Προσφυγικό: Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ
Αποσυμφώρηση των νησιών - Αυξημένη επιτήρηση συνόρων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 31/8/2019 | 15:33
Αποφάσεις για το θεμα των προσφυγικών ροών ελήφθησαν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), όπου μεταξύ άλλων σχεδιάζεται αλλαγή του πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών, ενώ, παράλληλα, δρομολογείται αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
Από την κυβέρνηση αναφέρουν πως το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
- Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
- Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
- Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
- Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
- Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
- Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
- Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για ακόμη περισσότερα νέα, μπείτε στην ροή ειδήσεων του E-Daily.gr
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Φοιτητική στέγη: Ραγδαία άνοδος των ενοικίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες φοιτητουπόλεις
Πριν 10 ώρες
Έκρηξη τιμών αλλά περιορισμένη προσφορά
Ενοίκια: Έρχονται εξώσεις χωρίς δικαστήριο ‑ Πώς προστατεύονται ενοικιαστές και ιδιοκτήτες
Πριν 10 ώρες
Νέα εποχή στις εξώσεις από το 2026
Γιατί τρέχουν να βγουν στη σύνταξη ‑ Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ
Πριν 10 ώρες
Η πρώτη «γεύση» από το επερχόμενο μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων απεικονίζεται στα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ
Δραματική προειδοποίηση για τη Γάζα: Ο υποσιτισμός βρίσκεται σε επίπεδα που προκαλούν «συναγερμό»
Πριν 10 ώρες
«Οικογένειες είναι αναγκασμένες να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για μια χούφτα τρόφιμα, συχνά υπό επικίνδυνες και χαοτικές συνθήκες»Δραματική προειδοποίηση για τη Γάζα: Ο υποσιτισμός βρίσκεται σε επίπεδα που προκαλούν «συναγερμό»
Κυλλήνη: 10χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα
Πριν 10 ώρες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση
Τράπερ άρπαξε 900.000 ευρώ ‑ Ο ρόλος του «λογιστή» και το ραντεβού στο Ψυχικό
Πριν 10 ώρες
Νέα μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη φέρεται να έχει γνωστός τράπερ
Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Προσλήψεις «Fast track» και ελαστικό ωράριο εργασίας
Πριν 10 ώρες
Τι αλλάζει στο εργασιακό σκηνικό
Παλαιό Φάληρο: Το 3χρονο κορίτσι που βρέθηκε νεκρό στην παραλία είχε χτυπήματα στο κεφάλι
Πριν 10 ώρες
Ακόμη εξετάζεται εάν το άτυχο παιδί το έριξαν από κάποιο σκάφος.
Εκτροχιασμός τρένου στη Γερμανία – Αναφορές για τρεις νεκρούς και αρκετούς τραυματίες
Χτες
Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν 100 άτομα
Μυστήριο με το νεκρό κορίτσι στο Παλαιό Φάληρο – Σημάδια βάναυσης κακοποίησης βρέθηκαν στο σώμα του
Χτες
Κανείς δεν το έχει αναζητήσει ακόμα
Τουρκία: Εικόνες αποκάλυψης από την φλεγόμενη Προύσα ‑Απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 3.600 άνθρωποι
Χτες