E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ηλεκτρονικά πατίνια: Ποιοι και πότε θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα

Τι αλλαγές έρχονται

Ηλεκτρονικά πατίνια: Ποιοι και πότε θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/5/2019 | 09:27

Ως πεζοί ή ως ποδήλατα ανάλογα με τη μέγιστη ταχύτητα την οποία μπορούν να αναπτύξουν εκ κατασκευής αναμένεται να αντιμετωπιστούν από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) τα ηλεκτρονικά πατίνια , που τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και στους δρόμους των ελληνικών πόλεων δημιουργώντας φίλους αλλά και φανατικούς “εχθρούς“.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H αρχική εισήγηση στο υπουργείο Μεταφορών για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης βγάζει εκτός δρόμου τα πατίνια με μέγιστη ταχύτητα άνω των 6 και έως 25 χιλιομέτρων την ώρα δίνοντας τους τη δυνατότητα να κυκλοφορούν κατά βάση σε ποδηλατοδρόμους οι οποίοι όμως είναι είδος εν ανεπαρκεία στην Ελλάδα.

Ωστόσο καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα καθώς αναμένονται και τα αποτελέσματα της συνάντησης εργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί αυτή την εβδομάδα με στόχο να εξετάσει το θέμα των πατινιών, την δημοφιλία των οποίων κανείς δεν έχει προβλέψει .

Βάσει της αρχικής εισήγησης στο υπουργείο πάντως στο μεταβατικό στάδιο η κυκλοφορία των πατινιών με ταχύτητα μεγαλύτερη των 6 έως 25 χιλιομέτρων την ώρα προτείνεται να επιτρέπεται μόνο σε ποδηλατοδρόμους και σε λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπου διεξάγεται δημόσια κυκλοφορία ύστερα από απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου λήψης μέτρων κυκλοφορίας εκτός και εάν κατά τόπους δήμοι προσδιορίσουν οδούς στις οποίες θα επιτρέπεται η κυκλοφορία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση η χρήση κράνους θα καταστεί υποχρεωτική για την οδήγηση τους.

Σε τρεις κατηγορίες

Τόσο τα πατίνια όσο και τα υπόλοιπα οχήματα μικροκινητικότητας θα ενταχθούν στην κατηγορία των Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) και θα διαχωριστούν σε τρεις κατηγορίες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Εκείνα των οποίων η μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 6 χιλιόμετρα την ώρα, τα οποία θα θεωρούνται ως πεζοί και θα μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα σ ε πεζοδρόμια και κάθε άλλο χώρο που προορίζεται για πεζούς.

2. Εκείνα με μέγιστη ταχύτητα μεταξύ 6 και 25 χιλιομέτρων την ώρα, τα οποία θα αντιμετωπίζονται ως ποδήλατα.

3. Εκείνα με ταχύτητα που υπερβαίνει τα 25 χιλιόμετρα τη ώρα και θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στον δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον οι οδηγοί των ΕΠΗΟ θα:

- Απαγορεύεται να μεταφερθούν επιβάτες στα οχήματα τους

- Πρέπει να είναι πάνω από 15 ετών ή πάνω από 12 ετών εφόσον συνοδεύονται από ενήλικα.

Υποχρεούται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος κανονικά δεμένο.

Για την κυκλοφορία των οχημάτων αυτής της κατηγορίας με ταχύτητα άνω των 6 χιλιομέτρων σε πρώτη φάση θα προβλεφθεί αυτοκόλλητο σήμα στο οποίο θα αναγράφεται μεταξύ άλλων η μέγιστη ταχύτητα και ο κωδικός ταυτοποίησης του οχήματος και βεβαίωση του οικονομικού φορέα αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, στην οποία αναφέρεται κατ΄ελάχιστο η μέγιστη ταχύτητα κατασκευής ανά κωδικό ταυτοποίησης .

Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Παράλληλα το σχέδιο εξετάζει και την επιβολή τσουχτερών προστίμων στους παραβάτες τα οποία θα κυμαίνονται 40 και 400 ευρώ. Έτσι για όσους παρανόμως θέτουν σε κυκλοφορία ή οδηγούν πατίνια με ταχύτητα άνω των 6 χιλιομέτρων και έως 25 χιλιομέτρων την ώρα θα προβλεφθεί διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ, ενώ για τους παραβάτες που θέτουν σε κυκλοφορία ή οδηγούν ΕΠΗΟ με ταχύτητα άνω των 25 χιλιομέτρων την ώρα, το ύψος του προστίμου εκτοξεύεται στα 400 ευρώ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παγκράτι: Ελεύθεροι μετά τη δίωξη οι 2 οδηγοί για τον θάνατο 72χρονης ‑ Τραγική φιγούρα η κόρη της

Σήμερα

Χάθηκε ο μοναδικός άνθρωπος που τη φρόντιζε - Προσωρινά η κοπέλα θα φιλοξενηθεί στο «Αιγινήτειο»

Λουτράκι: «Δεν ξαναμιλάω με δημοσιογράφο» ‑ Έφυγε από εκπομπή η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο

Σήμερα

Η συμπεριφορά της δασκάλας προκάλεσε έντονη δυσφορία στους παρουσιαστές της εκπομπής

Τον Δεκέμβριο θα απολογηθούν Τριαντόπουλος και Αγοραστός στην ανακρίτρια για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

Σήμερα

Μετά το τέλος των απολογιών η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου με βούλευμά τους θα αποφανθούν για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου

«Ο Γουίτκοφ χρειάζεται ψυχίατρο» ‑ Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι με το σχέδιο για την Ουκρανία

Σήμερα

Το αμερικανικό 28-σημείο σχέδιο περιλαμβάνει χρήση των παγωμένων ρωσικών assets με κέρδος 50% για τις ΗΠΑ

Μπενφίκα: Βρέθηκε νεκρός ο αρχηγός των οργανωμένων κοντά στο «Ντα Λουζ»

Σήμερα

Η είδηση του θανάτου του Σέρτζιο Καετάνο, ηγέτη των «Red Devils» της Μπενφίκα, επισκίασε την πρόκριση των Αετών στους «16» του Κυπέλλου Πορτογαλίας, με την υπογραφή Βαγγέλη Παυλίδη

Σε επαγρύπνηση τα συστήματα υγείας για την πρόωρη άνοδο της γρίπης

Σήμερα

Νέο στέλεχος Κ και η σημασία του εμβολιασμού

«Ανεβαίνει» κι άλλο το σουβλάκι: Φτάνει και ξεπερνάει τα 5 ευρώ το τυλιχτό

Χτες

Το σουβλάκι το 2015 κόστιζε, μόλις, 2 ευρώ και 20 λεπτά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.