E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

94 σχολές... σβήνονται από το χάρτη!

Ο χάρτης της φοιτητικής μετανάστευσης: ποιες πόλεις ερημώνουν...

94 σχολές... σβήνονται από το χάρτη!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/2/2013 | 00:00

Σοβαρότατο πλήγμα δέχονται 12 πόλεις μετά τη φοιτητική μετανάστευση που θα γίνει στα πλαίσια του Σχεδίου Αθηνά. 94 σχολές που έδιναν οικονομική ανάσα στις τοπικές κοινωνίες καταργούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα 480 τμήματα που υπήρχαν πέρυσι στο μηχανογραφικό δελτίο απομένουν 386. Κατά 74 μειώνονται τα τμήματα στα ΤΕΙ και κατά 20 τα τμήματα στα ΑΕΙ.

Δείτε τις αλλαγές:

1. Στην Αττική θα λειτουργήσει ένα ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο θα έχει κεντρική διοίκηση που θα συντονίζει 5 ΑΕΙ (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο και Γεωπονικό). Το ΕΜΠ και το πανεπιστήμιο της Αθήνας θα παραμείνουν ως έχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Αντίστοιχα δημιουργείται ένα μεγάλο ΤΕΙ, που συμπεριλαμβάνει τα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και της ΑΣΠΑΙΤΕ (σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

3. Καταργούνται τα πανεπιστήμια που είχαν μόνο διοικούσες επιτροπές Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.

4. Τα ΤΕΙ από 14 γίνονται 12 και τα πανεπιστήμια από 26 θα γίνουν 20.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5. Καταργούνται τα τμήματα και δημιουργούνται σχολές.

6. Μειώνονται τα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα 480 σε 386 (-94), από αυτά τα 20 αφορούν σε πανεπιστήμια και 74 σε ΤΕΙ.

7. Στα ΤΕΙ τις μεγάλες περικοπές δέχονται τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής, Φυτικής Παραγωγής, Λογιστικής, Τεχνολόγων τοπογράφων, ενώ αυξήθηκε κατά ένα το τμήμα Τουριστικών και Πολιτιστικών μονάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

8. Στα ΑΕΙ το μεγάλο ψαλίδι έπεσε στα τμήματα Φιλοσοφικής, Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών.

9. Αυξάνονται οι θέσεις στις θετικές επιστήμες. Παραμένουν σταθερές οι σχολές επιστημών υγείας και μειώνονται σημαντικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

10. Κατά 30% θα μειωθούν οι εισακτέοι στα ΤΕΙ και κατά 15% θα αυξηθούν οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια.

11. Οι πόλεις που δεν θα έχουν πια κανένα τμήμα είναι: Αγ. Νικόλαος Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Βέροια, Έδεσσα, Ιεράπετρα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μουδανιά, Νάουσα.

12. Δεν θα επανέλθει φέτος η βάση του 10 και θα επανεξεταστεί του χρόνου.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το σχέδιο. Είναι σημαντικό ότι δεν χάνουμε κανένα τμήμα, όπως άλλωστε προσωπικά ο υπουργός είχε διαψεύσει φήμες που μας έφεραν να χάνουμε ένα τμήμα. Η διαφωνία μου, η οποία όμως πιστεύω ότι θα αντιμετωπισθεί, έγκειται στην προτεινόμενη αλλαγή της ονομασίας μας σε Πανεπιστήμιο Πατρών - Δυτικής Ελλάδας. Και ο λόγος είναι ότι μας πήρε πενήντα χρόνια ιστορίας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας να κάνουμε το όνομά του διεθνώς γνωστό και αναγνωρίσιμο».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δήλωσε: «Το σχέδιο έχει θετικά σημεία, αλλά και πολλά σημεία που χρήζουν περισσότερη επεξεργασία, ώστε οι αλλαγές να αποκτήσουν νόημα, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν ευθύς εξ αρχής. Ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπάρχουν εκκρεμή θέματα για τα οποία η σύγκλητός του θα υποβάλει διορθωτικές προτάσεις».

Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, τόνισε: «Προφανώς υπάρχουν ορισμένα θετικά σημεία στο σχέδιο και ένα απ' αυτά είναι ότι κρατήθηκε σε υψηλό ποσοστό η πρόταση που είχε γίνει από τα ίδια τα πανεπιστήμια, ότι δηλαδή θα πρέπει να αλλάξουν κυρίως τα προφανή. Και αναφέρομαι στα πανεπιστήμια τύπου Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει δύο βασικά προβλήματα: Το ένα είναι ότι πληθώρα αλλαγών εντοπίζεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να συνδέεται τις περισσότερες φορές με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Το δεύτερο είναι ότι έχουν γίνει προφανή ακαδημαϊκά λάθη. Ως παράδειγμα θα αναφέρω το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: προτείνεται συγχώνευση τμημάτων πενταετών πολυτεχνικών σχολών Μηχανικών, με τμήματα Διοίκησης. Επίσης, δεν λειτουργεί για 5η χρονιά το τμήμα Τουρισμού, χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος και δεν ιδρύεται η πολυτεχνική σχολή. Την ίδια ώρα υπάρχουν πάμπολλα τμήματα σε όλα τα Πανεπιστήμια που μετατράπηκαν σε σχολές».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λιβαδειά: Ένταση με αγρότες – Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, «περικύκλωσαν» τον Κώστα Τσιάρα

Χτες

Μετά από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε η στάθμευση των τρακτέρ έξω από το διοικητήριο, όπου ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση.

Λήξη «συναγερμού», δεν αποσύρεται ο ΛεΜπρόν Τζέιμς – Τι αφορούσε η πολυαναμενόμενη «second decision»

Χτες

Αγωνία τέλος για τα εκατομμύρια των οπαδών του ΛεΜπρόν Τζέιμς ανά τον κόσμο και γενικότερα τους οπαδούς του

Πότε «πέφτει» η Black Friday 2025

Χτες

«Κλείδωσε» η μέρα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο υβρίδιο λύκου‑σκύλου στην Ελλάδα

Χτες

Για πρώτη φορά, ένα υβρίδιο λύκου-σκύλου επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα

Κατέρρευσε μπαλκόνι στο Λαύριο – Μία γυναίκα τραυματίστηκε

Χτες

Μπαλκόνι κατέρρευσε στο Λαύριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μία γυναίκα

Μαχαίρωσαν δήμαρχο σε πόλη της Γερμανίας – Δίνει μάχη για τη ζωή της

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δέχθηκε 13 μαχαιριές

Νομπελίστας «εκτός δικτύου»: Η επιτροπή δεν μπορεί να τον εντοπίσει ‑ Κάνει πεζοπορία στη φύση

Χτες

Ο Φρεντ Ράμσντελ, ένας από τους φετινούς νικητές του Νόμπελ Ιατρικής, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τη βράβευσή του

Έφηβος έκανε στο ChatGPT αυτή την ερώτηση και κατέληξε με χειροπέδες

Χτες

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ο μαθητής ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για αστείο

Κατέρρευσε εξαώροφο κτίριο στη Μαδρίτη ‑ Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

Χτες

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν αποκλείσει την περιοχή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.