E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κάπνισμα τέλος σε όλα τα δημόσια κτίρια

Ευρεία καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου

Κάπνισμα τέλος σε όλα τα δημόσια κτίρια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/7/2019 | 12:44

Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, η εντατικοποίηση των ελέγχων όπως και η εφαρμογή κυρώσεων για τους παραβάτες, με τη δραστική συμμετοχή και της Αστυνομίας, καθώς και η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για καταγγελίες σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο, αποτελούν τα βασικά σημεία της αντικαπνιστικής... εκστρατείας που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Υγείας και δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση.

Ενεργοποιώντας πλέον όλον τον ελεγκτικό μηχανισμό, όπως τροχαία, δημοτική αστυνομία, λιμενικό, Περιφέρειες, Επιθεωρητές Υγείας, αλλα και εντάσσοντας σε αυτόν με καθοριστικό ρόλο την Ελληνική Αστυνομία η οποια σημερα έχει ρόλο επικουρικό, εάν και εφόσον κληθεί και εάν και εφόσον μπορει να συνδράμει, το υπουργείο Υγείας είναι πεπεισμένο αλλα και αποφασισμένο να διώξει τα... σύννεφα καπνού από τη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο έχει μεγάλη ευαισθησία ο Πρωθυπουργός (έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα) και αυτό αποτυπώνεται για μια ακόμη φορά, με τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια.

Ο πρωθυπουργός διατηρώντας υψηλά στην ατζέντα και στις προτεραιότητες του το μείζον αυτο ζήτημα δημόσιας υγείας ζήτησε να ενημερωθεί για τις κινήσεις που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλα και για τα πρακτικά θεματα που ανακύπτουν σε ό,τι αφορά τον συντονισμό των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος την οποία ο πρωθυπουργός ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα. Πόσο μάλλον όταν οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια. Δηλαδή τη Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα αποφασίστηκε η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες.

Η αντικαπνιστική νομοθεσία - οι βάσεις της οποίας τέθηκαν το 2009 επι υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου- επί υπουργίας Ανδρέα Ξανθού έγινε πολύ αυστηρή αλλά παρέμεινε στα χαρτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα βεβαίως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης είχε κατακτήσει επάξια τον τίτλο του πιο... θεριακλή ενοίκου της Αριστοτέλους.

Ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, εκτός από την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, παροχής υπηρεσιών Υγείας, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των ταξί, είχε επεκτείνει την απαγόρευση και στα αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, με επιβάτες ανηλίκους κάτω των 12 ετών.

Στην πράξη βεβαίως ουδέποτε εφαρμόστηκε η νομοθεσία – έλεγχοι, διαπίστωση παραβάσεων, πρόστιμα κλπ.

Αυτόν το... χαμένο χρόνο προκλητικής απαξίωσης του αυστηρού νόμου στοχεύει να κερδίσει τώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πλέον ομως έχει συμμάχους αφού τόσο η κοινωνία όσο και οι καταστηματάρχες έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στο κάπνισμα.– είναι ενδεικτικό πως αυξάνονται συνεχώς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στα οποία δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, με απόφαση του ιδιοκτήτη.

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος, και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι είναι εθνικός στόχος η μείωσή του (έρευνα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος). Μάλιστα, το 83,8% χαρακτηρίζει πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου και το 76,1% δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί την μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.