαμβάνονται το σατυρικό στοιχείο στα ιδιαίτερα δημοφιλή διαδικτυακά μιμίδια (memes) ή σε αρχεία GIF.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πάνω από 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη νέα οδηγία. Δεν έλειψαν όμως και εκδηλώσεις υποστήριξης, όπως το καλλιτεχνικό χάπενινγκ που έγινε την Τρίτη μπροστά στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Μετά τη θετική απόφαση των ευρωβουλευτών, απομένει η τελική έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών για να τεθεί σε ισχύ η νέα οδηγία.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετρό το Σαββατόβραδο ‑ Ξεκινά η 24ωρη λειτουργία

Σήμερα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ξεκινήσει

ΕΟΦ: Απαγόρευση εξαγωγών για 95 φάρμακα λόγω ελλείψεων

Σήμερα

Η απαγόρευση θα ισχύσει για 3 μήνες από σήμερα και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου

Συνελήφθη έπειτα από πέντε χρόνια αναζήτησης επειδή πέταξε... αποτσίγαρο

Σήμερα

Ο άνδρας αρνήθηκε να δώσει την ταυτότητα του 0

Νεκρός σε τροχαίο ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Mastodon, Μπρεντ Χάιντς

Σήμερα

Τη ζωή του σε ηλικία 51 ετών έχασε ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Mastodon, Μπρέντ Χάιντς, μετά από τροχαίο δυστύχημα που είχε με τη μηχανή του στην Ατλάντα.

Αγριο έγκλημα στον Βόλο: Ανδρας δολοφόνησε τη σύζυγό του στην είσοδο της πολυκατοικίας τους

Σήμερα

Είχε προηγηθεί έντονος καβγάς, ο οποίος είχε ξεκινήσει από το διαμέρισμα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο δισεκατομμυριούχος – Πως έγινε το ατύχημα στην Μύκονο

Σήμερα

Eνας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στον χώρο της ευρωπαϊκής fintech

ΔΕΘ ‑ Επίδομα 250 ευρώ: Αδιαπραγμάτευτο το ποσό ‑ Πιθανό «άνοιγμα» των δικαιούχων

Σήμερα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το νέο επίδομα των 250 ευρώ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Γερμανία: Σάλος με πρώην νεοναζί που έγινε τρανς γυναίκα και θέλει να εκτίσει ποινή σε γυναικείες φυλακές

Σήμερα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης αμφισβητούν τα κίνητρα πίσω από την αλλαγή φύλου στην ταυτότητά της.

Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι: Απολογείται ο άνδρας που κατακρεούργησε τη 47χρονη

Σήμερα

Όταν η λάμα του πρώτου μαχαιριού που είχε πάνω του, έσπασε, έβγαλε ένα ακόμα μαχαίρι και συνέχισε να τη μαχαιρώνει συνολικά 15 φορές

Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας εξπρές

Σήμερα

42αρια σε Αττική, Βοιωτία, Λακωνία

Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια

Σήμερα

Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους

Πούτιν: Ανυποχώρητος για το Ντονμπάς και τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Σήμερα

Το Reuters σκιαγράφησε το περίγραμμα αυτού που θα ήθελε να δει το Κρεμλίνο σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.