E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης

Τι αλλάζει

Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/7/2019 | 12:46

O κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να προσέλθουν με τους φακέλους των προτεραιοτήτων τους, στις οποίες θα συγκαταλέγονται και τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουν.

Ήδη ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας δήλωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1) ότι «θα αλλάξουν άμεσα άρθρα του Ποινικού Κώδικα με τα οποία είμαστε αντίθετοι», ενώ για το ζήτημα της άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου αρκέστηκε να πει ότι θα προχωρήσει «σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας», το οποίο ανέλαβε η Νίκη Κεραμέως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Άλλωστε η υπουργός Παιδείας έχει δουλέψει όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να έχει εγκαίρως έτοιμο ένα ακόμη νομοσχέδιο, αυτό που αφορά τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήταν από τα λίγα πρόσωπα που είχαν «κλειδώσει» εδώ και καιρό θέση στη νέα κυβέρνηση και δη στο συγκεκριμένο πόστο που η κ. Κεραμέως το γνωρίζει καλά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει θέσει επτά προτεραιότητες, ήτοι:

1. Την πλήρη εξάλειψη του σεναρίου για νέα δημοσιονομικά μέτρα την διετία 2019 - 2020 μετά την απειλή απόκλισης από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο.

2. Τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου σε συμφωνία με τους δανειστές ώστε να προχωρήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα το σχετικό φορολογικό νομοσχέδιο να αναμένεται να κατατεθεί στον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Τη μείωση των στόχων κάτω του 3,5% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα κάτι για το οποίο δεν συμφωνούν θεσμοί υποστηρίζοντας ότι αυτοί αποτελούν «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζει η Ελλάδα.

4. Τη διαμόρφωση των συνθηκών στην οικονομία που θα επιτρέψουν την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) το συντομότερο δυνατό.

5. Τη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

6. Την επίσπευση της αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης.

7. Την ταχύτερη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θεωρούνται κομβικές για τους δανειστές, όπως είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Σημαντικές πρωτοβουλίες αναμένονται και στο θέμα των επενδύσεων, τις οποίες ανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφισθούν, θα αφορά ακριβώς αυτή την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης από τη μεριά του ετοιμάζεται να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και να τον αντικαταστήσει με ένα νέο βιώσιμο σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι «το υπάρχον σύστημα εξαντλεί τα όριά του, το σύστημα είναι άδικο, πριμοδοτεί συγκεκριμένες κατηγορίες ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες. Είναι αμφίβολο αν είναι βιώσιμο, καθώς δεν ακολουθεί τις δημογραφικές τάσεις».

Από τη μεριά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επαναφορά της ομάδας ΔΕΛΤΑ και στην ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ, αλλά και στην πρόσληψη 1.500 αστυνομικών για περιπολίες σε εικοσιτετράωρη βάση. Αυτό το τελευταίο βέβαια θα γίνει σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών που έχει και το... πουγκί, ώστε να υπολογιστεί το σχετικό κόστος και να απελευθερωθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Γαλλία και Βρετανία θα αναπτύξουν δικά τους στρατεύματα σε περίπτωση συμφωνίας ειρήνης

Σήμερα

Ο Μακρόν ανακοίνωσε συμφωνία Ουκρανίας και συμμάχων για ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο της Διακήρυξης του Παρισιού, μετά τη συνεδρίαση της Συμμαχίας των Προθύμων

Πέθανε η Τόνια Καζιάνη – Η αγαπημένη ηθοποιός ήταν 80 ετών

Σήμερα

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία

Σέρρες: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατηγορείται ο 16χρονος που ξυλοκόπησε τον 17χρονο

Σήμερα

Συνελήφθη και η μητέρα του κατηγορουμένου για παραμέληση ανηλίκου

Φρένο στα ενοίκια από το 2026: Πάγωμα μισθωμάτων, επιδότηση ανακαινίσεων και νέοι κανόνες στην αγορά κατοικίας

Σήμερα

Δέσμη παρεμβάσεων με «κλειδωμένα» ενοίκια έως 5 χρόνια, επιδότηση έως 300 €/τ.μ. για κλειστά ακίνητα και διοικητικό καθορισμό τιμών στις νέες οικοδομές

Ο Αρης 2‑0 τον Παναιτωλικό και παίζει με Παναθηναϊκό στους 8 του Κυπέλλου

Σήμερα

Με δύο γκολ των Μορόν, Ράσιτς από το πρώτο ημίχρονο ο Αρης κέρδισε εύκολα τον Παναιτωλικό στη Θεσσαλονίκη και προκρίθηκε στο μονό προημιτελικό Κυπέλλου

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν

Σήμερα

Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σήμερα

Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Θεοφάνια σε Αθήνα και Πειραιά

Σήμερα

Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων

Πώς το ταξίδι στον Παναμά κατέληξε σε τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων

Σήμερα

Μια Ελληνίδα συμβολαιογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά, ενώ ο δικηγόρος σύζυγός της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

«Αιχμάλωτος πολέμου», «ηγέτης της Βενεζουέλας» και «αθώος» δήλωσε στο δικαστήριο ο Μαδούρο – Όσα έγιναν στα 40 λεπτά της ακρόασης

Σήμερα

Ο Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα τις επόμενες τριάντα ημέρες

Καρυστιανού για νέο κόμμα: Οι διεργασίες, αν θα είναι η ίδια πρόεδρος και η αιχμιρή κριτική στον Τσίπρα

Σήμερα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μίλησε για τα χαρακτηριστικά του νέου σχηματισμού και απάντησε στο ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.