E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες δεν θα είναι όμηροι της γραφειοκρατίας

Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ η συζήτηση για το επιτελικό κράτος

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πολίτες δεν θα είναι όμηροι της γραφειοκρατίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/8/2019 | 19:51

Με τρεις εικόνες από το μέλλον της δημόσιας διοίκησης περιγράφοντας το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο του 21ου αιώνα άρχισε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως είπε χαρακτηριστικά, οι τρεις αυτές εικόνες είναι πρώτον ένα υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει τακτικά μια φορά τον μήνα, δεύτερον ένα κράτος που διαθέτει έναν απλό κώδικα λειτουργίας που συμπυκνώνει τις διατάξεις 40 ετών και η λειτουργία του είναι διαφανής και ηλεκτρονική και τρίτον ένα κράτος όπου οι πολίτες παύουν να είναι όμηροι της γραφειοκρατίας και πολλές πράξεις γίνονται με την υπογραφή απλού γενικού διευθυντή και όχι ανώτερου προϊσταμένου.

«Έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε αναφέροντας πως «το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι η πρώτη μεθοδική αναδιοργάνωση και συστηματοποίηση της δράσης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη: Τα υπουργεία αντί να δρουν ως ξεχωριστά φέουδα εντάσσουν τις ενέργειές τους σε έναν κοινό προγραμματισμό. Και το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει πια για όλα».

Πρόσθεσε ακόμη πως «η Δημόσια Διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται: Σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται υπηρεσιακός γραμματέας με τριετή θητεία ο οποίος επιλέγεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ. Και ο γενικός διευθυντής αποκτά δικαίωμα υπογραφής σε ατομικές διοικητικές πράξεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η ευημερία των λαών δεν εξαρτάται μόνο από τη γεωγραφική θέση ή τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά και την ποιότητα των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο πολυτιμότερος πόρος όλων των δημοκρατιών είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς». Ανέφερε πως η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα. Σημείωσε ακόμη ότι στο νομοσχέδιο έγιναν αλλαγές καθώς «η αναζήτηση συναίνεσης αποτελεί μόνιμο στόχο». Μίλησε για νίκη του πολιτικού Πολιτισμού και σημείωσε πως θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε χθες από το βήμα της Βουλής λέγοντας πως «είναι άστοχο να βαφτίζεται συγκεντρωτισμός η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Το κυβερνητικό σχήμα αποκτά την κατανομή των ρόλων που διαθέτει στα όργανα το ίδιο το Σύνταγμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου», είπε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Απαντώντας στις κατηγορίες για κομματισμό, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις που όριζαν γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Και συνέχισε: Όσοι κινδυνολογούν για απολύσεις στο Δημόσιο, να παραδεχθούν ότι η ΝΔ αναβαθμίζει το ρόλο των ικανών αξιωματούχων. Τόνισε μάλιστα ότι κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχθεί από αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και όχι από νομικό γραφείο του εξωτερικού.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Χτες

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Χτες

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Χτες

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Χτες

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Χτες

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Χτες

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Χτες

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Χτες

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.