E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η εταιρεία που δεν έχει αφεντικό

Δείτε αν πέτυχε το πείραμα

Η εταιρεία που δεν έχει αφεντικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ερώτηση εάν οι εταιρείες χρειάζονται έναν ισχυρό “ηγέτη” για να την αναδείξει στο σημερινό άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι περισσότεροι θα πουν «ναι, σίγουρα», αλλά οι εργαζόμενοι μιας σουηδικής εταιρείας συμβούλων λογισμικού θα απαντήσουν διαφορετικά. Δεν έχουν διευθυντή ούτε υπεύθυνο και αντ΄αυτού οι 40 εργαζόμενοι αποφασίζουν από κοινού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρεία συμβούλων λογισμικού Crisp έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή επειδή δεν έχει αφεντικό, ενώ έχει περάσει από διάφορες οργανωτικές δομές, συμπεριλαμβανομένου του κλασικού τύπου της ύπαρξης ενός και μόνο προσώπου που διευθύνει τα πράγματα.

Ελπίζοντας να αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων της στα της εταιρείας, προχώρησε σε αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου σε ετήσια βάση, αλλά, τελικά, το προσωπικό αποφάσισε ότι δεν υπήρχε πραγματικά καμία ανάγκη για έναν διευθυντή, καταργώντας εντελώς τη θέση. “Είπαμε, τι θα γίνει εάν δεν έχουμε διευθυντή και προχωρήσαμε στο πείραμα”, λέει ο Yassal Sundman, προγραμματιστής στην εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι πολλές από τις αρμοδιότητές του διευθυντή καλύπτονταν από τις δικές τους, ενώ οι αποφάσεις για το καλό της εταιρείας παίρνονται από κοινού. Ακόμα κι αν παρθεί μια λάθος απόφαση, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Όλοι το συζητάνε και καταλήγουν στο καλύτερο

Σύμφωνα με το BBC, η σουηδική εταιρεία λειτουργεί περισσότερο σαν μια οικογένεια και υπάρχει σιωπηλή κατανόηση, ενώ σε γενικές γραμμές οι εργαζόμενοι της εταιρείας ενθαρρύνονται να κάνουν πράξη τις δικές τους αποφάσεις. Έχουν επίσης ένα διοικητικό συμβούλιο, αλλά και μια νομική ομάδα στη Σουηδία, η οποία ενεργεί ως έσχατη λύση, σε περίπτωση που κάτι πάει εντελώς στραβά.

Μέχρι στιγμής, το πείραμα “όχι αφεντικό” έχει πάει εκπληκτικά καλά. Η Henrik Kniberg ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται να ζητήσει ακρόαση από το αφεντικό για να εγκρίνει ένα έργο ή τον προϋπολογισμό πράγμα που σημαίνει ότι όλα συμβαίνουν πολύ πιο γρήγορα και η εταιρεία μπορεί να ανταποκριθεί στους πελάτες ταχύτατα. Οι εργαζόμενοι είναι επίσης πολύ πιο ευτυχισμένοι, όπως προκύπτει και από έρευνες που έχουν γίνει, ελπίζοντας ότι η επιτυχία της εταιρείας τους θα εμπνεύσει άλλες να υιοθετήσουν το ίδιο σύστημα λειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φωτογραφία είναι από το BBC business news.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μήπως να αρχίζουμε να δουλεύουμε όπως τα 90s;

Πριν 1 ώρα

Αρθρο του Atlantic μας θυμισε πως... ίσως και να το χρειαζόμαστε

Το νησί που απαγορεύεται να πατήσει άνθρωπος

Πριν 1 ώρα

Ο περίεργος λόγος που απαγορεύεται να μείνεις εκεί

Ο Ανδρέας με τα φτερά και τα πούπουλα, μια καλτ φιγούρα της Αθήνας

Πριν 1 ώρα

Πολλοί μύθοι και αλήθειες έχουν συνδεθεί με το όνομά του

Η γυναίκα που έστειλε λεφτά στο διάστημα για τον έρωτά της

Πριν 1 ώρα

Ήθελε να βοηθήσει έναν «Ρώσο αστροναύτη» που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο να επιστρέψει στη Γη

10 φωτογραφίες από σημαντικές στιγμές της ιστορίας

Πριν 1 ώρα

Φωτογραφίες που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν

Το χωριό της Καβάλας που πάει κόντρα στο δημογραφικό

Χτες

Είναι γεμάτο πολύτεκνες οικογένειες

Τα σκάνδαλα που σόκαραν το πανελλήνιο τη δεκαετία του `90

Χτες

Τρία μεγάλα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα της Ελλάδας των 90s

Ο Έλληνας πιλότος που έσωσε τη ζωή 418 ατόμων με μία του κίνηση

Χτες

Το σθένος και η ψυχραιμία του Σήφη Μιγάδη που απέτρεψε την τραγωδία

Γιατί υπάρχει ο Τζόκερ στις τράπουλες;

Χτες

Μόλις στο τέλος του 19ου αιώνα εμφανίστηκε ο Τζόκερ στις τράπουλες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.