E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΔΕΗ: Έρχονται εξώδικα για να εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη

ΔΕΗ: Έρχονται εξώδικα για να εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 24/6/2019 | 21:09

Εκστρατεία για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από κατανάλωση ηλεκτρικής Ενέργειας ξεκινά η ΔΕΗ με άμεση αποστολή εξωδίκων και πρώτο στόχο την εξόφληση του χρέους των λεγόμενων τελικών πελατών που διαμορφώνεται λίγο πάνω από το ένα δισ. ευρώ. Έτσι, στο στόχαστρο της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού θα μπουν περίπου 890.000 οφειλέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, η ΔΕΗ θα επιδιώξει να εισπράξει ακόμη και οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πλέον κλείσει, διεκδικώντας τα χρήματα και από τους ιδιοκτήτες κλειστών εξοχικών που δεν ηλεκτροδοτούνται πια.

Παράλληλα τρέχει η διαδικασία για την τιτλοποίηση οφειλών από την οποία η ΔΕΗ προσδοκά να εισπράξει 400 έως 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ τα δεδομένα έχουν ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύνολο του χρέους μαζί με τις οφειλές των μεγάλων βιομηχανιών (Υψηλής Τάσης) και τις οφειλές που έχουν διακανονιστεί διαμορφώνεται σε 2,7 δισ. ευρώ.

Από τα 2,7 δισ. το 1,05 αφορά τους 890.000 τελικούς πελάτες, στους οποίους εντάσσονται τέσσερις κατηγορίες καταναλωτών: επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και εξοχικά που δεν ηλεκτροδοτούνται πλέον, καταναλωτές που έχουν αλλάξει πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ και καταναλωτές που έχουν μεταπέσει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας (η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, δεν βρήκαν άλλον προμηθευτή και ηλεκτροδοτούνται με αυξημένο τιμολόγιο) οι οποίοι εκτιμάται ότι κυμαίνονται στους 200.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών οι 65.000 με 70.000 τελικούς πελάτες χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κατηγορία αυτή θα δοθεί καταρχήν έμφαση για την είσπραξη των χρεών με τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού, που είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν περίπου 40 εργολαβικοί εργαζόμενοι για να ετοιμάσουν τους φακέλους των οφειλών ανά περιοχή (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, υπόλοιπη Ελλάδα), και οι υποθέσεις θα ανατεθούν σε δικηγορικά γραφεία τα οποία θα αναλάβουν να διεκδικήσουν με κάθε ένδικο μέσο τις οφειλές.

«Θα αποσταλούν σε όλους εξώδικα. Χρειάζεται μεγάλος μηχανισμός και συγκεκριμένη μέθοδος. Διαφορετικά δεν θα πετύχουμε», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.

Οι στόχοι εκτός από την ανάκτηση ενός σημαντικού μέρους των οφειλομένων είναι ακόμα δύο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτον, να γίνει εκκαθάριση του πελατολογίου. Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, αν η ΔΕΗ αποδείξει στην εφορία ότι υπάρχουν ποσά ανεπίδεκτα είσπραξης τότε θα μπορέσει να προχωρήσει σε διαγραφή και σε επιστροφή ή συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος που έχει ήδη καταβάλει για τα ποσά αυτά, ο οποίος φτάνει σε 29%.

Δεύτερον, να βελτιωθεί το τίμημα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαδικασία που προχωρά παράλληλα με στόχο να εισπραχθούν 400-500 εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του καλοκαιριού.

Μέσω της διαδικασίας αυτής θα εκχωρηθούν στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οφειλές δύο κατηγοριών (με καθυστέρηση μέχρι 60 ημέρες και από 90 ημέρες και πάνω).

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απέδωσε τη διόγκωση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αύξηση των καθολικών πελατών αλλά και σε εσωτερικές αδυναμίες της επιχείρησης, ενώ επέρριψε ευθύνες και στον Διαχειριστή του Δικτύου τονίζοντας ότι «τον διακόπτη τον έχει ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος μας αντιμετωπίζει χειρότερα σε σχέση με άλλους προμηθευτές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η ΔΕΗ στέλνει στον ΔΕΔΔΗΕ περί τις 300.000 εντολές αποκοπής τον χρόνο από τις οποίες υλοποιείται το 20 με 25%. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον βαθμό ανταπόκρισης», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε κατηγορηματικά εξάλλου πως δεν ισχύει ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα και με την τιτλοποίηση θα πάμε ακόμα καλύτερα».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνελήφθη έπειτα από πέντε χρόνια αναζήτησης επειδή πέταξε... αποτσίγαρο

Σήμερα

Ο άνδρας αρνήθηκε να δώσει την ταυτότητα του 0

Παγκόσμια κούρσα για τους υπερηχητικούς πυραύλους ‑ Τα δύο υπερόπλα που ο Πούτιν λέει πως κάνουν στάχτη κάθε στόχο

Σήμερα

Ρωσία και Κίνα στην πρωτοπορία, οι ΗΠΑ προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος

Νεκρός σε τροχαίο ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Mastodon, Μπρεντ Χάιντς

Σήμερα

Τη ζωή του σε ηλικία 51 ετών έχασε ο πρώην κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Mastodon, Μπρέντ Χάιντς, μετά από τροχαίο δυστύχημα που είχε με τη μηχανή του στην Ατλάντα.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο δισεκατομμυριούχος – Πως έγινε το ατύχημα στην Μύκονο

Σήμερα

Eνας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες στον χώρο της ευρωπαϊκής fintech

Σαρωνίδα: Έλος με λύματα δίπλα σε λουόμενους – Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία

Σήμερα

«Βρωμιά απερίγραπτη, δεν μπορείς να αναπνεύσεις» - Κραυγή αγωνίας από κατοίκους και λουόμενους.

ΔΕΘ ‑ Επίδομα 250 ευρώ: Αδιαπραγμάτευτο το ποσό ‑ Πιθανό «άνοιγμα» των δικαιούχων

Σήμερα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το νέο επίδομα των 250 ευρώ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι: Απολογείται ο άνδρας που κατακρεούργησε τη 47χρονη

Σήμερα

Όταν η λάμα του πρώτου μαχαιριού που είχε πάνω του, έσπασε, έβγαλε ένα ακόμα μαχαίρι και συνέχισε να τη μαχαιρώνει συνολικά 15 φορές

Κορυφώνεται σήμερα ο καύσωνας εξπρές

Σήμερα

42αρια σε Αττική, Βοιωτία, Λακωνία

Πούτιν: Ανυποχώρητος για το Ντονμπάς και τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Σήμερα

Το Reuters σκιαγράφησε το περίγραμμα αυτού που θα ήθελε να δει το Κρεμλίνο σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.