E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τέσσερις οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Πώς μεταδίδεται ο ιός και πως μπορείτε να προστατευτείτε

Τέσσερις οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/8/2019 | 17:16

Στους τέσσερις ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συγκεκριμένα, σε διάστημα μιας εβδομάδας καταγράφηκαν δύο ακόμη θάνατοι, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα Πέμπτη, στους τέσσερις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, που προσβλήθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου και κατέληξαν λόγω επιπλοκών.

Να σημειωθεί ότι, από την αρχή της φετινής περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης, μέχρι τις 08/08/2019, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί 35 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 21 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 14 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Μέχρι και σήμερα, δέκα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία (4 σε ΜΕΘ και 6 σε απλές κλίνες), έχουν λάβει εξιτήριο 18 και 3 δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περιοχές που έχουν αναφερθεί τα περισσότερα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου είναι οι περιφερειακές ενότητες: Ξάνθης (6), Καβάλας (5), Λάρισας (6) και Ανατολικής Αττικής (6).

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, έως τις 02/08/2019, έχουν καταγραφεί επτά περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ιπποειδή, σε οικισμούς του Δήμου Αβδήρων και του Δήμου Τοπείρου, σε οικισμό του Δήμου Τυρνάβου και σε οικισμό του Δήμου Σοφάδων.

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου

Η μετάδοση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου γίνεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών ή μέσω μετάγγισης ή μεταμόσχευσης. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χρόνος επώασης μετά το τσίμπημα του κουνουπιού είναι 2-14 ημέρες οπότε εμφανίζονται και τα συμπτώματα. Η διάρκεια των συμπτωμάτων στις ήπιες μορφές είναι λίγες ημέρες, ενώ στις πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης είναι από μερικές ημέρες μέχρι μερικές εβδομάδες.

Το 80% αυτών που μολύνονται δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Το 20% των μολυνθέντων έχουν ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, ήπια κεφαλαλγία, κακουχία, αρθραλγίες, μυαλγίες, εμετούς (πιθανόν), διάρροιες (πιθανόν) ή κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα.

Στη σοβαρή μορφή η λοίμωξη προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και στην κατηγορία αυτή ανήκει το 1% των μολυνθέντων με συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονη κεφαλαλγία, πιθανή αυχενική δυσκαμψία, διαταραχές συνείδησης (αποπροσανατολισμός τόπου-χρόνου, διέγερση, υπνηλία κ.λπ.) ή επιληπτικές κρίσεις (πιθανόν).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς να προστατευτείτε

Ο ΕΟΔΥ συνιστά την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο της κυκλοφορίας τους.

Συνιστά ενδεικτικά την ένδυση με κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα) καθώς και τη χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, εφόσον είναι εγκεκριμένα στη χώρα.

Άλλα μέτρα προστασίας είναι τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια, η χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε παιδικά κρεβάτια, η χρήση σήτας σε πόρτες και παράθυρα σπιτιών, ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, εντομοαπωθητικών οικιακής χρήσης και η απομάκρυνση κάθε αντικειμένου με λιμνάζον νερό όπως οι θήκες των γλαστρών κ.α.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Σήμερα

Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα ανώτατου ορόφου πολυκατοικίας και 21 πυροσβέστες επιχειρούν στο σημείο.

Το Αγιο Φως έφτασε στην Ελλάδα – Ποια είναι η πρώτη στάση και πώς θα διανεμηθεί

Σήμερα

Με τιμές αρχηγού κράτους υποδεχθήκαν το Αγιο Φως στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.