E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι είπαν στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν για τους S‑400

Ερντογάν: Καμία υποχώρηση - Τραμπ: Είναι ένα πρόβλημα

Τι είπαν στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν για τους S‑400
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 29/6/2019 | 11:37

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα από την Ιαπωνία παρουσία του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η εξαγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 είναι «ένα πρόβλημα».

«Είναι ένα πρόβλημα, αυτό είναι αναμφισβήτητο» δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα», σημείωσε παράλληλα, προσθέτοντας ότι «έχουμε κάνει σπουδαία πράγματα μαζί, είμαστε ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος».

Η συνάντηση αυτή, κατά την οποία ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επιβολή όρων στην εξαγορά από την Τουρκία πυραύλων Patriot, έχει περιγραφεί ως η τελευταία ευκαιρία της Τουρκίας να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400, προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης», η οποία αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Ωστόσο η Τουρκία έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις αυτές και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει.

Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί.

Στις δηλώσεις αυτές που έκανε νωρίτερα σήμερα πριν από τις συνομιλίες που θα είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία, ο Ερντογάν πρόσθεσε εξάλλου ότι η συμφωνία για τους S-400 δείχνει τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τώρα πιστεύω ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στην διαδικασία παράδοσης σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν υπάρχουν υποχωρήσεις στην συμφωνία μας έτσι κι αλλιώς», σημείωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι είναι προτεραιότητα για την Τουρκία η συμφωνία αυτή να περιλαμβάνει την κοινή παραγωγή των συστημάτων και μια μεταφορά τεχνολογίας.

Η εξαγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία αφήνει την Τουρκία ευάλωτη σε αμερικανικά αντίποινα βάσει νόμου του 2017 που είναι γνωστός ως Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ δηλώνουν επίσης ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να υπονομεύσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει η Τουρκία.

Βάσει των πιθανών κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν από τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιμετωπίζει τη διαγραφή της από το πρόγραμμα των F-35 μεταξύ άλλων μέτρων, το οποίο μπορεί να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην ήδη ευάλωτη οικονομία της Τουρκίας και στον τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης νωρίτερα ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να ολοκληρωθεί ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου ως το 2023, προσθέτοντας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι η προμήθεια του μη πυρηνικού εξοπλισμού του σταθμού θα πρέπει να γίνει από την Τουρκία.

Το Άκουγιου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας και κατασκευάζεται από την ρωσική Rosatom στις ακτές της Μεσογείου. Το κόστος του αναμένεται σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Ερντογάν να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στη Λευκάδα με το drone ‑ Τι εξετάζουν οι Αρχές

Πριν 10 ώρες

Ένα drone που βρέθηκε στα ανοιχτά της Βασιλικής από ψαράδες έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές της Λευκάδας

Φόβοι ότι το 2027 θα είναι η πιο καυτή χρονιά στα χρονικά λόγω Ελ Νίνιο

Πριν 10 ώρες

Προειδοποίηση για «ισχυρής έντασης» επεισόδιο Ελ Νίνιο

Στο «κόκκινο» ξανά ΗΠΑ και Ιράν – «Η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ» λέει ο Τραμπ

Πριν 10 ώρες

Αμερικανικά πλήγματα στα Στενά του Ορμούζ και νέες αλληλοκατηγορίες με την Τεχεράνη δοκιμάζουν την εύθραυστη συμφωνία

Τι αλλάζει από σήμερα στο Instagram: Η νέα ρύθμιση που θα δούμε στα DMs μας

Πριν 10 ώρες

Η ρύθμιση που έχει ήδη «σηκώσει» αντιδράσεις

Συναγερμός στην Αργεντινή: Φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά το «σημείο μηδέν» του χανταϊού

Πριν 10 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ελέγχους

«Ο παράδεισος κέρδισε έναν άγγελο»: Το σπαρακτικό μήνυμα της αδερφής του Νικήτα μετά την κηδεία

Πριν 10 ώρες

«Καλό ταξίδι στο φως ζωή μου, που έφυγες και με άφησες εδώ μόνη μου» έγραψε επίσης η νεαρή σε ανάρτησή της στο Facebook.

Τροχαίο με πατίνι στον Ασπρόπυργο: Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 12χρονος που νοσηλεύεται στο Αγλαΐα Κυριακού

Πριν 10 ώρες

Μετά από πολύωρα χειρουργεία, μάχη για τη ζωή του δίνει στη ΜΕΘ ο 12χρονος που είχε τροχαίο με ηλεκτρικό πατίνι στον Ασπρόπυργο.

Δύο Αυστραλές, σύζυγοι τζιχαντιστών, κατηγορούνται για κράτηση σκλάβας στη Συρία

Πριν 10 ώρες

Επέστρεψαν στην Αυστραλία μετά από δέκα χρόνια σε συριακό καταυλισμό-φυλακή.

Χανταϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη ΠΟΥ για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων ‑ Τα συμπτώματα

Πριν 10 ώρες

Συνολικά πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έχουν προκαλέσει συναγερμό ενώ τρείς άνθρωποι έχουν χάσει τις ζωές τους

Επέλαση αφρικανικής σκόνης και λασποβροχές

Πριν 10 ώρες

Να πλύνεις το αυτοκίνητό σου ή όχι;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.