E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές με εκπλήξεις

Ποιοι μπαίνουν στη Βουλή

Νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές με εκπλήξεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/6/2019 | 09:55

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης, που διενήργησε η Opinion Poll δυόμισι εβδομάδες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου (17-19/6).

Σύμφωνα με το γκάλοπ αυτό η ΝΔ φαίνεται να κατακτά, με διψήφια διαφορά, άνετα την αυτοδυναμία, αγγίζοντας σχεδόν το 40%, ο δε ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώνεται σχετικά και να είναι αρκετά πάνω από το ποσοστό, που έλαβε στις ευρωεκλογές, ενώ καταγράφονται ανατροπές στα μικρότερα κόμματα: Το Κίνημα Αλλαγής είναι αισθητά κάτω από την επίδοσή του στις 26 Μαΐου, το ΚΚΕ επιβεβαιώνει την τάση απωλειών, ο Γιάνης Βαρουφάκης σταθεροποιεί τη δυναμική του, εμφανιζόμενος να εισέρχεται άνετα στη Βουλή τουλάχιστον ως πέμπτο κόμμα, ενώ Κυριάκος Βελόπουλος και Χρυσή Αυγή κινούνται ελαφρά πάνω από το όριο του 3%, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική τους παρουσία μετά τις επικείμενες εκλογές (ειδικά η δεύτερη κινδυνεύει έντονα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα τα άλλα στοιχεία της επιβεβαιώνουν τις παραπάνω τάσεις. Η παράσταση νίκης για παράδειγμα είναι συντριπτική (κοντά στο 85%) υπέρ της ΝΔ (μόνο 9,1% πιστεύει σε ανατροπή για τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ η καταλληλότητα των δύο πρωταγωνιστών επιβεβαιώνει απλώς τα ποσοστά των δύο κομμάτων. Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στο 36%, ο δε Αλέξης Τσίπρας συγκινεί το 24,7%.

Ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβερνητική πολιτική φτάνει στο 26,5%, ενώ ο αντίστοιχος για την παρουσία της ΝΔ στο 37,3%.

Σημειωτέον ότι στην ερώτηση εάν προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, θετικά απαντά το 46,6%, στοιχείο που δείχνει τα περιθώρια που διαθέτει ο κ. Μητσοτάκης, ώστε με ισχυρό δίλημμα περί «αυτοδυναμίας ή πολιτικού χάους» στη χώρα, να αντλήσει ψηφοφόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην απλή πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,3, το ΚΙΝΑΛ 5,1%, το ΚΚΕ 3,8%, η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου 3,2%, το ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη 3%, ενώ η Χρυσή Αυγή καταποντίζεται στο 1,8%.

Εάν τώρα δεν προσμετρηθούν τα λευκά, τα άκυρα και όσοι δηλώνουν αποχή, η ΝΔ φτάνει στο 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,5%, το ΚΙΝΑΛ στο 5,4%, το ΚΚΕ στο 4%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,4%, ο κ. Βαρουφάκης στο 3,2% και η Χρυσή Αυγή στο 1,9%.

Οι αναποφάσιστοι κινούνται σε ποσοστά 12%-13%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με βάση την εκτίμηση ψήφου που κάνει στη συνέχεια η εταιρία, «μοιράζοντας» τους αναποφάσιστους με βάση την εκλογική τους συμπεριφορά στις ευρωεκλογές, η ΝΔ φτάνει στο 39,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27%, το ΚΙΝΑΛ στο 6,4%, το ΚΚΕ στο 4,6%, ο κ. Βαρουφάκης στο 4,1%, ο κ. Βελόπουλος στο 3,6%, ενώ η Χρυσή Αυγή στο 3,3%. Από τα άλλα κόμματα το μόνο που δείχνει κάπως ικανό να προσεγγίσει το όριο εισόδου στη Βουλή είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καταγράφεται στο 2,3%.

Συνεκτιμώντας και το περιθώριο απόκλισης που δίνει η Opinion Poll, η ΝΔ μπορεί να ξεπεράσει άνετα ακόμα και το 40% και πάντως να κινηθεί στο χώρο της αυτοδυναμίας σε κάθε περίπτωση. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 30% και πάντως να βρεθεί πάνω από το ποσοστό των ευρωεκλογών.

Από την ανάλυση των δεδομένων και των τάσεων, που φαίνεται να διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα αυτή την περίοδο, είναι σαφής η δυναμική της ΝΔ με την δυνατότητα του κ. Μητσοτάκη να συμπιέσει κι άλλο τα δεξιά ή ακροδεξιά κόμματα, αλλά και το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο κ. Βαρουφάκης, αλλά και η κυρία Κωνσταντοπούλου εισπράττουν κέρδη, καταφέρνει να διατηρήσει και να αυξήσει τις δυνάμεις του, προφανώς στη λογική των ψηφοφόρων, που θέλουν ένα νέο ισχυρό δικομματισμό και με δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν καταφέρνει να εμφανιστεί ως εναλλακτικός πόλος έκφρασης του λεγόμενου προοδευτικού χώρου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η εξήγηση πίσω από τα βαμμένα κόκκινα πρόβατα στην Κρήτη

Σήμερα

Γιατί οι κτηνοτρόφοι βάφουν τα πρόβατά τους

Τι θα περιλαμβάνει το αναβαθμισμένο συσσίτιο των φαντάρων: Θα λαμβάνουν ημερησίως έως και 3.200 θερμίδες

Σήμερα

Βάσει του νέου δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπάρχει διαφοροποίηση στο διατροφολόγιο των στρατεύσιμων ανάλογα με τη σωματική καταπόνηση και το στάδιο της εκπαίδευσης

Βραζιλία: 29 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από κατολισθήσεις

Σήμερα

Εικόνες καταστροφής από τόνους λάσπης και ισοπεδωμένα κτίρια

Αρχεία Έπσταϊν: Φωτογραφία απαθανατίζει τον Στίβεν Χόκινγκ σε τροπικό νησί ανάμεσα σε δύο γυναίκες με μπικίνι

Σήμερα

Συνολικά ο Στίβεν Χόκινγκ εμφανίζεται περίπου 250 φορές στα αρχεία Έπσταϊν - Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

Πατήσια: 70χρονος οδηγός επιτέθηκε με μαχαίρι σε 51χρονο διανομέα για την προτεραιότητα

Σήμερα

Στη συμβολή των οδών Νιρβάνα και Αχαρνών, δύο οδηγοί διαπληκτίστηκαν έντονα και μάλιστα, ο ένας έβγαλε και μαχαίρι

Ψηφιακή ένταξη ηλικιωμένων και ΑμεΑ: Τι προσφέρει το νέο πρόγραμμα και πώς να υποβάλετε αίτηση

Σήμερα

Το έργο, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχεύει στην άρση του ψηφιακού αποκλεισμού

Σε διαθεσιμότητα οδηγός λεωφορείου στην Αθήνα επειδή έτρωγε στο τιμόνι

Σήμερα

Στο βίντεο φαίνεται ο οδηγός να κρατά το τιμόνι -με τα γόνατά του- και παράλληλα να τρώει το φαγητό του

Κυψέλη: Βίντεο με τον 64χρονο να δέρνει τη μητέρα των 25χρονων ΑμεΑ όταν τον έπιασε στα «πράσα»

Σήμερα

Το βίντεο προκαλεί αποτροπιασμό και σφίξιμο στο στομάχι, με την άτυχη γυναίκα, να έχει καταλάβει πλέον την νοσηρή δράση του 64χρονου και να παθαίνει σοκ μόλις συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί

Καλλιθέα: 45χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου

Σήμερα

Μέρος του συμβάντος έχει καταγραφεί και σε βίντεο ενώ όσα κατέθεσε η γυναίκα είναι σοκαριστικά

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Σήμερα

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

Κυρανάκης: «Ας απειλούν όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες ταξί, δεν εκβιάζομαι»

Σήμερα

Και επίθεση κατά Λυμπερόπουλου: «Εκφράζει τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.