E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ποιες αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία

Ανατροπές στις Ενοπλες Δυνάμεις

Ποιες αλλαγές έρχονται στη στρατιωτική θητεία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/8/2019 | 18:17

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αμυνας επί των ημερών του απέφυγαν οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας.

Το οξύτατο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων επιδεινώθηκε δραματικά την περίοδο της κρίσης και οι ανώτατοι στρατιωτικοί επιτελείς εισηγούνται τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα μέτρα – σε συνδυασμό όμως και με άλλα – την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μία από τις «καυτές πατάτες» που διαχειρίζεται το νέο υπουργείο Αμυνας, το οποίο πάντως φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική του ευθεία για το ζήτημα, παρουσιάζοντας το επόμενο διάστημα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ολοκληρωμένες προτάσεις του.

Οπως είχε τονίσει το προηγούμενο διάστημα ο νέος υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δεχτεί εισηγήσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και ανέμενε συγκεκριμένη πρόταση από τα «Τρία Όπλα» των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να προχωρήσει το ζήτημα.

Οπως είχαν παρουσιάσει «ΤΑ ΝΕΑ» σε δημοσίευμά τους, το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι επιτελείς του Πενταγώνου περιλαμβάνει αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς (για την ακρίβεια προτείνεται εξίσωση της θητείας σε όλους τους Κλάδους αφού σήμερα η θητεία είναι 9 μήνες στον Στρατό, 12 στην Αεροπορία και 12 στο Ναυτικό), υποχρεωτική στράτευση στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών, τακτικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, διευθέτηση ανυποτάκτων και ενημερωτική καμπάνια στην κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσλήψεις ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα «ΤΩΝ ΝΕΩΝ», όπως είχε παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου, η πρόσληψη περίπου 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ή Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) με στόχο να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης και γήρανσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν κάνει οι επιτελείς του «Πενταγώνου», ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται 1.200 οπλίτες (ΟΒΑ ή ΕΠΟΠ). Τετρακόσιοι από αυτούς υπολογίζεται ότι θα στελεχώσουν τις Ειδικές Δυνάμεις, 400 προορίζονται για θέσεις τεχνικού προσωπικού και άλλοι 400 για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ειδικά στα νοσοκομεία υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτές. Οι υπόλοιπες 800 προσλήψεις αναμένεται να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και στα άλλα δύο Οπλα, το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία.

Η αναδιοργάνωση του Στρατού

Πρόθεση και προτεραιότητα του υπουργείου Αμυνας είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων – η οποία περιελάμβανε συγχωνεύσεις, μετακινήσεις και καταργήσεις μονάδων και σχηματισμών – που ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αρκετές περιπτώσεις το πολιτικό κόστος ή οι τοπικές αντιδράσεις ήταν η βασική αιτία που σταμάτησαν τις συμπτύξεις μονάδων οι οποίες θα απέφεραν εξοικονόμηση πόρων, προσωπικού αλλά και χρόνου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο που είχε προγραμματιστεί να μετακινηθεί από τον Βόλο στον Αυλώνα Αττικής, ώστε οι πεζοναύτες να επιβιβάζονται ταχύτερα στα πλοία που θα τους μεταφέρουν στα νησιά. Η εγκατάσταση επρόκειτο να γίνει φέτος τον Ιούνιο, όμως τον Απρίλιο το υπουργείο Αμυνας αποφάσισε να ανασταλούν οι διαδικασίες μετακίνησης της Ταξιαρχίας «μέχρι νεωτέρας».

Η «καυτή πατάτα» της αύξησης της θητείας

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Αμυνας επί των ημερών του Πάνου Καμμένου απέφυγαν οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας.

Το οξύτατο πρόβλημα, όμως, της υποστελέχωσης και της γήρανσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων επιδεινώθηκε δραματικά την περίοδο της κρίσης και οι ανώτατοι στρατιωτικοί επιτελείς εισηγούνται τα τελευταία χρόνια ως ένα από τα μέτρα την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπάρξει εναρμόνιση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς (σήμερα η διάρκειά της είναι 9 μήνες) με τη διάρκεια της θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία, που σήμερα είναι 12 μήνες.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φρίκη χωρίς τέλος: Μωρό επέστρεψε στη Γάζα μετά από επέμβαση ανοιχτής καρδιάς

Σήμερα

Η Νιβίν ήταν ένα από τα 29 βαριά άρρωστα παιδιά από τη Γάζα που μεταφέρθηκαν στην Ιορδανία τον Μάρτιο, με πρωτοβουλία του βασιλιά Αμπντάλα

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Καταδικάστηκε στη δίκη για υπόθεση revεnge pοrn με θύμα πρώην σύντροφό του

Σήμερα

Αυλαία με τη δικαστική απόφαση, σε μια πολυσυζητημένη υπόθεση, με κεντρικό πρόσωπο τον Στάθη Παναγιωτόπουλο

Ιστιοπλοΐα: Χάλκινο μετάλλιο ο Μαραμενίδης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Formula Kite

Σήμερα

Ο Αλέξανδρος Κάμερον Μαραμενίδης βάζει στόχο το μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028

Τραγωδία στη Ρόδο: Σουηδός τουρίστας σκοτώθηκε μετά από πτώση από μπαλκόνι 4ου ορόφου

Σήμερα

Βρισκόταν σε κατάσταση μέθης και είχε έντονη λογομαχία με τη σύζυγό του και την πεθερά του, με τις οποίες παραθέριζε στο νησί

Λάρισα: Καταγγελίες πως ο σύντροφος της 32χρονης μητέρας την εξέδιδε

Σήμερα

Νέες διαστάσεις παίρνει το περιστατικό κακοποίησης των δυο παιδιών στη Λάρισα

Απόπειρα δωροδοκίας Αρεοπαγίτη: Ποινική δίωξη για κακούργημα

Σήμερα

Ποινική δίωξη για κακούργημα άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον του άνδρα που συνελήφθη την Τρίτη (20/5) για απόπειρα δωροδοκίας Αρεοπαγίτη

Νεκρός από πυρά Ουκρανός πρώην πολιτικός έξω από σχολείο στη Μαδρίτη

Σήμερα

Νεκρός από πυρά έπεσε την Τετάρτη (21/5) Ουκρανός πρώην πολιτικός στην Μαδρίτη

Νίκος Γαλανός: Αυτή την ώρα το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ηθοποιό

Σήμερα

Συγκίνηση και θλίψη για τον θάνατο του Νίκου Γαλανού, που έδωσε διαδοχικές μάχες με τον καρκίνο, από το 2001

Κατέρρευσε σε δευτερόλεπτα τμήμα ιστορικού πύργου ηλικίας 600 ετών στην Κίνα

Σήμερα

Μέρος του Πύργου των Τυμπάνων στο Φενγκγιάνγκ κατέρρευσε ξαφνικά, σκορπίζοντας συντρίμμια στο έδαφος

Θεσσαλονίκη: Αλογο δάγκωσε 9χρονο παιδί στο πρόσωπο σε σχολική εκδρομή

Σήμερα

Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια του πολυχώρου, όπου σημειώθηκε το περιστατικό

«Μύριζε έντονα χλωρίνη στη σακούλα» – Συγκλονισμένος ο διασώστης που βρήκε το μωρό σε κάδο απορριμμάτων στο Ηράκλειο

Σήμερα

Η 33χρονη μητέρα νοσηλεύεται φρουρούμενη, ενώ το μωρό είναι καλά στην υγεία του

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρή 5χρονη από κεραυνοβόλο σηψαιμία ‑ Νοσούσε με στρεπτόκοκκο

Σήμερα

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών το κοριτσάκι δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.