E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης

Τι αλλάζει

Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/7/2019 | 12:46

O κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να προσέλθουν με τους φακέλους των προτεραιοτήτων τους, στις οποίες θα συγκαταλέγονται και τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουν.

Ήδη ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δήλωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1) ότι «θα αλλάξουν άμεσα άρθρα του Ποινικού Κώδικα με τα οποία είμαστε αντίθετοι», ενώ για το ζήτημα της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου αρκέστηκε να πει ότι θα προχωρήσει «σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας», το οποίο ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε η υπουργός Παιδείας έχει δουλέψει όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να έχει εγκαίρως έτοιμο ένα ακόμη νομοσχέδιο, αυτό που αφορά τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήταν από τα λίγα πρόσωπα που είχαν «κλειδώσει» εδώ και καιρό θέση στη νέα κυβέρνηση και δη στο συγκεκριμένο πόστο που η κ. Κεραμέως το γνωρίζει καλά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει θέσει επτά προτεραιότητες, ήτοι:

1. Την πλήρη εξάλειψη του σεναρίου για νέα δημοσιονομικά μέτρα την διετία 2019 - 2020 μετά την απειλή απόκλισης από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο.

2. Τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου σε συμφωνία με τους δανειστές ώστε να προχωρήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο να αναμένεται να κατατεθεί στον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Τη μείωση των στόχων κάτω του 3,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα κάτι για το οποίο δεν συμφωνούν θεσμοί υποστηρίζοντας ότι αυτοί αποτελούν «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζει η Ελλάδα.

4. Τη διαμόρφωση των συνθηκών στην οικονομία που θα επιτρέψουν την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) το συντομότερο δυνατό.

5. Τη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6. Την επίσπευση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης.

7. Την ταχύτερη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται κομβικές για τους δανειστές, όπως είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Σημαντικές πρωτοβουλίες αναμένονται και στο θέμα των επενδύσεων, τις οποίες ανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφισθούν, θα αφορά ακριβώς αυτή την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης από τη μεριά του ετοιμάζεται να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και να τον αντικαταστήσει με ένα νέο βιώσιμο σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όριά του, το σύστημα είναι άδικο, πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες. Είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο, καθώς δεν ακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις».

Από τη μεριά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ και στην ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά και στην πρόσληψη 1.500 αστυνομικών για περιπολίες σε εικοσιτετράωρη βάση. Αυτό το τελευταίο βέβαια θα γίνει σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών που έχει και το... πουγκί, ώστε να υπολογιστεί το σχετικό κόστος και να απελευθερωθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Χτες

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Χτες

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Χτες

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Τραγωδία στη Μύκονο: Τουρίστας πνίγηκε στην Ψαρρού – Η απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθεί

Χτες

Ναυαγοσώστης και λουόμενοι έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν – Δεν τα κατάφερε

Έκοψαν κλήση 700 ευρώ σε μεθυσμένο αναβάτη στην Ανδρο

Χτες

Τι ισχυρίζονται ο αναβάτης και ο δικηγόρος του

Μυστήριο στη Νέα Υόρκη: Οι άνθρωποι που βγαίνουν από τους υπονόμους στο Μανχάταν επέστρεψαν – Τι ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Η NYPD ερευνά νέο περιστατικό κοντά στο Madison Square Garden και εξετάζει αν συνδέεται με προηγούμενες υποθέσεις

Γιατί τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να πετάξουν χαρταετό ‑ Τι συμβολίζουν

Χτες

Πώς μια αγαπημένη παιδική συνήθεια στη Γάζα μετατράπηκε σε σύμβολο στρατιωτικής έντασης. Λίγα λόγια για τους χαρταετούς.

Καύσωνας: Η ελληνική πόλη που «έβρασε» στους 41,8°C

Χτες

Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 41 βαθμούς με τον καύσωνα να κορυφώνεται - Πού σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Ποιος είναι ο Ισπανός επιχειρηματίας που αγνοείται στο Ιόνιο

Χτες

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από την περασμένη Τρίτη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.