E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες δεν θα είναι όμηροι της γραφειοκρατίας

Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η συζήτηση για το επιτελικό κράτος

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες δεν θα είναι όμηροι της γραφειοκρατίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/8/2019 | 19:51

Με τρεις εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης περιγράφοντας το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι τρεις αυτές εικόνες είναι πρώτον ένα υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει τακτικά μια φορά τον μήνα, δεύτερον ένα κράτος που διαθέτει έναν απλό κώδικα λειτουργίας που συμπυκνώνει τις διατάξεις 40 ετών και η λειτουργία του είναι διαφανής και ηλεκτρονική και τρίτον ένα κράτος όπου οι πολίτες παύουν να είναι όμηροι της γραφειοκρατίας και πολλές πράξεις γίνονται με την υπογραφή απλού γενικού διευθυντή και όχι ανώτερου προϊσταμένου.

«Έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε αναφέροντας πως «το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι η πρώτη μεθοδική αναδιοργάνωση και συστηματοποίηση της δράσης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη: Τα υπουργεία αντί να δρουν ως ξεχωριστά φέουδα εντάσσουν τις ενέργειές τους σε έναν κοινό προγραμματισμό. Και το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει πια για όλα».

Πρόσθεσε ακόμη πως «η Δημόσια Διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται: Σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται υπηρεσιακός γραμματέας με τριετή θητεία ο οποίος επιλέγεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ. Και ο γενικός διευθυντής αποκτά δικαίωμα υπογραφής σε ατομικές διοικητικές πράξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ευημερία των λαών δεν εξαρτάται μόνο από τη γεωγραφική θέση ή τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά και την ποιότητα των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο πολυτιμότερος πόρος όλων των δημοκρατιών είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς». Ανέφερε πως η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα. Σημείωσε ακόμη ότι στο νομοσχέδιο έγιναν αλλαγές καθώς «η αναζήτηση συναίνεσης αποτελεί μόνιμο στόχο». Μίλησε για νίκη του πολιτικού Πολιτισμού και σημείωσε πως θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε χθες από το βήμα της Βουλής λέγοντας πως «είναι άστοχο να βαφτίζεται συγκεντρωτισμός η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Το κυβερνητικό σχήμα αποκτά την κατανομή των ρόλων που διαθέτει στα όργανα το ίδιο το Σύνταγμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου», είπε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Και συνέχισε: Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων. Τόνισε μάλιστα ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχθεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζιζέλ Πελικό: Ευτυχισμένη στο πλευρό του νέου συντρόφου της σε μικρό γαλλικό νησί

Σήμερα

Πού ζει σήμερα η 72χρονη Ζιζέλ Πελικό, η γυναίκα που αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο κατά της σeξουαλικής βίας, όταν πήρε τη γενναία απόφαση η ιστορική δίκη των βιαστών της να μην διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών - Τηλεοπτική σειρά από το HBO το βιβλίο που γράφει για τη ζωή της

Γιαννακόπουλος για μεταγραφή Γιόκιτς στον ΠΑΟ: Θα είναι του χρόνου, θα είναι πιο μετά δεν ξέρω, κάποια στιγμή θα είναι

Σήμερα

Ο Νίκολα Γιόκιτς αποτελεί διακαή πόθο του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Ο Θωμάς Κρασώνης «έγραψε» ιστορία! Έγινε ο πρώτος Έλληνας που κερδίζει στο NASCAR

Σήμερα

Ο Θωμάς Κρασώνης εξασφάλισε την πρώτη του νίκη –και της Ελλάδας– στην κορυφαία κατηγορία του NASCAR Euro Series

Τραγωδία στη Μαγνησία: Νεκρή 20χρονη σε τροχαίο, στη ΜΕΘ οι γονείς της

Σήμερα

Το ΙΧ στο οποίο επέβαινε η νεαρή με τους γονείς της εξετράπη της πορείας του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα στο στηθαίο του δρόμου

Απίστευτο περιστατικό στη Ρωσία: Ηλικιωμένη έπεσε από τον 6ο όροφο και σώθηκε

Σήμερα

Η ηλικιωμένη έπεσε πάνω στην οροφή του αυτοκινήτου διαλύοντας το παρμπρίζ

Λάρισα: Σε συναγερμό οι Αρχές μετά από διαδοχικά τηλεφωνήματα για βόμβα

Σήμερα

Η αστυνομία βρίσκεται σε εγρήγορση και γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος για κάθε ύποπτο περιστατικό

World Press Photo: Η «κραυγή» της Γάζας που έγινε Φωτογραφία της Χρονιάς

Σήμερα

Μια συγκλονιστική εικόνα ενός νεαρού αγοριού από τη Γάζα που αναρρώνει από τραύματα πολέμο, ανακηρύχθηκε φωτογραφία της Χρονιάς του World Press για το 2025

Απόκοσμο θαλάσσιο μυστήριο καθώς πλοίο‑φάντασμα ξεβράζεται στην παραλία της Φλόριντα

Σήμερα

Οι λουόμενοι κάλεσαν την πυροσβεστική, η οποία βρήκε το σκάφος χωρίς επιβάτες

Στην Τήνο για Πάσχα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σήμερα

Στην Τήνο θα περάσει τις γιορτές του Πάσχα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Shein και Temu αυξάνουν τις τιμές λόγω των δασμών Τραμπ

Σήμερα

Οι δύο εταιρείες, σε σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις, επικαλούνται αύξηση λειτουργικών εξόδων λόγω των δασμών.

Διακοπές με κρατική επιδότηση για συνταξιούχους ‑ Οι δικαιούχοι

Σήμερα

Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για συνταξιούχους e-ΕΦΚΑ 2025–2026

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.