E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυστρία: Μετά τη διαρροή κρυφού video παραιτήθηκε ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος

Στο βίντεο φαίνεται να προσφέρει κρατικές συμβάσεις με αντάλλαγμα πολιτική υποστήριξη

Αυστρία: Μετά τη διαρροή κρυφού video παραιτήθηκε ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 18/5/2019 | 17:34

O αντικαγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης της ακροδεξιάς Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε παραιτήθηκε σήμερα μετά τη δημοσίευση ενός μυστικού βίντεο στο οποίο φαίνεται να προσφέρει κρατικές συμβάσεις με αντάλλαγμα πολιτική υποστήριξη προς αυτόν και τον κόμμα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του αντικαγκελαρίου στον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος την έκανε δεκτή», ανακοίνωσε ο 49χρονος Στράχε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη. «Έκανα ένα σφάλμα και δεν θέλω αυτό να είναι ένα πρόσχημα για να αποδυναμώσει τον συνασπισμό», πρόσθεσε.

Την θέση του ως αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων στην κυβέρνηση συνασπισμού του Σεμπάστιαν Κουρτς,θα πάρει ο υπαρχηγός του και νυν υπουργός Συγκοινωνιών, Νόρμπερτ Χόφερ, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Βιέννη πανηγυρίζουν 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές πανηγυρίζουν από το μεσημέρι στην Πλατεία Ballhausplatz μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας στο κέντρο της Βιέννης, την παραίτηση του Αυστριακού αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, απαιτώντας ταυτόχρονα τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Οι σημερινές εικόνες στο κέντρο της Βιέννης, θυμίζουν έντονα εκείνες στην ίδια πλατεία, την 4 η Φεβρουαρίου του 2000, με την τεράστια διαδήλωση πολλών χιλιάδων ανθρώπων, κατά την ορκωμοσία της πρώτης παρόμοιας αμφιλεγόμενης κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος, υπό τον καγκελάριο και τότε αρχηγό του Βόλφγκανγκ Σιούσελ, και των Ελευθέρων υπό τον διαβόητο αρχηγό τους Γεργκ Χάιντερ.

Και αυτό γιατί τότε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστρίας συμμετείχε σε κυβέρνησή της ένα ακροδεξιάς και εθνικιστικής απόκλισης κόμμα, το Κόμμα των Ελευθέρων, κάτι που αποτελούσε τότε και «καινοτομία» στην Ευρώπη μια και ήταν, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το πρώτο κόμμα με τέτοια πολιτική που ανέβαινε σε κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι περιλαμβάνει το επίμαχο video

Το «σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής», σύμφωνα με του πολιτικούς σχολιαστές, έδωσαν στη δημοσιότητα χθες βράδυ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Σε αυτό εμφανίζεται καθαρά ο Στράχε - λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017 - να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Η συνάντηση με τη γυναίκα που έγινε σε ένα σπίτι στην Ίμπιζα. Ο επικεφαλής του FPÖ είπε στους δημοσιογράφους ότι πράγματι η συνάντηση έγινε εκείνο το βράδυ, αλλά αρνήθηκε ότι διέπραξε την παραμικρή επιλήψιμη πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με δηλώσεις του στη Süddeutsche Zeitung, ο Στράχε επικαλέστηκε τη «μεγάλη ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωσε» εκείνο το βράδυ και το «σημαντικό εμπόδιο της γλώσσας» με τη συνομιλήτριά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το μεσημέρι στην ηλεκτρονική της έκδοση η αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με το Κόμμα των Ελευθέρων, θέλει να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση και να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που αναλυτές τοποθετούν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η υπόθεση ξεσπά οκτώ ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, κι ενώ το κλίμα είναι τεταμένο στον κυβερνητικό συνασπισμό . Ο Κουρτς επικρίνεται όλο και περισσότερο για τη συμμαχία του με ένα κόμμα που εμπλέκεται συχνά σε εξτρεμιστικές αποκλίσεις.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Το μήνυμα που οδήγησε στον φονικό ξυλοδαρμό του 17χρονου

Πριν 10 ώρες

Η αστυνομία έχει εξασφαλίσει υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, το οποίο και εξετάζεται - Συνελήφθη και η μητέρα του δράστη για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πόσο θα επιβαρυνθούν φορολογικά από φέτος ‑ Τι γίνεται με τα μπλοκάκια

Πριν 10 ώρες

Αύξηση του ελάχιστου φόρου και νέες οδηγίες για τις απευθείας αναθέσεις

Αυξάνονται τα κρούσματα της σούπερ γρίπης: Πότε αναμένεται η κορύφωση

Πριν 10 ώρες

Η σούπερ γρίπη έκανε την εμφάνιση της από τον Δεκέμβριο

Φρένο στα ενοίκια από το 2026 – Πώς η κυβέρνηση θέλει να ρίξει τα ενοίκια με ανακαινίσεις και πλαφόν

Πριν 10 ώρες

Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Εφυγε από τη ζωή στα 31 του ο δημοσιογράφος Οδυσσέας Πάππος

Πριν 10 ώρες

Σε ηλικία 31 ετών έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος της `Καθημερινής` Οδυσσέας Πάππος.

Διορθώσεις στο Ε9: Τι πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον ΕΝΦΙΑ

Πριν 10 ώρες

Σημαντικός ο έλεγχος της προεπισκόπησης της περιουσιακής κατάστασης πριν από την οριστικοποίηση της δήλωσης

Ο Τραμπ θα επιχειρήσει για τέταρτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ να αγοράσει την Γροιλανδία

Πριν 10 ώρες

Η χρήση του στρατού είναι πάντα μια επιλογή, λέει ο Λευκός Οίκος

Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης

Χτες

Ο Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων

Πέθανε η Τόνια Καζιάνη – Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν 80 ετών

Χτες

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία

Σέρρες: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο 16χρονος που ξυλοκόπησε τον 17χρονο

Χτες

Συνελήφθη και η μητέρα του κατηγορουμένου για παραμέληση ανηλίκου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.