E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πέθανε ο εκδότης Χρήστος Σιαμαντάς

Συνέδεσε το όνομά του με την Ελευθεροτυπία, τη Μεσημβρινή και την Επικαιρότητα

Πέθανε ο εκδότης Χρήστος Σιαμαντάς
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/6/2019 | 19:52

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε την Τρίτη ο Χρήστος Σιαμαντάς, ο εκδότης που είχε συνδέσει το όνομά του με τις ημερήσιες εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Μεσημβρινή και Επικαιρότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Χρήστος Σιαμαντάς είχε γεννηθεί το 1934 στη Μακύνεια Ναυπακτίας. Από το 1957 ασχολήθηκε με τις εκδόσεις βιβλίων, ιδρύοντας τον Εκδοτικό Οίκο «Ελληνική Μορφωτική Εστία» (αργότερα μετονομάστηκε σε «Μορφωτική Εστία»). Εξέδωσε σημαντικά βιβλία όπως τα απομνημονεύματα των Ουίνστον Τσόρτσιλ και Σαρλ Ντε Γκωλ, την «Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδος» του Γεωργίου Ρούσσου αλλά και μετέπειτα τα βιβλία για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή του Κρις Γκουντχάουζ και τον Τάκη Λαμπρία.

Η έκδοση της Ελευθεροτυπίας

Το επόμενο μεγάλο βήμα του ήταν η έκδοση της «Ελευθεροτυπίας». Ο Χρήστος Σιαμαντάς και ο Κίτσος Τεγόπουλος στις 21 Ιουλίου 1975 «κρεμάνε» στα περίπτερα την πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Έγινε γνωστή ως «η εφημερίδα των 100 συντακτών», με πρώτο διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, τον οποίο διαδέχθηκε τον Απρίλιο του 1976 ο Σεραφείμ Φυντανίδης. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της οποίας υπήρξε ο πρώτος εκδότης, ενώ ήταν η πρώτη Κυριακάτικη έκδοση απογευματινής εφημερίδας. Στα τέλη του 1978 αποχωρεί από την «Ελευθεροτυπία» μεταβιβάζοντας το 49% των μετοχών που κατείχε στον Άρη Βουδούρη (μετέπειτα ιδρυτή και εκδότη του «Ελεύθερου Τύπου»).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο χρόνια μετά, το 1980, αγοράζει από την Ελένη Βλάχου τον τίτλο της εφημερίδας «Μεσημβρινή» της οποίας η έκδοσή είχε ανασταλεί από τη Χούντα των Συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967 και με τον Τάκη Λαμπρία να αναλαμβάνει ξανά την διεύθυνση της εφημερίδας καθώς υπήρξε ο δημιουργός της προδικτατορικής έκδοσης. Το 1982 μεταβιβάζει το σύνολο των μετοχών στον όμιλο Βαρδινογιάννη. Εξι χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1988 ιδρύει και εκδίδει την εφημερίδα «Επικαιρότητα» και μετά από ένα χρόνο την Κυριακάτικη Επικαιρότητα σε συνεργασία με τον Σπύρο Καρατζαφέρη (ο οποίος αργότερα αποχώρησε) και τον Πάνο Κολιοπάνο.

Το 1993 αναλαμβάνει πρόεδρος στην Χρηματιστηριακή Βορείου Ελλάδος, η οποία το 1995 εξαγοράστηκε από τον υιό του Βασίλη Σιαμαντά όπου όμως παρέμεινε πρόεδρος (μη εκτελεστικός) έως και σήμερα που απεβίωσε.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019 από τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου και ώρα 11.30 π.μ. Η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μακύνεια Ναυπακτίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Σήμερα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Σήμερα

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

«Ερχόμαστε ως κυβερνώσα αριστερά και όχι ως αριστερά της διαμαρτυρίας» λέει ο Τσίπρας και κλείνει το μάτι στους Ευρωσοσιαλιστές

Σήμερα

Πυρά κατά την κυβέρνησης: Δεν μπορεί στην εξωτερική πολιτική να λειτουργούμε ως υποτακτικοί για να εξευμενίζουμε τις προθέσεις και να ευελπιστούμε στην καλή διάθεση ενός ηγέτη

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Σήμερα

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Σήμερα

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Μουντιάλ 2026: Ο Σαντιό Μανέ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη Σενεγάλη

Σήμερα

Ο Σενεγαλέζος επιθετικός φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής του ομάδας για 14 χρόνια

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Σήμερα

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Σήμερα

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

Σήμερα

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

Σήμερα

Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

Σήμερα

Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

Σήμερα

Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.